Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ (TBS)
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
    GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    KÜPE SORGULAMA
    E-DEVLET HİZMETLERİ
  • BİLGİ KAYNAKLARI
    BİLGİ SİSTEMLERİ
    DOKÜMANLAR
    COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ
    VETERİNER KLİNİKLERİ
  • GIDA İHBAR HATTI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    FAALİYET RAPORU
    PLANLAR
    İRAP
    YATIRIMCI REHBERİ
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDüzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

KURBAN ETLERİNİN HAZIRLANMASI VE SAKLANMASI

14.06.2024 / Gösterim Sayısı : 132 / Arşiv

​

Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda görevlendirilen Veteriner Hekimlerin kontrolünde; Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya güneşsiz gölgede, bol suyun olduğu geçici kesim yerlerinde; açık yarası olmayan, eldivenli, bıçakları passız temiz profesyonel kasaplarca kurbanlıklar kesilmelidir. Böylece etler güvenilir ve çevre kirliliği önemli oranda engellenmiş olacaktır.        

Kesimden 12 saat geçmedikçe etler pişirilmemeli ve tüketilmemelidir. Daha lezzetli ve dayanıklı olması, zor pişmemesi ve  sindirim sorunlarının yaşanmaması için; kesim  bitince   etler hemen temiz sergiye yayılmalı,  serin ve hijyenik  havadar ortamda yaklaşık  8-10  saat ön soğutma dinlendirmesinden    sonra 0- 4C buzdolabına konup  bir gün soğutulduktan sonra amaca  uygun; temiz  ekipmanla tasnif ve  porsiyonlayıp,  poşet, alüminyum folyoya vb. havasız sarılıp -18C derin dondurucuda  8 aya kadar sağlıklı ve ilk günkü tazeliğin koruyacak şekilde güvenle saklanabilir. Yavaş çözündürmenin çok mühim olduğu dondurulmuş etler; bir gün önceden konduğu buzdolabı alt rafından çıkarılıp konduğu soğuk suda   yarım saatte kanı giderilir. 

Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açıp, besin öğesi kaybını artırır. Etlerin mikrobiyal güvenilirliği ve iç kısım sıcaklığının en az 75 ºC olması için ızgara ateşi düşük olmalıdır. Bazı zoonoz hastalıklar bulaştığından etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir.

Et ürünlerinin donma noktasından (-1.5/ +1.7 C) daha düşük ısıda mikroorganizma oluşumu durur.  Buzdolapları, mikroorganizmaların oluşmasını geciktirir ancak durdurmaz. Sakatatların bozulma sürelerinin ete oranla daha hızlı olduğundan; daha kısa sürede soğutulmalı, pişirilmeli ve tüketilmelidir. Buzdolabında saklanan sakatat ve kuzu etinde 2, kıymada 3 ve dana etinde 4. günden itibaren mikrobik bozulma   başlar.

Çabuk bozulabilen et ve et ürünlerinin tazeliğini ve kalitesini korumak için, uygun soğukta saklanmalı ve hava ile teması kesilmelidir. Ete bulaşan bakteriler yaklaşık 12 saatte 16 milyardan fazla üreyebilir ve birkaç gün içerisinde insanları hasta edebilecek hatta zehirleyebilecek boyutlara ulaşabilir.

İl Müdürü  Esra Uzun; tüketicilerin birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması  ile ambalajlarının sağlam  ve şişmemiş olmasına dikkatle  kontrol edilmesi  ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 174 ALO GIDA veya 0501 174 0 174 Whatsapp  gıda ihbar hattına bildirmeleri tavsiyesinde bulunup  Kurban Bayramının herkes için hayırlı olmasını diledi.

Son Haberler
...
Düzce'de Verimli Hasat İçin Yerinde Denetim
...
Düzce’De 2025 Yılı Fındık Rekolte Tespit Çalış ...
...
Yığılca Arısı İçin Suni Tohumlama Ve Gen Banka ...
...
Düzce İli İhracat Verileri
...
Düzce'de Kestane Balı Hasat Şenliği Düzenlendi
...
Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik’Ten Düzce ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Ana Bina: Kültür Mah. 737 Cad. No: 11 81010 Merkez / DÜZCE Ek Bina: Uzunmustafa Mah. D-100 Karayolu Caddesi No: 461 81010

  • Telefon : 0380 5143247 - 5248395-5241396 -5142426-5142428

  • Faks : 0380 5241397-5142427

  • E-Posta : duzce@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI