İlimizde üretimi her geçen gün artan fındığa
alternatif olabilecek ve yüksek asitli topraklarda yetiştirilebilen meyveleri
çok yüksek oranda antioksidan içeren çalımsı formda aromatik ve tıbbi bir bitki
olan Maviyemiş (Blueberry) bitkisi üzerine yapılan çalışmalar yerinde
incelendi. İl Müdürü Esra Uzun, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman
Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Çiçek’in Maviyemiş yetiştiriciliği
yaptığı Yeşilçam (Çamlı) köyündeki bahçesini ziyaret ederek bitkinin yetiştirilme
koşulları ve ekonomik potansiyeli hakkında bilgi aldı.
Maviyemiş bitkisi, birim alandan elde edilen
yüksek gelir potansiyeli ile dikkat çekerken, özellikle ılıman iklim kuşağında
başarılı bir şekilde yetiştirilebiliyor. Bitki, botanik olarak meyvesi üzüm
grubunda yer alan ve üç farklı türü bulunan bir bitki türü olarak biliniyor:
yüksek boylu (Vaccinium corymbosum), alçak boylu (Vaccinium angustifolium) ve
tavşan gözü (Vaccinium ashei). Drenajı iyi olan, kumlu-tınlı ve kuvvetli asit
karakteri olan topraklarda daha verimli gelişim göstermektedirler. Hafif meyilli
ve toprak geçirgenliği iyi alanlarda çok daha iyi yetişmektedirler. Yoğun beyaz
çiçekleri, koyu mavi meyveleri ve farklı yaprak renginden dolayı süs bitkisi ve
peyzaj alanlarında da değerlendirilmektedir. Meyveleri; başta kan şekerinin
düzenlenmesi ve kanserli hücrelerin yenilenmesi olmak üzere, kalp ve damar
hastalıkları, görme bozukluğu, Alzheimer, sindirim sistemi, idrar yolu
enfeksiyonları, rahim hastalıkları, ağır sporlar, bağırsak tembelliği, ishal vb.
birçok hastalık ve rahatsızlığa faydalı olması nedeniyle çok fazla miktarda
tercih edilmektedir.
Prof. Dr. Emrah Çiçek, ziyaret sırasında 19
farklı çeşit Maviyemiş yetiştiriciliği yapmakta olduğu bahçesinde; bu
bitkilerin asitli topraklarda veya özel ortamlarda kolaylıkla
yetiştirilebileceğini ve üreticilere alternatif bir üretim modeli
sunabileceğini belirtti. Çiçek, “Budama ve bakım işlemlerinin yerinde ve
zamanında yapılması kaydıyla önemli gelirler elde edilebileceğini gördük” dedi.
İl Müdürü Esra Uzun, Maviyemiş bitkisinin insan
sağlığına olan olumlu etkileri ve geniş kullanım alanları nedeniyle hem
üreticilerin hem de tüketicilerin ilgisini çektiğini vurguladı. Uzun,
“Maviyemiş, taze meyve olarak tüketilebilmesi, meyve suyu olarak
kullanılabilmesi, ilaç sanayisinde değerlendirilebilmesi gibi birçok alanda
önemli bir potansiyele sahiptir. Bu bitkinin gelecekte de öneminin artacağını
ve üreticilere önemli getiriler sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.
Ziyaretin sonunda, üreticilerin Maviyemiş
yetiştiriciliği hakkında daha fazla bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerine
başvurabilecekleri belirtildi.