Düzceli arıcılar, büyük
emeklerle ürettikleri ve coğrafi işaret tescili almış olan Düzce Kestane
Balı'nın sağımına başladı. Kestane balı, sadece lezzetiyle değil, sağlığa olan
faydalarıyla da dikkat çekmektedir. Bu özel balın sağım işleminde, dolu
petekler kovandan alınırken, arılara kış mevsiminde yetecek kadar bal
bırakılıyor. Sağımın ardından, ballar paketlenerek sofralara sunulmak üzere
hazır hale getiriliyor.
Düzce Kestane Balı,
bölgemizde yetişen kestane ağaçlarının çiçeklerinden elde edilen monofloral bir
baldır. İlimizde, kovan başına 10 kg kestane balı üretimi tahmin edilmekte
olup, diğer floralara yapılan gezgin arıcılıkla birlikte bu miktar kovan başına
20 kg’a kadar çıkabilmektedir.
İl Müdürü Esra Uzun,
önder arı yetiştiricilerimizden Mücahit Kılıç’a ait arılıkta kestane balı sağım
işlemini yerinde inceledi. Arıcılarla kestane balının sağım teknikleri, mevsim
durumu ve verim artışı sağlamanın yolları hakkında bilgi alışverişinde bulundu.
İl Müdürü Uzun, yaptığı
açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İlimizde birçok arı yetiştiricisi tarafından
coğrafi işaretli kestane balı üretimi yapılmaktadır. Arıcılarımız oldukça güzel
bir sezon geçirmektedir. Mevsim çok iyi geçti, özellikle bir aylık dönemde
bölgemizde yağış çok az oldu ve nektar akımı oldukça güzeldi. Dolayısıyla
arıcılarımız verimli bir sezon geçirdiler. Sofralarımızda sağlıklı ve kaliteli
bal bulunması konusunda arıcılarımızla iş birliği halindeyiz" dedi.
Kestane balının kıvamının
ve aromasının son derece güzel olduğunu vurgulayan İl Müdürü Uzun; Düzce kestane
balının aranan bir bal olduğunu İl Müdürlüğümüzün girişimiyle Coğrafi İşaret
alıp markalaşmasını tamamladığını ve sektörü daha ileriye götürmek için
Müdürlüğümüzce gerekli çalışmaların ve desteklerin verilmeye devam edeceğini
belirtip arıcılara hayırlı ve bereketli bir sezon dileyerek sözlerine son verdi.