Fındık hasatının sona ermesiyle İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Tarımsal Üretim Planlaması ve yeni Destekleme Modeli ile Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadele konularında, Düzce Merkez ve İlçelerinde çiftçileri ve vatandaşları bilgilendirmek amaçlı yoğun bir şekilde köy toplantıları düzenliyor.
Ekim ayının başından bu yana yapılan 98 Köy toplantısına katılan 1.880 çiftçi ve vatandaşa İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden İl Müdürü, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri ve konu uzmanı Teknik personellerin anlatımlarıyla gerçekleşen toplantılarda; Bitkisel Üretimin Planlanması ve Yeni Destekleme Modeli, Hayvansal Üretimin Planlanması ve Yeni Destekleme Modeli, ile son zamanlarda ülkemiz çiftçilerine çok büyük zararlar veren Düzce'de de görülmeye başlayan Kahverengi Kokarca zararlısının verdiği zararlar ve mücadele yöntemleri hakkında bilgiler verildi.
Ülkemizde ilk defa 2017 yılında tespit edilen ve Düzce'de en önemli ihracat ürünü olan başta fındık olmak üzere mısır, sebze, meyve ve süs bitkilerinde sokucu emici ağız yapısıyla ürünlerde önemli ölçüde verim ve kalite kayıplarına neden olan Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısı ile mücadele konusunda çiftçileri ve vatandaşları bilgilendirildi.
Toplantılarda havaların soğumasıyla birlikte kışlamak üzere evlere, depolara ve işyerlerine gizlenmeye çalışan bu zararlının mekanik bir mücadele olarak elle toplanarak imha edilmesi önerilerek, öldürülen her bir böceğin gelecek yılda 30-40 adet olmasının önleneceği ve böylece böcek yoğunluğunun artmasının önüne geçileceği belirtildi.
Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanarak ülkemiz tarım sektöründe kayıtlılığı, sürdürülebilirliği, verim ve kaliteyi artırmayı amaçlayıp bitkisel üretimden hayvansal üretime kadar her konuda tarımsal üretim planlamasının önemini vurgulayarak, kaynakların etkin ve planlı kullanılmasının zorunlu olduğunu ortaya koyuyor.
Dünya genelinde hızla artan nüfus, iklim değişiklikleri ve su kaynaklarındaki azalma, tarımsal üretimde sürdürülebilir ve verimli planlamaları zorunlu kılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığının yeni destekleme modelleri, üreticileri daha güçlü kılacak, üretim süreçlerini daha verimli hale getirecek şekilde yeniden yapılandırıldı. Düzce'de de Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli tarımsal faaliyetleri güçlendirerek, üreticilere sağlanan destek ve kolaylıklarla verimliliği artıracaktır.
Düzce İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce çiftçileri bilgilendirmeye yönelik Köy Toplantıları, il genelinde tüm köyleri kapsayacak şekilde bundan sonra da devam edecektir.