Ramazan Bayramı yaklaşırken sofralar tatlı bir telaşa bürünüyor. Akçakoca'da yüzyıllardır bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde sofraların baş köşesini süsleyen Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısı, bu yıl da geleneksel lezzet arayanların gözdesi olmaya aday.
Orta Asya'dan göç ederek Akçakoca'ya yerleşen ve “Manav Türkleri" tarafından yaklaşık 700 yıldır yapılan bu eşsiz tatlı, Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Melengücceği'ni diğer tatlılardan ayıran en önemli özelliği ise, Melen Nehri kenarlarında yetiştirilen mandaların sütünün kaymağından elde edilen ve “dartı" adı verilen özel iç harcı. Bu iç malzeme tatlıya hem yumuşacık bir doku hem de eşsiz bir aroma kazandırıyor.
Bayram sabahlarında misafirlerine geleneksel bir tat ikram etmek isteyenler için Melengücceği tatlısı hem nostaljik hem de yöresel bir seçenek sunuyor. Şerbetli tatlıların başrolde olduğu bayram sofralarında, bu tatlı geçmişle bugünü aynı tabakta buluşturuyor.
Tatlıya adını veren “Melengücceği" kelimesi ile ilgili de çeşitli rivayetler var. Eski Türkçede “küçük ekmek" anlamına gelen “güccek" kelimesiyle birlikte, Akçakoca'dan Karadeniz'e dökülen Melen Nehri'ne ithafen “Melen küçük ekmeği" olarak adlandırıldığı söyleniyor.
Coğrafi işaretli bu değerli tat, Ramazan Bayramı'nda hem gözlere hem damaklara hitap ediyor. Yolu Akçakoca'ya düşenlerin mutlaka tatması gereken bu lezzeti, bu bayram evinizde denemeye ne dersiniz?
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 su bardağı (240 gr) un
1 yumurta
1,5 çay bardağı (150 ml) süt
1/2 çay bardağı (50 ml) fındık yağı
10 g kabartma tozu
1 tatlı kaşığı (5 ml) sirke
1/2 çay kaşığı (1-1,5 gr) tuz
Harcı için:
300 g manda ya da inek sütü
200 g ince çekilmiş fındık ya da ceviz içi
Kızartmak için:
2 su bardağı (400 ml) fındık yağı
Şerbet için:
3 su bardağı (500 g) toz şeker
3 su bardağı (600 ml) su
1 tatlı kaşığı (5 ml) limon suyu
YAPILIŞI:
Şerbeti hazırlamak için gerekli olan su ve şeker kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika süreyle kaynama sıcaklığında tutulur. İçine limon suyu ilave edilip 2-3 dakika daha kaynatılır. Koyu kıvamlı bir şerbet elde edilir. Şerbet soğumaya bırakılır. “Dartı" adı verilen ve tatlıya asıl lezzetini veren iç harcının hazırlanması için manda veya inek sütü kaymağı derin bir tencereye koyulur, ağır ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaymaklar tortu hâline gelince ocaktan alınır. Kıvamının çok koyulaşmaması gerekir. Hazırlanan dartı soğumaya bırakılır. Un, kabartma tozu, tuz karışımına yumurta, süt, sirke, fındık yağı eklenerek orta yumuşaklıkta homojen bir hamur elde edilene kadar yoğurulur. Hamurdan 80-100 g büyüklüğünde bezeler hazırlanır ve üzeri temiz bir bez ile örtülerek 45 dakika-1 saat kadar dinlendirilir. Bezeler 60-70 cm çapında açılır, hazırlanıp soğutulan dartıdan 2-3 kepçe açılan hamurun üzerine dökülür ve eşit bir şekilde her tarafına yayılır. Tatlı bu hâliyle sade olarak hazırlanabileceği gibi içine ince öğütülmüş fındık veya ceviz içi de serpilebilir. Ardından bu hamur rulo olarak sarılır. Rulo hâline getirilen hamur, 6-7 cm uzunluğunda parçalar şeklinde kesilir. Kesilen parçaların her iki ucu büzüştürülerek birbirine doğru bastırılır ve küçük yuvarlak bir beze yapılır. Elde edilen bu bezelere elle bastırılarak 7-8 cm çapında 1-1,5 cm kalınlığında yuvarlak bir şekil verilir. Hamurun kızartılacağı yağ bir tencereye dökülür ve yağ kızdırılır. Hazırlanan ve şekli verilmiş olan yuvarlak tatlı hamuru yağın içine atılır ve alt üst edilerek her iki yüzeyi de rengini alıncaya kadar kızartılır. Kızaran hamur kevgir ile alınır fazla yağı süzdürülerek 10 dakika dinlendirilir. Kızartılmış olan hamurlar önceden hazırlanmış ve soğutulmuş şerbet içine atılır ve 5-6 dakika alt üst yapılarak şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetten çıkarılan tatlılar üzerine çekilmiş fındık veya ceviz serpilerek ılık veya soğuk olarak servis edilir. Arzuya göre kaymak veya yöresel bir tat olan dağ çileği reçeli ile ikram edilebilir. Afiyet olsun.