Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında, Düzce'de çeltik üretimini artırmak ve coğrafi işaretli Konuralp pirincine katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım atıldı. Proje çerçevesinde, 84 üreticiye toplam 1.760 dekar alanda ekilmek üzere 44.360 kilogram sertifikalı çeltik tohumu dağıtıldı.
Tohum dağıtım töreni, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çeltik Kurutma, İşleme ve Paketleme Tesisinde düzenlendi. Törene; Düzce Valisi Selçuk Aslan, Vali Yardımcısı Ömer Sağlam, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Merkez Ziraat Odası Başkanı Murat Ay, kurum amirleri, teknik personel ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Programda konuşan Düzce Valisi Selçuk Aslan, Konuralp pirincinin Osmanlı saray mutfağına girmiş, coğrafi işaretle tescillenmiş önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Düzce'de ata yadigârı bu ürünün yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen çalışmalar, Valiliğimizin koordinasyonunda, Tarım İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla başarıyla devam ediyor. Sertifikalı tohum desteğimiz sürecek. Şu anda ilimizde çeltik ekimi yaklaşık 2 bin dekar alanda yapılıyor. Hedefimiz bunu önce 4 bine, ardından 5 bin dekara çıkarmaktır. Geleneksel tohumlardan sertifikalı tohuma geçişte rekoltede %50'ye varan artışlar görüldü. Bu desteklerle verimliliğimizi daha da artıracağız."
İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun ise yaptığı konuşmada projenin detaylarını paylaştı:
“Bu proje kapsamında 84 üreticimize, %75 Bakanlık ve %25 üretici katkısıyla, toplam 44.360 kilogram sertifikalı çeltik tohumu teslim edilecektir. Projenin toplam bütçesi 2 milyon 510 bin 280 TL olup, bunun 1 milyon 506 bin TL'si Bakanlık, 1 milyon 4 bin TL'si ise çiftçilerimizin katkısıdır. Ayrıca bu yıl 5 dekarlık alanda damla sulama sistemiyle sulama denemesi yapılacaktır. Önceki yıllarda 600–650 kg olan verim, sertifikalı tohumla 900–950 kg'a kadar çıkmıştır."
Uzun, konuşmasının sonunda Konuralp pirincinin sadece bir tarımsal ürün değil; Düzce'nin tarihi ve kültürel bir mirası olduğunu vurgulayarak, bu değerli ürünün geleceğe taşınmasında emeği geçen tüm üreticilere teşekkür etti. Çeltik tohumu desteğinin üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.