Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Ana Sayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    BİLGİ SİSTEMLERİ
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ (TBS)
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
    GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    KÜPE SORGULAMA
    E-DEVLET HİZMETLERİ
    GIDA İHBAR HATTI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    FAALİYET RAPORU
    PLANLAR
    İRAP
    YATIRIMCI REHBERİ
    DOKÜMANLAR
    COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ
    VETERİNER KLİNİKLERİ
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDüzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

DÜZCE’DE FINDIK HASAT TARİHLERİ BELLİ OLDU

30.07.2025 / Gösterim Sayısı : 301 / Arşiv

​

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan arazi çalışmaları sonucunda, 2025 yılı fındık hasat tarihleri belirlendi. İlin farklı rakım bölgelerine göre hasat başlangıç tarihleri şu şekilde açıklandı:

  • Sahil Kesim (0 - 250 m arası rakım): 09 Ağustos 2025
  • Orta Kesim (250 - 500 m arası rakım): 15 Ağustos 2025
  • Yüksek Kesim (500 m'den yukarı rakım): 23 Ağustos 2025

Düzce'nin yağışlı iklim yapısına bağlı olarak, bölgede yabancı ot ve dikenlerin hızlı gelişmesi, yere düşen fındıkların kaybolmasına neden oluyor. Bu nedenle, üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce, fındık bahçelerinde 5-10 gün önceden temizlik yapmaları büyük önem taşıyor.

Henüz tam olgunlaşmadan toplanan fındıklarda kalite kaybı yaşanabileceğine dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasadın zamanında ve doğru yöntemlerle yapılmasının verim açısından kritik olduğunu belirtti. Fındık çeşitlerinin hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı toplanması gerektiği, aksi takdirde kalite düşüşü yaşanabileceği vurgulandı.

Fındıkta Hasat Olgunluğu Kriterleri:

  • Zurfuların (fındığı saran yeşil kabuk) iyice sararıp kızarması,
  • Fındığın daldan kendiliğinden dökülmeye başlaması,
  • Sarsma ile dökülen fındıkların en az 3/4'ünün iç dolgunluğunu tamamlamış olması,
  • Kabuklu fındıkların kesit alındığında, iç meyvenin sarımsı beyaz renge ve 3/4'ünün dolgunluğa ulaşmış olması.

Üreticilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

Fındığın en ideal şekilde, dallar silkelenerek yere dökülmesi ve yerden toplanması öneriliyor. Dallardan elle kopararak toplamak, verimi düşürmesinin yanı sıra, bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcuklara zarar veriyor.

Toplanan fındıkların çuvallarda bekletilmeden serin, kuru ve havalandırılmış yerlerde kurutulması gerektiği ifade edilirken; kurutulmadan depolanan ürünlerde aflatoksin oluşma riski bulunduğu hatırlatıldı. Aflatoksinli fındıkların piyasaya sürülmesi ise hem üreticilere hem ülke ekonomisine zarar veriyor.

Ayrıca üreticilere, yangın riskine karşı fındık zurufunun bahçede yakılmaması ve çevreye zarar verilmemesi gerektiği hatırlatıldı.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin belirlenen tarihlere ve kurallara uyarak sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmelerinin hem kendi gelirleri hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtti.

2025 yılı fındık üretim sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı, bereketli ve kazançlı geçmesi temennisiyle.


Son Haberler
...
Düzce’De Kahverengi Kokarca İle Yoğun Mücadele ...
...
Düzce İli İhracat Verileri
...
Kırsal Kalkınma Hibe Sözleşmeleri İmzalanmaya ...
...
Düzce’De Kur’An Kursu Öğrencilerine Su Verimli ...
...
Düzce Kestane Balı: Doğanın Eşsiz Armağanı

Haber Arşiv
KAHVERENGİ KOKARCA
 

​

İLETİŞİM

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Ana Bina: Kültür Mah. 737 Cad. No: 11 81010 Merkez / DÜZCE Ek Bina: Uzunmustafa Mah. D-100 Karayolu Caddesi No: 461 81010

  • Telefon : 0380 5143247 - 5248395-5241396 -5142426-5142428

  • Faks : 0380 5241397-5142427

  • E-Posta : duzce@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI