Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan arazi çalışmaları sonucunda, 2025 yılı fındık hasat tarihleri belirlendi. İlin farklı rakım bölgelerine göre hasat başlangıç tarihleri şu şekilde açıklandı:
- Sahil Kesim (0 - 250 m arası rakım): 09 Ağustos 2025
- Orta Kesim (250 - 500 m arası rakım): 15 Ağustos 2025
- Yüksek Kesim (500 m'den yukarı rakım): 23 Ağustos 2025
Düzce'nin yağışlı iklim yapısına bağlı olarak, bölgede yabancı ot ve dikenlerin hızlı gelişmesi, yere düşen fındıkların kaybolmasına neden oluyor. Bu nedenle, üreticilerin fındık hasadına başlamadan önce, fındık bahçelerinde 5-10 gün önceden temizlik yapmaları büyük önem taşıyor.
Henüz tam olgunlaşmadan toplanan fındıklarda kalite kaybı yaşanabileceğine dikkat çeken İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hasadın zamanında ve doğru yöntemlerle yapılmasının verim açısından kritik olduğunu belirtti. Fındık çeşitlerinin hasat olgunluğuna göre ayrı ayrı toplanması gerektiği, aksi takdirde kalite düşüşü yaşanabileceği vurgulandı.
Fındıkta Hasat Olgunluğu Kriterleri:
- Zurfuların (fındığı saran yeşil kabuk) iyice sararıp kızarması,
- Fındığın daldan kendiliğinden dökülmeye başlaması,
- Sarsma ile dökülen fındıkların en az 3/4'ünün iç dolgunluğunu tamamlamış olması,
- Kabuklu fındıkların kesit alındığında, iç meyvenin sarımsı beyaz renge ve 3/4'ünün dolgunluğa ulaşmış olması.
Üreticilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:
Fındığın en ideal şekilde, dallar silkelenerek yere dökülmesi ve yerden toplanması öneriliyor. Dallardan elle kopararak toplamak, verimi düşürmesinin yanı sıra, bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcuklara zarar veriyor.
Toplanan fındıkların çuvallarda bekletilmeden serin, kuru ve havalandırılmış yerlerde kurutulması gerektiği ifade edilirken; kurutulmadan depolanan ürünlerde aflatoksin oluşma riski bulunduğu hatırlatıldı. Aflatoksinli fındıkların piyasaya sürülmesi ise hem üreticilere hem ülke ekonomisine zarar veriyor.
Ayrıca üreticilere, yangın riskine karşı fındık zurufunun bahçede yakılmaması ve çevreye zarar verilmemesi gerektiği hatırlatıldı.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin belirlenen tarihlere ve kurallara uyarak sağlıklı ve kaliteli ürün elde etmelerinin hem kendi gelirleri hem de ülke ekonomisi için önemli olduğunu belirtti.
2025 yılı fındık üretim sezonunun tüm üreticilerimize hayırlı, bereketli ve kazançlı geçmesi temennisiyle.