Yörede şeker kamışı olarak bilinen sorgum otundan (Sorghum bicolor (L.) Moench) elde edilen Düzce Şeker Kamışı Pekmezi, bölgenin uzun yıllara dayanan üretim geleneğini yansıtan özel bir üründür.
Ekim ayında hasat olgunluğuna erişen kamışlar, bozulmaya çok yatkın olduğundan hemen işleniyor. Sapları temizlenip pres makinesinde sıkılarak çıkarılan öz suyu dört kez süzülüyor ve bakır kazanlarda odun ateşinde geleneksel yöntemlerle kaynatılıyor. Sürekli karıştırılarak kıvamı kontrol edilen pekmez, köpükleri alınarak berraklaştırılıyor. Yaklaşık 100 kg öz sudan 15–18 kg pekmez elde ediliyor.
Düzce'de ustalıkla sürdürülen bu geleneksel yöntemler sayesinde üretilen Düzce Şeker Kamışı Pekmezi, yöreyle özdeşleşmiş bir ürün olarak yerel ve ulusal basında da yer buluyor. Gıda ile temasa uygun ambalajlarda tüketiciye sunulan pekmez, Düzce'nin gastronomi değerleri arasında önemli bir yer tutuyor.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu geleneksel lezzetin tanıtımı ve korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.