Düzce’de fındıkta verim
ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalar aralıksız devam ediyor. Düzce İl Tarım
ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Fındık Budama Eğitimleri, merkez ve 7
ilçede, 90 köy ve mahallede toplam 1.200 üreticiye ulaşması hedefleniyor.
Konuya ilişkin
açıklamalarda bulunan Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, fındığın Düzce
için stratejik bir ürün olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“İlimizde yaklaşık 75 bin
hektar tarım arazisi bulunmakta olup, bunun yüzde 85’i, yani yaklaşık 63 bin
hektarı fındık alanlarından oluşmaktadır. Fındık, Düzce’nin ana ürünüdür. Bu
nedenle verim ve kaliteyi artırmaya yönelik eğitim çalışmalarımıza büyük önem
veriyoruz. Merkez ve 7 ilçemizde yürüttüğümüz budama eğitimleriyle bir budama
seferberliği başlattık ve bugüne kadar yaklaşık 1.000 üreticimize eğitim
verdik. Amacımız, üreticilerimizin daha kaliteli ve daha yüksek verim elde
etmesini sağlamak ve bu yolla gelirlerini artırmaktır.”
Fındığın dünya markası
bir ürün olduğunu da belirten Uzun, Düzce’den yıllık yaklaşık 20 bin ton fındık
ihracatı gerçekleştirildiğini ifade ederek, “Üreticilerimizin bol ve bereketli
bir üretim sezonu geçirmesini istiyoruz. İl Müdürlüğü olarak teknik ekibimizle
birlikte fındık verimini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam
ediyoruz.” dedi.
Eğitim programları
kapsamında üreticilere doğru budama teknikleri uygulamalı olarak anlatılarak,
fındık bahçelerinde verim ve kalite artışının sağlanması hedefleniyor.