Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2015 yılı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;
Bitkisel Faaliyetler
Yem bitkisi üreticilerine 1 milyon 340 bin TL karşılıksız destek verildi.
2014 üretim sezonu yem bitkileri desteklemeleri kapsamında yonca, silajlık mısır ve fiğ gibi yem bitkilerini yetiştiren toplam 723 çiftçiye, 1 milyon 340 bin 822 TL'lik tutar destek verildi.
Çiftçilere 5 milyon 500 Bin TL. mazot, gübre ve toprak analiz desteği verildi
2014 yılı mazot, gübre ve toprak analizi desteklemeleri kapsamında 27 bin 301 adet çiftçimize 5 milyon 500 bin 710 TL. destekleme ödemesi yapıldı.
Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeli kapsamında alt havza çalışma toplantısı yapıldı
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında bölge ekolojisine uygun, ekonomik açıdan bölgeye katkı sağlayacak ürün deseni belirlenmesi amacıyla il düzeyinde alt havza çalışma toplantısı yapıldı.
Fındık alan bazlı gelir desteği kapsamında fındık üreticilerine 70 milyon 295 bin TL destek verildi
2014 yılı fındık alan bazlı destekleme ödemeleri kapsamında 25 bin 467 adet çiftçimize 70 milyon 295 bin 142 TL destekleme ödemesi yapıldı.
Meralar üreticilere tahsis ediliyor
Çilimli İlçesi Yenivakıf Köyü sınırları içerisindeki 39 bin 823 m2 yüzölçümlü mera alanı, 4342 sayılı Mera Kanununun 12.maddesi gereğince 77 adet çiftçi hane reislerine tahsisleri yapılmıştır.
Islah kapsamındaki mera alanları gübreleniyor
Mera Islah ve Amenajman Projesi çalışmaları devam eden mera alanlarına 44 ton gübre atıldı.
Gübre, tohum, bitki koruma ürün bayileri ile zirai mücadele alet ve makine bayilerine yönelik toplantı yapıldı
İlimizde faaliyet gösteren Gübre, Tohum, Bitki Koruma Ürün Bayileri ile Zirai Mücadele Alet ve Makine Bayilerine yönelik eğitim toplantısı yapıldı.
Gübre ve tohum Bayileri denetleniyor
İlimizde faaliyet gösteren 68 adet gübre bayi ile 28 adet tohum bayisi teknik elemanlarca denetlendi.
Süne mücadelesi eğitimi yapıldı
Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'nce planlanan ve 2015 yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programında yer alan "Süne Mücadelesi Eğitimi" yapıldı.
Çeltik tohumu dağıtıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında 2015 yılı İl Özel İdaresi bütçesinden Merkez İlçede 39, Çilimli İlçemizde 36 üretici olmak üzere toplam 75 üreticimize, 37 bin kg çeltik tohumu dağıtıldı.
Mera Yönetim Birliği seçimi yapıldı
Merkez İlçe Karaderehasağa Köyü'nde mera yönetim birliği seçimi yapılarak aynı köyde bulunan ıslahı tamamlanmış 168 dekar mera alanın yönetimi birliğe devredilmiştir.
Reçete yazma yetkisi sahibi Ziraat Mühendislerine eğitim verildi
Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında İlimiz sınırları içerisinde görev yapan reçete yazma yetki belgesi sahibi tüm ziraat mühendislerine yönelik eğitim toplantısı yapıldı.
Üretici kayıt defteri uygulamaları hakkında çiftçiler bilgilendirildi
Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik kapsamında, çiftçilere üretici kayıt defteri ve reçeteli satış konularında gece eğitimi verildi.
Yayakbaşı Merası törenle açıldı
Mera Islah ve Amenajman Projesi tamamlanan İlimiz Merkez İlçe Yayakbaşı Köyü'nde mera açılış töreni düzenlendi.
Organik Tarım eğitimi yapıldı
Organik tarımda tüketici bilincinin geliştirilmesi eğitim semineri yapıldı.
Fındık Yeşil Kokarcasına karşı fındık üreticileri eğitildi
"Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası İle Mücadele" projesi kapsamında 5 ilçede 150 çiftçiye eğitim verilmiştir.
Örtüaltı ve Mısır Entegre Mücadelesi programı kapsamında yapılan eğitim toplantıları ile üreticiler, örtüaltı ve mısır entegre mücadele programı konularında bilgilendirildi.
Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı toplu mücadele yapıldı
Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 1. döl çıkışlarına karşı 21-30 Haziran 2015 tarihleri arasında, 2. döl çıkışlarına karşı ise 21-29 Ağustos 2015 tarihleri arasında Merkez, Gölyaka, Gümüşova ve Çilimli İlçelerine bağlı 64 köy ve 6 mahallede İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak toplu mücadele yapılmıştır.
Meralar çiftçilere tahsis ediliyor
Çilimli İlçesi Pırpır Köyü'ndeki toplam 62 dekar mera alanı, 84 çiftçi ailesine tahsis edildi.
Bitki Koruma Ürünleri Bayileri kontrol edilerek, üretici kayıt defteri uygulaması konusunda bilgilendirildi.
Buğday hasadı sorunsuz geçti
İlimizde hasadı yapılan buğday başta olmak üzere hububat hasadında biçerdöver kontrollerine devam edildi. Bu kapsamda toplam 3 adet biçerdöver kontrolü ve ilgili kontrol tutanakları düzenlendi. Kontroller, sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlandı.
Çiftçi tarla okulu düzenlendi
2015 Yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Çalışma Program ve Prensipleri gereğince yürütülen Örtüaltı Entegre Mücadelesi kapsamında, bitki koruma çalışmalarını Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda serada uygulamalı olarak anlatmak üzere çiftçi tarla okulu düzenlendi.
Entegre Mücadele çalışmaları devam ediyor
2015 Yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Çalışma Program ve Prensipleri gereğince yürütülen Mısır Entegre Mücadelesi kapsamında, çiftçi ziyaretleri gerçekleştirildi.
Yem bitkileri desteklemeleri hasat kontrolleri devam ediyor
Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında, hasadına başlanılan silajlık mısır alanlarının kontrolleri yapıldı.
4 meranın ıslahı tamamlandı
Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Merkez İlçe Ballıca, Kızılcık, Ozanlar ve Yayakbaşı Köylerinde, ihaleyi alan firma tarafından Temmuz ayı içerisinde başlanılan çalışmalar tamamlanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında ıslah çalışması programındaki bu köylerin mera alanlarında ihata işleri, otalatma parsellerinin oluşturulması ve diri örtü temizliği yaptırılmıştır.
Fındıkta budama ve gübreleme eğitimi yapıldı
Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında, üreticilerimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme gösterildi.
Çeltik hasadı sorunsuz tamamlandı
İlimizde Merkez İlçe ve Çilimli İlçelerinde üretimi yapılan çeltiğin, biçerdöver kontrolleri sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlandı.
Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi kapsamında 160 çiftçi eğitildi
Merkez İlçe ile birlikte diğer yedi ilçemizde yapılan, her ilçeden 20 olmak üzere toplam 160 üreticimizin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerde; başta budama olmak üzere, toprak numunesi alımı ve bitki besleme konularında uygulamalı eğitim verildi.
Yem bitkisi üreticilerine 10 bin 800 kg adi fiğ tohumu dağıtılmıştır
Yem bitkisi üretimini geliştirme projesi kapsamında % 50'si Düzce İl Özel İdaresi destekli olmak üzere 80 çiftçimize toplam 10 bin 800 kg adi fiğ tohumu dağıtımı yapılmıştır.
Yem bitkileri üreticilerine 959 bin 485 TL ödeme yapılacak
2015 üretim sezonu yem bitkileri desteklemeleri kapsamında yonca, silajlık mısır ve fiğ gibi yem bitkilerini yetiştiren toplam 571 çiftçiye, 959 bin 485 TL ödeme yapılmak üzere icmaller Bakanlığa gönderildi.
Uluslararası katılımlı çeltik çalıştayı düzenlendi.
Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nin koordinatörlüğünde, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Düzce Belediyesi, Üskübü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bitki Islahçıları Birliği (BİSAB), Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİSAM) ile Su Ekosistemlerini Koruma Derneği'nin (SUEKOS) katılım ortağı olduğu, çeltik konusunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı uluslararası katılımlı çalıştay düzenlendi.
Peyzaj ve süs bitkileri konferansı düzenlendi
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nde düzenlenen peyzaj ve süs bitkileri konferansında üniversite öğrencilerine, Düzce'de süs bitkileri yetiştiriciliğinin durumu ve sektörün faaliyet alanını kapsayan yasal mevzuatı hakkında bilgilendirilme yapıldı.
Organik Tarım denetimi yapıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü organik tarım birimi tarafından, organik tarım üretimi yapan çiftçiler ile organik ürün satan marketler denetlendi.
Hayvancılık Faaliyetleri
Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları
Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında İl genelinde büyükbaş hayvanlara 103 bin 364 adet şap, 38 bin 185 adet nodüler ekzantemi ve 3 bin 409 adet sığır brusellozu aşısı; küçükbaş hayvanlara 6 bin 807 adet mavi dil, 2 bin 489 adet brusella aşısı ve 4 bin 353 adet veba aşısı, kedi ve köpeklere 6bin 386 adet kuduz aşısı yapılmıştır.
Hayvanların tanımlanması çalışmaları
İlimizdeki 19 bin 716 adet büyükbaş hayvana ve 5 bin 604 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılarak kayıt altına alınmıştır.
Safkan Arap ve İngiliz atları tanımlama kapsamında 27 adet ata mikroçip takılarak Türk Soy Kütüğüne kayıt edilmiştir.
Denetimler
Hayvancılık işletmelerimizden 394 adet kanatlı işletmesi, 521 adet arılık denetlenmiştir.
İlimizde bulunan 24 adet veteriner kliniği ilgili mevzuat gereğince denetlenmiştir.
2015 kalıntı izleme programı kapsamında 4 adet balık, 24 adet kanatlı ve 7 adet yumurta olmak üzere toplam 55 üniteden numune alınarak ilgili mevzuat gereğince denetlenmiştir.
İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 708 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.
Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarında denetimler gerçekleştirilmiştir.
Hayvan ve hayvansal ürünler işlemleri
İlimizden 392 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile 10 bin 976 ton tavuk ayağı, 5 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile 11,2 ton bal ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer İllere Veteriner Sağlık Raporu ile 4 bin 262 adet büyükbaş, 868 adet küçükbaş, 18 bin adet arılı kovan ve 32 milyon kanatlı sevki yapılmıştır.
İlimizden diğer illere 1,4 milyon adet yumurta, 104 ton sığır eti ve 4 bin 523 kg sakatat sevki yapılmıştır.
İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 5 bin 436 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak Bin 205 ton etin tüketime sunulması sağlanmıştır.
Desteklemeler
521 arı yetiştiricilerine 48 bin 203 kovan için 482 bin 30 TL ödendi.
164 büyükbaş hayvan besicisine 880 hayvan için 131 bin 152 TL ödendi.
694 süt üreticisine 5 bin 142 ton süt için 310 bin 344 TL ödendi.
95 manda yetiştiricisine halk elinde hayvan ıslahı amacıyla Bin 143 manda için 882 bin 550 TL ödendi.
Numune Çalışmaları
İl Müdürlüğümüzce kuş gribi hastalığı için 14 kanatlı işletmesinden 280 numune, newcastle hastalığı için 20 kanatlı işletmesinden 20 numune, salmonella hastalığı için 27 kanatlı işletmesinden 27 adet numune ve şap hastalığı ile ilgili 27 köyden 229 numune alınarak ilgili laboratuvarlarda muayeneleri tamamlanarak sağlık taramaları yapılmıştır.
Su Ürünleri Faaliyetleri
Denizlerde ve İç Sularda 2012-2016 Yılları "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ" gereğince; 2015-2016 balıkçılık sezonunun 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren başlaması nedeniyle İlimiz Akçakoca İlçesinde düzenlenen törenle av sezonunun açılışı gerçekleştirildi
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde, Su Ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğler ile getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü amacıyla balıkçı barınakları, balıkçı gemileri, depolar, perakende satış yerleri, yol güzergahları ve nakil araçları denetlenmiştir.
İl genelinde 959 adet su ürünleri denetim gerçekleştirilmiş olup, 8 adet perakende satış yerine ve 4 adet nakil aracına cezai işlem uygulanmıştır.
İlimizde yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırı satış yaptıkları gerekçesiyle toplam 311 kg ürüne el konulmuş olup toplamda 12 bin 660 TL idari para cezası uygulanmıştır.
İlimizde, 3/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe dayalı olarak 111 kişiye Gerçek Kişi Ruhsat tezkeresi verilmiştir.
İlimizde, 3/2 numaralı amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe dayalı olarak 329 kişiye Amatör balıkçı belgesi verilmiştir.
1380 Sayılı Kanunun 20. maddesi gereği su ürünlerinin yaşama ortamlarını korumak ve tarımsal çevre kirliliğini önlemek amacıyla Bakanlığımızın iştiraki ile yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından belirlenen 19 farklı istasyondan nitrat izleme programı için toplam 165 su numunesi alınarak analizi yapılmıştır.
Alıcı ortam izleme programı kapsamında belirlenen 10 farklı istasyondan toplam 40 adet su numuneleri alınarak bakanlığa bağlı laboratuvar müdürlüklerine analiz amacıyla gönderilmiştir.
1380 sayılı su ürünleri kanuna dayalı Avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ağır metal izleme çalışması kapsamında 10 numune alımı yapılmıştır.
Kabuklu su ürünlerinin yetiştiği sulara ilişkin kalite standartları hakkında tebliğ dayalı çift kabuklu yumuşakça izleme programı oluşturulup numune alımı yapılmaktadır.
Akçakoca 47 no'lu İstasyon Kum Midyesi Avcılığı izleme programı dahilin de 2015 yılı için 48 haftada 158 kum midyesi ve 80 deniz suyu numunesi alımı yapıldı.
İlimizdeki göletlerden Topukyayla, Kurugöl, Torkul ve Çamlıpınar göletlerine toplam 36 bin adet yavru sazan balığı bırakılarak balıklandırma çalışması yapılmıştır.
2015 yılı Su Ürünleri Yetiştiricilik Destekleme Tebliğ (2015-20) kapsamında 52bin 250 kg porsiyonluk alabalık için 33 bin 962 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.
Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri
4 bin 816 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir
2015 yılı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 4578, yem satışı yapan işyerlerinde 238 olmak üzere toplam 4 bin 816 adet denetim yapılmıştır.
45 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 283 bin 942 TL idari para cezası kesilmiştir
Alo Gıda 174 hattına gelen 218 şikâyet incelenmiş olup, 6 şikayet olumsuz sonuçlanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına aykırılık nedeniyle; 45 gıda işletmesine 283 bin 942 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Bin 492 adet gıda numunesi alınmıştır
Gıda İhracatı için 1.327, izleme vb. programlar için 165 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme vb. nedenlerle alınan 165 numunenin analiz sonuçlarından 35 adeti olumsuz çıkmıştır.
27 bin 775 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir
İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; 2015 yılı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 27 bin 775 ton iç fındık için Bin 327; ihraç edilen 9 bin 888 ton diğer gıda maddeleri için 404 olmak üzere toplam Bin 731 adet sertifika düzenlenmiştir.
Gıda işletmelerine 434 adet kayıt belgesi verilmiştir
Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 434 'üne işletme kayıt belgesi verilmiştir. 8 adet yem bayisine kayıt belgesi verilmiştir.
Ayrıca ilgili esnafın başvuruları üzerine Bin 118 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir.
Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri
Ekonomik Yatırımlar (9-10. Etaplar)
9. etapta 49 başvuru yapılmış olup, 12 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır. 3 proje tamamlanmış, 11 projenin uygulaması devam etmektedir. 9. etap kapsamında 9 yatırımcıya 2 milyon 488 bin 351 TL hibe ödemesi yapılmıştır.
10. etapta 18 başvuru değerlendirmeye alınmıştır. 7 yatırımcı ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır. 10. etap kapsamında 3 yatırımcıya 895 bin 665 TL ödeme yapılmıştır.
6.,7. ve 8. etapta proje uygulayan yatırımcıların 6 aylık kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır.
Makine – Ekipman Çalışmaları
2013-2014 yıllarında makine-ekipman hibe desteğinden yararlanan yatırımcıların 2015 yılında 9. etaptan 550 ve 10. etaptan 598 makine- ekipman olmak üzere toplamda Bin 148 makine- ekipmanın kontrolleri yapıldı.
Kooperatif Projeleri
S.S. Pırpır Köyü Tarımsal Kalkınma kooperatifi tarafından uygulanan 30 x 10 merkezi süt sağım üniteli damızlık sığır yetiştiriciliği projesinin 6 aylık kontrolleri Nisan ve Ekim aylarında yapıldı. Ekim ayında yapılan kontrolde büyükbaş hayvan varlığının 531'e ulaştığı tespit edilmiştir.
Kooperatif – Birlik Çalışmaları
77 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin genel kurulları gerçekleştirilmiştir.
15 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin idari 3 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin de şikayet denetimi yapılmıştır.
2 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tasfiye edildi. 1 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu.
Üretici birliklerimizin 5 tanesinde olağan genel kurul yapıldı.
Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği için olağanüstü genel kurulu yapılmıştır.
Eğitim Çalışmaları
Genel Kooperatifçilik, TARYAT kapsamında toplam 12 adet çiftçi eğitim toplantısı gerçekleştirilmiş olup toplamda 249 kişiye eğitim verilmiştir.
Kadın çiftçilere yönelik 3 köyde 93 kişiye eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Ekonomik yatırımlar 10. etap kapsamında 7 ilçe ve merkezde 145 kişinin katılımıyla bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.
Taryat Çalışmaları
Müdürlüğümüze müracaat eden yatırımcıların listesi 3'er aylık dönemler halinde bakanlığa bildirilmektedir. 2015 yılında 95 yatırımcı başvurmuştur.
Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir
2015 yılında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Bin 401 adet satış, 61 adet intikal, 22 ifraz, 222 adet vasıf değişikliği, 30 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirme ve 5 adet elektrik aboneliği işlemi sonuçlandırılmıştır.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler
Tarım danışmanlarına eğitimler verildi
Müdürlüğümüzce tarım yayımcısı / tarım danışmanı sertifikasına sahip kişilere yönelik olarak Müdürlüğümüz toplantı salonunda "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı" ve ''Organik Tarım'' konusunda 33 kişiye eğitim verilmiştir.
Tarım Danışmanlarına 128 bin TL hakediş ödemesi yapıldı
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında 2015 yılı tebliği kapsamında ödenecek olan toplam 192 bin TL'lik desteklemenin 1. dilim ödemesi olan 128 bin TL danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşun hesabına yatırıldı.
Tabi Afet ve Tarım Sigortaları İle İlgili İşler
"Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve Tarım Sigortaları 2015 Yılı Uygulamaları" ile ilgili TARSİM Bursa Bölge Müdürü ve Tarsim Bölge Müdür Yardımcısının da katılımıyla İlimiz Merkez İlçesinde 116 çiftçinin, Yığılca İlçesinde 51 çiftçinin, Kaynaşlı İlçesinden 15 çiftçinin ve Cumayeri İlçesinde 19 çiftçinin katıldığı çiftçi toplantıları düzenlendi. İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin katılımıyla Gölyaka İlçesinde 39, Gümüşova İlçesinde 44 ve Akçakoca İlçesinde 48 çiftçinin katıldığı çiftçi toplantıları düzenlenmiştir.
İlimizde 6-8 Ocak tarihlerinde etkili yağan kar yağışı sonucu seralarda meydana gelen zararların tespiti yapılmıştır. Seraları zarar gören 76 çiftçinin toplam 37 da alanı kapsayan 141 adet serası kardan dolayı çökme ve örtüsünde yırtılma meydana geldiği tespit edilmiştir.
Tabii afetden zarar gören seralara plastik örtü malzemesi yardımı yapıldı
İlimizde 6-8 Ocak 2015 tarihinde aşırı kar yağışı ve 1 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle plastik örtü malzemesi zarar gören seralar için İl Özel İdaresi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Bakanlığımız genel bütçesinden kurulan 19 adet sera için % 25 çiftçi katkılı olmak üzere İl Özel İdaresi Bütçesinden 19 bin 800 TL kaynak kullanılarak montaj dahil plastik örtü malzemesi alımı gerçekleştirilmiştir.
4 çiftçinin borç ertelemesi yapılmıştır
İlimizde 6-8 Ocak 2015 tarihinde meydana gelen aşırı kar yağışı ve 1 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle seraları zarar gören ve 08/04/2015 tarih ve 2015/75105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesi için müracaat eden 4 (dört) çiftçinin borç erteleme talepleri İl/İlçe Hasar Tespit Komisyonunca uygun görülmüştür.
Tarımsal envanter çalışmaları yapıldı.
Fındık rekoltesi 72 bin ton olarak belirlenmiştir
2015 yılı çotanak sayımına göre Düzce İl genelindeki fındık rekolte tahminini 72 bin 460 ton olarak tespit edilmiştir. İlçeler bazında yapılan tahmini rekoltelerinin ise, Merkez İlçe için 16 bin 769 ton, Akçakoca İlçesi için 20 bin 725 ton, Cumayeri İlçesi için 8 bin 189 ton, Gölyaka İlçesi için 5 bin 350 ton, Yığılca İlçesi için 10 bin 724 ton, Çilimli İlçesi için 4 bin 582 ton, Gümüşova İlçesi için 4 bin 155 ton ve Kaynaşlı İlçesi için Bin 966 ton olarak belirlenmiştir.
Tarımsal Kurslar
5 adet kadın çiftçi kursu açılarak 153 kadın çiftçiye sertifikaları törenle verildi
Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından ortaklaşa imzalanan işbirliği protokolü kapsamında 23-27 Mart 2015 tarihleri arasında eş zamanlı olarak Merkez Beyköy, Nasırlı, Gölyaka Saçmalıpınar, Gümüşova Elmacık ve Kaynaşlı Sarıçökek Köylerinde Kadına Yönelik Şiddet, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kişi Hak ve Özgürlükleri, Çocukta Olumlu Davranış Geliştirme, Sosyal Güvenlik ve Tarımsal Konularda "Kadın Çiftçi Eğitimi" düzenlendi. Düzenlenen kurslar sonunda "Kadın Çiftçi Eğitimi" nin sertifika töreni yapıldı ve sonuç raporu Bakanlığa gönderildi.
Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında 17 kurs açılmıştır
Bakanlığımız, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye İş Kurumu arasında imzalanan "Aktif İşgücü Piyasası Programları İşbirliği Protokolü" gereği"Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında İlimiz Merkez Beyköy Beldesinde; Fındık Yetiştiricliği, Bitki Hastalıkları ile Mücadele ve Arı Yetiştiriciliği, Gürcüçiftlik Köyünde Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Nasırlı Köyü, Dağdibi Köyü, Yığılca Merkez ile Kaynaşlı Sarıçökek Köyünde Arı Yetiştiriciliği, Gündolaması Köyü, Gölyaka İçmeler Köyü ile Gümüşova Elmacık Köyünde Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Kaynaşlı Bıçkıyanı Köyü, Gümüşova Yıldıztepe Köyü ile Çilimli Karaçörtlen Köyünde Meyve Ağaçlarında Budama, Gölyaka Merkezde Meyve Ağaçlarında Gübreleme konularında, çoğunluğunu kadın çiftçilerin oluşturduğu 17 çiftçi kursu düzenlenmiş olup, toplam 300 çiftçiye kurs verilmiştir.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile Akçakoca Akkaya Köyünde Fındık Yetiştiricliği, Tepeköyde Organik Tarım, Fakıllı Köyünde Bitki Zararlıkarı ile Mücadele, Cumayeri Merkezde Arı Yetiştiriciliğ olmak üzere 5 kurs açılmış olup, toplam 114 çiftçiye kurs verilmiştir.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile Çilimli İlçesinde bulunan T Tipi Kapalı ve Açık Cezaevinde Fındık Yetiştiricliği ile Süt Sığırı Yetiştiriciliği kursları düzenlenmiş olup toplam 36 kişiye kurs verilmiştir.
Kadın çiftçilerimize sertifika dağıtım töreni düzenlendi
Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi kapsamında kadın çiftçilerimize yönelik olarak Kaynaşlı ve Gümüşova İlçelerimizde düzenlemiş olduğumuz Meyve ağaçlarında budama kursu ile Gümüşova ve Gölyaka İlçelerimizde Süt Sığırcılığı Yetiştiriciliği kursları için sertifika dağıtım töreni düzenlendi.
Yeni çeşit çilek bahçelerinde incelemeler yapıldı
Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacıyla Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürütülen "Düzce İlinde Yeni Çilek Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Merkez Beyköy Beldesinde malçlı-damla sulamalı olarak Doruk 77, Tioga, Dorukan-77, Eren-77, Hilal-77, Ata -77, Erenoğlu-77 çeşitlerinden tesis edilen çilek bahçeleri Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Teknik Koordinatörü Dr.Burhan ERENOĞLU tarafından yerinde incelendi ve bahçe sahibine çeşitli bilgiler verildi. Yeni çeşitlerin verimliliği ise 2016 Nisan ayından itibaren takip edilebilecektir.
Yeni bamya çeşitleri deneniyor
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla ilimizde yürütülen "Düzce İlinde Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Beyköy ve Nasırlı köylerinden 4 çiftçiye ait 2 da alanda bahçelere damla sulama sistemlerinin kurulumu yapılmıştır. Projede kullanılacak olan Yalova Akköy 41, Yalova Kabaklı 11 ve Marmara 1 çeşitlerinin tohumları 08.05.2015 tarihinde bahçelere ekim işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Bamya tarla günü düzenlendi
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması amacıyla Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ilimizde yürütülen "Düzce İlinde Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Beyköy'de tesis edilen bahçelerde yeni bamya çeşitlerinin tanıtımı için tarla günü düzenlendi.
Budama demonstrasyonları yapıldı
Meyveciliği Geliştirme Projesi Kapsamında Nasırlı köyünde çiftçilerimizin yeni tesis edilen bahçelerinde budama demonstrasyonları gerçekleştirilmiştir.
Meyvecilik projesi kapsamında tesis edilen meyve bahçeleri kontrolleri yapılarak Çamlısu ve Gölormanı köylerinde Bordo Bulamacı demanstrasyonları gerçekleştirildi
Çocuk Tarım Kampı düzenlendi
Çocukların tarım ve çevreye olan ilgilerini arttırmak için ortaya konan "Çocuk Tarım Kampı" kapsamında İlimizde 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla 3 günlük program yapıldı. Namık Kemal İlkokulu ve Uzunmustafa İlkokulundan gelen öğrencilere İl Müdürümüz Harun Kabaoğlu tarafından "Tarımın Önemi ve Ülkemizde Tarımın Durumu" konulu bilgi verildi. Daha sonra Taç Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda San. Tic. Anonim Şirketine ait modern ahır, kümes, kuluçka odası ve seraları ziyaret edildi. Çilimli İlçesi Pırpır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait Hayvancılık İşletmesi ziyaret edildi ayrıca ''Süt ve Süt Ürünlerinin Beslenmedeki Önemi'' ile "Dengeli ve Düzenli Beslenme" konusunda öğrencilere bilgi verildi.
Toprak Bayramı kutlandı
Toprak Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Muncurlu Park Gölette ağaç dikimi yapılarak, toprağın önemi konusunda bilgilendirme yapıldı. Daha sonra öğrenciler arasında yarışmalar düzenlenerek, yarışmada dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi.
Tarım ve İnsan konulu fotoğraf sergisi açıldı
17-19 Mart 2015 tarihleri arasında Krempark Alışveriş Merkezinde 6. "Tarım ve İnsan" konulu Fotoğraf sergisi düzenlendi. Üç gün boyunca açık kalan sergiyi 270 kişi ziyaret etti.
21 Mayıs Dünya Süt Günü Gölyaka İlçemizde kutlandı
21 Mayıs Dünya Süt Günü kapsamında tüm İlçelerimizde okullarda sütün önemi konusunda bilgilendirme eğitimleri yapıldı. Ayrıca Gölyaka İlçemizde ise günün önemini anlatan çeşitli etkinlikler düzenlendi.
20 öğrenciye ücretli staj imkanı sunuldu
Kurumumuzda 2'si İlçe Müdürlüğünde olmak üzere toplam 14 üniversite öğrencisi ve 6 lise öğrencisi stajlarını yapmışlardır.