Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Mart ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;
Bitkisel Faaliyetler
Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği ödendi.
İlimizde 25.279 çiftçiye 405.850 dekar alan için 68 milyon 994 bin 530 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.
İyi Tarım Uygulamaları (ITU)eğitimi yapıldı.
İyi Tarım Uygulamaları (ITU) konusunda İlimiz Gümüşova ve Yığılca İlçelerinde 506 çiftçiye eğitim verilmiştir.
Çiftçi Toplantılarına devam edildi.
İlimiz Yığılca İlçesi Merkez ve köylerinde Fındık Yetiştiriciliği(Gübreleme, Hastalık ve Zararlı Yönetimi, Budama vb.), Ihlamur yetiştiriciliği ve Ihlamur Vadisi Projesi, kenevir kontrolü ve yetiştiriciliği konuları ile ilgili 161 çiftçiye bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
İlimiz Akçakoca İlçesinde 150 çiftçimizin katılımıyla Fındıkta Yeni Uygulamaların anlatıldığı bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.
BKÜ Bayilerine ve Tohumluk Bayilerine bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Tohum Bayileri ile Bitki Koruma Ürünleri Bayilerine yönelik Bitki Koruma Ürünlerinin toptan ve perakende satılması ile depolanması mevzuatı hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Fidan pazar satış kontrolleri yapıldı.
Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.
Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.
İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 110 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.
Çayır Mera ve Yem Bitkileri
Meralarda otlatma planı takip edildi.
İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.
Mera Alanlarında Gübreleme Yapıldı.
Mera Islah ve Amenajman Projesi devam eden köylerin Köy Muhtarlıklarının işbirliği içerisinde mera alanlarına 19,4 ton azotlu gübre atılmıştır.
Düzce İli Merkez İlçesi Aybaşı, Eski Mengencik, İstilli ve Mamure Köylerinde, Gölyaka İlçesi Esen Mahallesinde ve Aksu Köyünde, Cumayeri İlçesi Avlayan Köyünde, Kaynaşlı İlçesi Darıyeri Mengencik Köyünde bulunan toplam 1.330 dekar mera alanına 19,4 ton gübre atılmıştır.
Hayvancılık Faaliyetleri
Hayvan hastalıkları ile mücadele;
2019 yılı Mart ayı içerisinde 173 Köy, 15 mahallede 26.610 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı, 27 köy 8 mahallede 432 büyükbaş hayvana E.COLİ aşısı, 84 köyde 8.872 büyükbaş hayvana LSD aşısı yapılmıştır. Ayrıca 42 köyde 993 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 4 köyde 367 adet küçükbaş hayvana PPR(Veba),1 köyde 40 küçükbaşa BRUCELLA ve 1 köyde 257 küçükbaşa ÇİÇEK aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 55 köy 10 mahallede 1.118 köpek 25 kediye toplamda 1.143 kuduz aşısı uygulanmıştır.
Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.
İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 35 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.
Hayvanların tanımlanması çalışmaları;
İlimizdeki 6.693 adet büyükbaş ve 1.117 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.
Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;
İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 172 adet büyükbaş ve 3.217.315 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Mart ayı içinde Yurt dışına 19 adet toplam 532.000 kg tavuk ayağı ve 8.618 kg peynir ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 33.803 kg karkas et ve 2.151.413 adet yumurta sevki yapılmıştır.
İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 400 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 109.311 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.
Hayvancılık Desteklemeleri;
2018 yılı 1. Dönem Malak Desteklemesi kapsamında 121 yetiştiriciye 648 malak için 97.200 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.
2018 yılı Anaç Manda Desteklemesi kapsamında 144 yetiştiriciye 1.743 anaç manda için 433.250 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.
2018 yılı Anaç Koyun-Keçi Desteklemeleri kapsamında 68 yetiştiriciye, 5.359 anaç koyun için toplam 133.975 TL destekleme işlemi gerçekleşmiştir.
2018 yılı 3. Dönem Besilik Erkek Sığır Desteklemesi kapsamında 22 yetiştiriciye 453 besilik erkek sığır için 113.250 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.
2018 yılı 5. Dönem Çiğ Süt Desteklemesi kapsamında 188 üreticiye 561 ton süt için 53.000 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.
Su Ürünleri Faaliyetleri
İlimiz genelinde Mart ayı içinde; 5 adet yetiştiricilik işletme denetimi, 147 adet kontrol ve denetim gerçekleştirilmiştir.
Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi ve kara salyangozu izleme programı için numune alımı yapılmıştır.
25 adet amatör balıkçılık ve 1 adet gerçek kişi belgesi düzenlenmiştir.
Bir adet şahsa tırıvırı-paraşüt av aracı satmaktan idari para cezası kesilmiştir.
Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri
489 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.
Mart ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 471, yem satışı yapan işyerlerinde 18 olmak üzere toplam 489 adet denetim yapılmıştır.
Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.
79 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır.
Gıda İhracatı için 65, izleme vb. programlar için 8, yem izleme programları için ise 6 adet olmak üzere toplam 79 adet numune alınmıştır.
1.129 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.
İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; mart ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 1.129 ton iç fındık için 65; ihraç edilen 290 ton diğer gıda maddeleri için 18; olmak üzere toplam 83 adet sertifika düzenlenmiştir.
Gıda işletmelerine 48 adet kayıt belgesi verilmiştir.
Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 48'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.
Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri
Ekonomik Yatırım Projeleri
KKYDP 11. Etap kapsamında Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.
Genç Çiftçiler Hibe Desteği
2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.
Genel Müdürümüz Kooperatif Projesinde İncelemelerde Bulundu
Tarım Reformu Genel Müdürümüz Sayın Hasan ÖZLÜ İl Müdürlüğümüzü ziyaret ederek İl Müdürü V. Necdet ÇİÇEK' ten 2018 yılı çalışmaları ve 2019 yılında yapılacak faaliyetler hakkında bilgi almıştır.
Daha sonra Bakanlığımızca desteklenen Çilimli İlçesi Pırpır köyünde S.S. Pırpır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin uyguladığı Ortaklar Mülkiyetinde Merkezi Süt Sağım Üniteli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği projesine Tarım Reformu Genel Müdürümüz Hasan ÖZLÜ tarafından ziyaret gerçekleştirildi. Genel Müdürümüz Hasan ÖZLÜ kooperatif ile ilgili İl Müdürü V. Necdet ÇİÇEK'ten ve Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Muammer MEYDAN'dan kooperatifin faaliyetleri hakkında bilgiler almıştır.
Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir
2019 yılı Mart ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 56 adet parselin satışı, 2 adet intikal, 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi ve 3 adet vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.
Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 25 adet numune alınmıştır.
Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler
27 Nisan 2019 tarihinde düzenlenecek olan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavı için 1-20 Mart 2019 tarihleri arasında İl Müdürlüğümüze yapılan başvurular kabul edilerek sisteme kayıtları yapılmıştır. İlimizden Tarımsal Yayım ve Danışmanlık sınavı için toplam 35 müracaat olmuştur.
İlimizde yürütülen tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin işleyişi ile ilgili 7 Mart 2019 tarihinde İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda "Tarımsal Yayım ve Danışmalık Hizmetlerinin Yürütülmesi" konulu hizmetiçi eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya tarımsal danışmanlık hizmetlerini yürüten tarım danışmanları ile tarımsal danışmanlık hizmetlerinde görev yapan İlçe Müdürlüğü personelleri katılmıştır.
İl Müdürlüğümüzce tarım yayımcısı ve tarım danışmanı sertifikasına sahip kişilere yönelik olarak İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda19 Mart 2019 tarihinde 21 kişinin katıldığı "Mera Kanunu ve Uygulamaları" konulu ve 20 Mart 2019 tarihinde 18 kişinin katıldığı "Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Desteklemeleri" konulu eğitim toplantısı düzenlenmiş ve katılımcılara katılım belgeleri verilmiştir.
Propolisli Ahududu Şurubu Projesi Başladı
"Propolisli Ahududu Şurubu Projesi"'ni hayata geçiren çiftçimiz Zeynep GENÇ'in, İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Kurtsuyu köyünde tesis ettiği ahududu bahçesi ziyaret edilerek destek ve tel sistemleri çalışmaları incelenmiştir.
TAMSİS Veri Girişleri Yapıldı
Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemi (TAMSİS)'ne ilimiz genelinde üretimi yapılan tek yıllık tarımsal ürünlerden buğday ve arpa ürününe ait 2019 yılı tahmini maliyet veri girişleri yapılmıştır.
Genç Çiftçi Eğitimleri düzenlendi.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Genç Çiftçi Hibe Desteği kapsamında 2017-2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesinden yararlanan ancak başvuru aşamasında kurs bitirme belgesi olmayan ve yürürlükteki mevzuatlar gereği iki yıl içerisinde kurs belgesi alması gereken genç çiftçilere yönelik Arıcılık konusunda eğitim düzenlenmiştir.
Yatırım Projeleri
İlimizde 2018 yılında ilk üç aylık 1. Dönemde Uygulanan Yatırım Projeleri dönem raporları hazırlanmıştır.
Zarar Ziyan Tespitleri
Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.
Bilgi Belge İsteme
Mahkeme ve diğer kurumlardan Mart ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.
Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)
Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.