Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    BİRİMLER
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    TARİHÇE
    GÖREVLERİMİZ
    MİSYON VE VİZYONUMUZ
    KALİTE POLİTİKAMIZ
  • E-HİZMETLER
    TARIM BİLGİ SİSTEMİ (TBS)
    HAYVAN BİLGİ SİSTEMİ (HBS)
    GIDA GÜVENLİĞİ BİLGİ SİSTEMİ (GGBS)
    KÜPE SORGULAMA
    E-DEVLET HİZMETLERİ
  • BİLGİ KAYNAKLARI
    BİLGİ SİSTEMLERİ
    DOKÜMANLAR
    COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ
    VETERİNER KLİNİKLERİ
  • GIDA İHBAR HATTI
  • PROJELER
  • YAYINLAR
    FAALİYET RAPORU
    PLANLAR
    İRAP
    YATIRIMCI REHBERİ
  • BASIN
    HABERLER
    FOTOĞRAF GALERİSİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksDüzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

SÜT HAFTANIZ KUTLU OLSUN

6.06.2022 / Gösterim Sayısı : 18 / Arşiv

Birleşmiş Milletler "Uluslararası Sütçülük Federasyonu" 1956 yılından itibaren;   1 Haziranı kapsayan haftayı "Süt haftası"  olarak ilan etmiş ve tüm üye ülkelerde kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda; 1991 yılından beri Ülkemizde de; caddelere toplumu bilgilendirici afişler asmak, okullarda süt ürünlerinin beslenmedeki önemini anlatmak vb şekilde   kutlanmaktadır.

Süt Haftasının temel amacı; süt ve süt mamullerinin her yaştaki insan beslenmesindeki önemini topluma anlatmak ve bu ürünlerin tüketimini arttırarak daha sağlıklı bir toplum oluşturma şeklinde özetlenebilir.

Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulunan çok önemli bir gıdadır.

Süt ve süt ürünleri; insanın tüm hayatı boyunca yeterli ve dengeli beslenmesinde ve zihinsel gelişimde çok önemli rol oynayan; hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile başta; B2 ve B12 vitaminleri ile diş ve kemik oluşumu ile    vücut gelişimi, şeklinin oluşması    ve fonksiyonlarını düzenleyen temel taşı olan kalsiyum ve fosfor elementlerini bünyesinde bulundurması nedeni ile; temel bir gıda maddesidir.

 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için günde; çocuk, anne ve yaşlıların bir, yetişkinlerin ise yarım litre süt tüketmeleri gerektiği halde   yıllık kişi başı Ülkemizde; yaklaşık 40 litreyi geçmemekte iken gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşmaktadır.

Süt çok önemli ve değerli besin olduğu için; mikropların hücumuna uğrar ve hızla çoğalarak   bozulmasına sebep olurlar. İş bu mikrobik bozulmayı en aza indirebilmek için; her alanda temizliğe azami dikkat edilmesi, sağımın öncelikle makine yapılması, sağılan çiğ sütün en kısa sürede 4 C'ye soğutulması veya 72 derecede 15 saniye kaynatılıp,  4-6 saat içinde  mayalanma ılıklığında işlenerek elde edilen süt ürünlerinin  4-7 C soğuk ortamda saklanması gerekmektedir.

Tüketicilerin;  güvenilirliği  şüpheli sokak sütlerini almaması, birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması  ile ambalajlarının sağlam  ve şişmemiş olmasına dikkatle  kontrol edilmesi  ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 174 ALO GIDA veya 0501 174 0 174 Whatsapp  gıda ihbar hattına bildirmeleri ve  "Sağlığınız için, her gün süt içmeyi  ve süt ürünü tüketmeyi ihmal etmeyiniz!" tavsiyesinde bulunuldu.

 

 


Fotoğraf Galerisi (6)

Tüm fotoğrafları görüntülemek için buraya tıklayınız.
Son Haberler
...
Düzce'de Verimli Hasat İçin Yerinde Denetim
...
Düzce’De 2025 Yılı Fındık Rekolte Tespit Çalış ...
...
Yığılca Arısı İçin Suni Tohumlama Ve Gen Banka ...
...
Düzce İli İhracat Verileri
...
Düzce'de Kestane Balı Hasat Şenliği Düzenlendi
...
Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik’Ten Düzce ...

Haber Arşiv

İLETİŞİM

    Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Ana Bina: Kültür Mah. 737 Cad. No: 11 81010 Merkez / DÜZCE Ek Bina: Uzunmustafa Mah. D-100 Karayolu Caddesi No: 461 81010

  • Telefon : 0380 5143247 - 5248395-5241396 -5142426-5142428

  • Faks : 0380 5241397-5142427

  • E-Posta : duzce@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI