T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜZCE'DE ARICILIĞA DESTEK; KAYNAŞLI'DA ANA ARI VE ARI KOLONİSİ DAĞITIM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

Yayın Tarihi : 16.05.2024

Düzce'nin önemli arıcılık merkezlerinden biri olan ve kestane ormanlarıyla zengin bir flora yapısına sahip Kaynaşlı ilçesinde arıcılık faaliyetlerini geliştirmek ve bal üretiminde çeşitliliği artırmak amacıyla yürütülen "Kaynaşlı Kestane Ormanlarında Arıcılık" projesi büyük ilgi gördü.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Kaynaşlı Kaymakamlığı, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kaynaşlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen bu proje, bölgedeki arıcılık faaliyetlerine önemli katkılar sağlamayı hedefliyor.

Kaynaşlı ilçesinde arıcılığı geliştirmek amacıyla hayata geçirilen ve Tarım Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce bütçelendirilen “Kaynaşlı Kestane Ormanlarında Arıcılık" projesi faaliyet töreni gerçekleşti.

Yapılan bu proje ile Kaynaşlı ilçesinde 28'i erkek 2'si kadın 30 arıcıya %75'i hibe olan Bakanlık desteği ile toplam 600 bin TL tutarında “Ana Arı ve Arı Kolonisi" temini gerçekleşti.

Kaynaşlı Hükümet konağı bahçesinde gerçekleşen Ana Arı ve Arı Kolonisi temin törenine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Adalet ve Kalkınma Partisi Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Kaynaşlı Kaymakamı Ali Açıkgöz, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce İli Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba, protokol üyeleri ve arıcılar katıldı.

Düzce Valisi Selçuk Aslan törende yaptığı konuşmasında, arıcılığın Düzce için önemine dikkat çekti: "İlimiz ekonomisi açısından önemli olmakla beraber hak ettiği değeri veremediğimiz bir konu arıcılığımız. Floramız, coğrafyamız oldukça arıcılığa elverişli, cennet vari bir diyar. Yaklaşık 1492 kilometrekarelik coğrafyamızın yüzde 60'ı neredeyse orman varlığına sahip. Bu yüzde 60'lık orman varlığının net oranın %10'u da kestane ormanlarından oluşmakta ki kestane balının kıymetini izaha gerek yok. Bugüne kadar Düzceli arıcıların ürettiği ballardan herhangi bir şikâyet almadık. Bu noktada gerek Kaynaşlı olsun gerekse Düzce olsun tüm arıcıların tebrik etmek istiyorum. İlimizde arıcılık sektöründe 792 arı çiftçi sistemine kayıtlı arıcımız var. 52 bin civarında kovanın söz konusu olduğu 412 ton bal üretimimiz var. Ancak, dünya ortalamasında kovan başına üretim 21 kg iken, bizde 9 kg civarında. Bunun için yeni yöntemleri araştırmak ve uygulamak zorundayız. Bu proje ile Kaynaşlı'da 30 çiftçimize dörder adet ana arı ve arı kolonisi dağıtımı yapacağız ve ünite sayısını 4'ten 5'e çıkarıyoruz. İnşallah bu başlangıç, gençlerimizi ve kadınlarımızı da teşvik eder" dedi.

Milletvekili Ayşe Keşir ise projelerin önemine değinerek, "Arıcılık, ilimiz için çok kıymetli. Bu projeler, arıcılarımızın verimliliğini artırarak ilimizin ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Özellikle kadın arıcılarımızın da bu projelerde yer alması bizleri gururlandırıyor" şeklinde konuştu.

Düzce İli Arıcılar Birliği Başkanı Cafer Kaba törende, Düzce'nin arıcılık alanındaki başarılarından bahsetti. Kaba, "Düzce, arıcılık alanında Türkiye'nin önde gelen illerinden biridir. Birlik olarak arıcılarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz. Kestane balı üretiminde Türkiye birincisiyiz ve bu başarıda yerel yönetimlerin desteği büyük" dedi .

Düzce ili, zengin bitki örtüsü ve uygun iklim koşullarıyla arıcılık faaliyetleri için ideal bir ortam sunarak toplam 792 arıcıya ev sahipliği yapmaktadır. Düzce'de faaliyet gösteren bu arıcılar mevcut 52.339 adet kovanla yıllık 412 ton bal üretimi gerçekleştirmektedir. Ana arı üretimi yapan 12 işletmede yıllık toplam 19.500 adet ana arı üretimi gerçekleşerek bölge arıcılığına önemli katkı vermektedir. Düzce'de arıcılık önemli bir yer tutarak, çeşitli arıcılık ürünleri ile bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır.

Düzce ili ve Kaynaşlı ilçesi, arıcılık faaliyetleri açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Yığılca Bal Arısı Islah Projesi ve Kaynaşlı Kestane Ormanlarında Arıcılık Projesi, arıcılık faaliyetlerini geliştirerek bölgesel kalkınmaya ve ülke ekonomisine sürdürülebilir katkılar sağlamaktadır. Bu projeler, arıcılığın yaygınlaşmasını, arıcı sayısının artmasını ve bal üretiminde çeşitliliği ve alternatif arı ürünlerinin üretimini teşvik ederek, bölgedeki arıcılık faaliyetlerinin verimliliğini ve kalitesini artırmaktadır.