Ekonomik
getirisi yüksek olan dağ çileği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla
Düzce İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında 2021 yılında
imzalanan protokol ile hayata geçirilen “Dağ Çileği Yetiştiriciliğinin
Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında merkeze bağlı
Hacıahmetler Köyünde hasat programı düzenlendi.
Projeden
yararlanan Ceyda Nur Dursun’un tarlasında düzenlenen programa Düzce Valisi
Selçuk Aslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kılıç, İl Özel İdaresi
Genel Sekreteri Nuri Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İl Genel Meclis
Başkanı Fazlı Koç ve vatandaşlar katıldı.
Düzce’de
dağ çileği konusunda en büyük sıkıntının fide olduğunu ve bu sorunun üretimle
aşıldığını belirten Düzce Valisi Selçuk Aslan, dağ çileğinin önemine vurgu
yaparak “Dağ çileği fındık için tamamlayıcı katma değeri yüksek bir ürün olarak
karşımıza çıkıyor” dedi.
Vali
Aslan konuşmasının devamında “Allah’ın Düzce coğrafyasında bize ikram olarak
sunduğu birçok üründen bir tanesi olan dağ çileği, görüldüğü talep üzerine 2021
yılında İl Özel idaremiz tarafından finansmanı desteklenen ve İl Tarım ve Orman
Müdürlüğümüzce başlatılan çalışmayla dağ çileğini tarla ve bahçelerde nasıl
üretebiliriz suali üzerinden peşine düştüğümüz projede en büyük sorunun fide
üretimi olduğu fark edilince arkadaşlarımız önce fide üretimine başladılar. Dağ
çileğinin reçel ve benzeri ürünlerde çok talep gördüğünü ben kendim de müşahede
ettim. İnşallah ilimiz tarımının kalkındırılması ve geliştirilmesi
çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.
Düzce
İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, dağ çileği üretiminin geliştirilmesi
amacıyla yürütülen proje hakkında bilgi verdi. İl müdürü Uzun; 2021 yılında İl
Özel İdaresinin bütçe desteğiyle 1.5 dekar alanda 7.500 fide dikimi yapılarak 2
yılda toplam değeri 750.000 TL olan yaklaşık 300.000 fide üretildiğini ve 2023
yılında da 25 üreticiye bedelsiz olarak dağıtımı gerçekleştirilen dağ çileği
fidelerinin bugün itibari ile hasat edilmeye başlandığını belirtti.
İl
Müdürü Uzun, dağ çileğinin Karadeniz bölgesinde mikro ölçekli alanlarda
yetiştirildiğini belirterek, "Dağ köylerinde fındık bahçelerinde üretilen
bu meyve, kültür çileğine göre daha küçük ama daha lezzetli ve aromatiktir.
Küçük alanlarda yetiştirilmesi, hasat zorluğu ve düşük verim nedeniyle yaygın
değildir. Ancak, projemizle birlikte Düzce'de fındığın yanında getirisi yüksek
çilek yetiştiriciliği de önem kazandı. Çiftçilerin çilek yetiştiriciliğini
benimsemeleri ve iyi gelir elde etmeleri, projemizin sürdürülebilirliğini
sağlayacaktır” dedi. Ayrıca İl Müdürlüğünce devamlı takibi yapılan projenin konu
uzmanı teknik personel tarafından danışmanlık ve düzenli kontrol hizmeti verildiğini
belirtti.
Dağ
çileği fidesi hibe desteği alan kadın çiftçi Ceyda Nur Dursun ise yaptığı
konuşmada, “Katıldığım projede bin kök çilek aldım. Bu sene topladığım ürünü
satış yapmadım, reçel yaparak kullanıyorum. Seneye de ekip daha çok verim
almayı hedefliyorum” dedi.
Katılımcılar, dağ çileği yetiştiriciliğinin Düzce’de tarım sektörüne
katma değer sağlayacağına ve projenin sürdürülebilirliği ile daha geniş
alanlarda yaygınlaşacağına dair umutlarını dile getirerek, programı
sonlandırdılar.