T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜZCE’DE DAĞ ÇİLEĞİ ÜRETİMİNİ ARTTIRACAK PROJE

Yayın Tarihi : 5.06.2024

Ekonomik getirisi yüksek olan dağ çileği yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Düzce İl Özel İdaresi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında 2021 yılında imzalanan protokol ile hayata geçirilen “Dağ Çileği Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında merkeze bağlı Hacıahmetler Köyünde hasat programı düzenlendi.

Projeden yararlanan Ceyda Nur Dursun’un tarlasında düzenlenen programa Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İl Genel Meclis Başkanı Fazlı Koç ve vatandaşlar katıldı.

Düzce’de dağ çileği konusunda en büyük sıkıntının fide olduğunu ve bu sorunun üretimle aşıldığını belirten Düzce Valisi Selçuk Aslan, dağ çileğinin önemine vurgu yaparak “Dağ çileği fındık için tamamlayıcı katma değeri yüksek bir ürün olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Vali Aslan konuşmasının devamında “Allah’ın Düzce coğrafyasında bize ikram olarak sunduğu birçok üründen bir tanesi olan dağ çileği, görüldüğü talep üzerine 2021 yılında İl Özel idaremiz tarafından finansmanı desteklenen ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce başlatılan çalışmayla dağ çileğini tarla ve bahçelerde nasıl üretebiliriz suali üzerinden peşine düştüğümüz projede en büyük sorunun fide üretimi olduğu fark edilince arkadaşlarımız önce fide üretimine başladılar. Dağ çileğinin reçel ve benzeri ürünlerde çok talep gördüğünü ben kendim de müşahede ettim. İnşallah ilimiz tarımının kalkındırılması ve geliştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, dağ çileği üretiminin geliştirilmesi amacıyla yürütülen proje hakkında bilgi verdi. İl müdürü Uzun; 2021 yılında İl Özel İdaresinin bütçe desteğiyle 1.5 dekar alanda 7.500 fide dikimi yapılarak 2 yılda toplam değeri 750.000 TL olan yaklaşık 300.000 fide üretildiğini ve 2023 yılında da 25 üreticiye bedelsiz olarak dağıtımı gerçekleştirilen dağ çileği fidelerinin bugün itibari ile hasat edilmeye başlandığını belirtti.

İl Müdürü Uzun, dağ çileğinin Karadeniz bölgesinde mikro ölçekli alanlarda yetiştirildiğini belirterek, "Dağ köylerinde fındık bahçelerinde üretilen bu meyve, kültür çileğine göre daha küçük ama daha lezzetli ve aromatiktir. Küçük alanlarda yetiştirilmesi, hasat zorluğu ve düşük verim nedeniyle yaygın değildir. Ancak, projemizle birlikte Düzce'de fındığın yanında getirisi yüksek çilek yetiştiriciliği de önem kazandı. Çiftçilerin çilek yetiştiriciliğini benimsemeleri ve iyi gelir elde etmeleri, projemizin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır” dedi. Ayrıca İl Müdürlüğünce devamlı takibi yapılan projenin konu uzmanı teknik personel tarafından danışmanlık ve düzenli kontrol hizmeti verildiğini belirtti.

Dağ çileği fidesi hibe desteği alan kadın çiftçi Ceyda Nur Dursun ise yaptığı konuşmada, “Katıldığım projede bin kök çilek aldım. Bu sene topladığım ürünü satış yapmadım, reçel yaparak kullanıyorum. Seneye de ekip daha çok verim almayı hedefliyorum” dedi.

Katılımcılar, dağ çileği yetiştiriciliğinin Düzce’de tarım sektörüne katma değer sağlayacağına ve projenin sürdürülebilirliği ile daha geniş alanlarda yaygınlaşacağına dair umutlarını dile getirerek, programı sonlandırdılar.