Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda görevlendirilen Veteriner
Hekimlerin kontrolünde; Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya
güneşsiz gölgede, bol suyun olduğu geçici kesim yerlerinde; açık yarası olmayan,
eldivenli, bıçakları passız temiz profesyonel kasaplarca kurbanlıklar
kesilmelidir. Böylece etler güvenilir ve çevre kirliliği önemli oranda
engellenmiş olacaktır.
Kesimden 12 saat geçmedikçe etler pişirilmemeli ve
tüketilmemelidir. Daha lezzetli ve dayanıklı olması, zor pişmemesi ve
sindirim sorunlarının yaşanmaması için; kesim bitince etler hemen temiz sergiye yayılmalı, serin
ve hijyenik havadar ortamda yaklaşık 8-10 saat ön soğutma
dinlendirmesinden sonra 0- 4C buzdolabına konup bir gün soğutulduktan sonra amaca uygun; temiz
ekipmanla tasnif ve porsiyonlayıp,
poşet, alüminyum folyoya vb. havasız sarılıp
-18C derin dondurucuda 8 aya kadar sağlıklı
ve ilk günkü tazeliğin koruyacak şekilde güvenle saklanabilir. Yavaş çözündürmenin çok mühim olduğu
dondurulmuş etler; bir gün önceden konduğu buzdolabı alt rafından çıkarılıp konduğu
soğuk suda yarım saatte
kanı giderilir.
Çok
yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına
ve su kaybının fazla olmasına yol açıp, besin öğesi kaybını artırır. Etlerin
mikrobiyal güvenilirliği ve iç kısım sıcaklığının en az 75 ºC olması için
ızgara ateşi düşük olmalıdır. Bazı zoonoz hastalıklar bulaştığından etler
kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir.
Et ürünlerinin donma noktasından (-1.5/ +1.7 C) daha
düşük ısıda mikroorganizma oluşumu durur. Buzdolapları, mikroorganizmaların oluşmasını
geciktirir ancak durdurmaz. Sakatatların
bozulma sürelerinin ete oranla daha hızlı olduğundan; daha kısa sürede soğutulmalı,
pişirilmeli ve tüketilmelidir. Buzdolabında saklanan sakatat ve kuzu etinde
2, kıymada 3 ve dana etinde 4. günden itibaren mikrobik bozulma başlar.
Çabuk bozulabilen et ve
et ürünlerinin tazeliğini ve kalitesini korumak için, uygun soğukta saklanmalı ve
hava ile teması kesilmelidir. Ete bulaşan bakteriler yaklaşık 12 saatte 16 milyardan
fazla üreyebilir ve birkaç gün içerisinde insanları hasta edebilecek hatta zehirleyebilecek
boyutlara ulaşabilir.
İl Müdürü Esra Uzun; tüketicilerin birer gönüllü gıda
denetçisi gibi hareket ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz;
üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın
almamaları, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasına dikkatle kontrol edilmesi ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini
174 ALO GIDA veya 0501 174 0 174 Whatsapp gıda ihbar hattına
bildirmeleri tavsiyesinde bulunup Kurban
Bayramının herkes için hayırlı olmasını diledi.