T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBAN ETLERİNİN HAZIRLANMASI VE SAKLANMASI

Yayın Tarihi : 14.06.2024

Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda görevlendirilen Veteriner Hekimlerin kontrolünde; Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya güneşsiz gölgede, bol suyun olduğu geçici kesim yerlerinde; açık yarası olmayan, eldivenli, bıçakları passız temiz profesyonel kasaplarca kurbanlıklar kesilmelidir. Böylece etler güvenilir ve çevre kirliliği önemli oranda engellenmiş olacaktır.        

Kesimden 12 saat geçmedikçe etler pişirilmemeli ve tüketilmemelidir. Daha lezzetli ve dayanıklı olması, zor pişmemesi ve  sindirim sorunlarının yaşanmaması için; kesim  bitince   etler hemen temiz sergiye yayılmalı,  serin ve hijyenik  havadar ortamda yaklaşık  8-10  saat ön soğutma dinlendirmesinden    sonra 0- 4C buzdolabına konup  bir gün soğutulduktan sonra amaca  uygun; temiz  ekipmanla tasnif ve  porsiyonlayıp,  poşet, alüminyum folyoya vb. havasız sarılıp -18C derin dondurucuda  8 aya kadar sağlıklı ve ilk günkü tazeliğin koruyacak şekilde güvenle saklanabilir. Yavaş çözündürmenin çok mühim olduğu dondurulmuş etler; bir gün önceden konduğu buzdolabı alt rafından çıkarılıp konduğu soğuk suda   yarım saatte kanı giderilir. 

Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açıp, besin öğesi kaybını artırır. Etlerin mikrobiyal güvenilirliği ve iç kısım sıcaklığının en az 75 ºC olması için ızgara ateşi düşük olmalıdır. Bazı zoonoz hastalıklar bulaştığından etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir.

Et ürünlerinin donma noktasından (-1.5/ +1.7 C) daha düşük ısıda mikroorganizma oluşumu durur.  Buzdolapları, mikroorganizmaların oluşmasını geciktirir ancak durdurmaz. Sakatatların bozulma sürelerinin ete oranla daha hızlı olduğundan; daha kısa sürede soğutulmalı, pişirilmeli ve tüketilmelidir. Buzdolabında saklanan sakatat ve kuzu etinde 2, kıymada 3 ve dana etinde 4. günden itibaren mikrobik bozulma   başlar.

Çabuk bozulabilen et ve et ürünlerinin tazeliğini ve kalitesini korumak için, uygun soğukta saklanmalı ve hava ile teması kesilmelidir. Ete bulaşan bakteriler yaklaşık 12 saatte 16 milyardan fazla üreyebilir ve birkaç gün içerisinde insanları hasta edebilecek hatta zehirleyebilecek boyutlara ulaşabilir.

İl Müdürü  Esra Uzun; tüketicilerin birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması  ile ambalajlarının sağlam  ve şişmemiş olmasına dikkatle  kontrol edilmesi  ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 174 ALO GIDA veya 0501 174 0 174 Whatsapp  gıda ihbar hattına bildirmeleri tavsiyesinde bulunup  Kurban Bayramının herkes için hayırlı olmasını diledi.