Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte;
İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz rutin gıda denetimlerine ek olarak,
özellikle bayramda yoğun olarak tüketilen tatlı ve pastacılık ürünleri üretimi yapan
iş yerleri başta olmak üzere, çikolata ve bayram şekerlemelerinin satışa
sunulduğu işyerleri ile et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. işyerlerine
yönelik denetimleri yoğunlaştırdı.
Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım ve Orman
Müdürü Esra Uzun; kurban etlerinin 12 saatten önce tüketilmemesinin daha
sağlıklı olduğunu, etlerin gölgede ön soğumasının beklenmesi, ardından hemen
-2; +2 dereceye ayarlı buzdolabında ortalama 1 gün hızlı ve tam soğutulduktan
sonra; soğuk zincire dikkat edilerek; asgari teknik ve hijyenik şartları uygun
ruhsatlı et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. iş yerlerine götürerek kıyma,
kuşbaşı, parça et vb. yaptırdıktan sonra, tek seferde tüketilebilecek
miktarlarda vakumlu poşet vb.’ne koyulup, -18 derecedeki derin dondurucuya konarak
8 ay tazeliğini koruyabileceğini, tek seferde tüketilebilecek paket birimin 1
gün önceden derin dondurucudan buzdolabına alınıp, çözünmeye başlayınca soğuk
suda yıkandıktan sonra pişirilip tüketilmesini ve artan miktar olursa
soğuduktan sonra hemen buzdolabına konmasını ama asla tekrar dondurulmamasını
tavsiye etti.
Ayrıca, tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir
gıdaya ulaşmalarını sağlamak amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli Gıda
Kontrol Görevlisi personellerimizin Kurban Bayramı'na yönelik denetimlerini
yoğunlaştırarak sürdürdüklerini; yılbaşından beri yaklaşık 3.364 gıda işyeri
denetimi yaptıklarını, tüketicilerimizin de birer gönüllü gıda denetçisi gibi
hareket ederek, ambalajsız, açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve
gıda kayıt belgesi olmayan ürünleri satın almamalarını, ürünlerin son tüketim
tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasını
dikkatle kontrol etmeleri gerektiğini ve gıda temininde; halk sağlığı ve gıda
güvenliği yönünden şüphe duyulan bir konu olduğunda tüketicilerin; telefonla
ALO 174 Gıda İhbar Hattını arayabileceğini veya 0501 174 0 174 Whatsapp Gıda
İhbar Hattı üzerinden şikayette bulunabileceğini belirtti.
Bu vesileyle, tüm tarım sektörü çalışanlarına ve
çiftçilerimize, aileleriyle birlikte sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir bayram
geçirmelerini dileyerek, Kurban Bayramı'nı tebrik etti, selam ve saygılarını
sundu.