Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve
Tarım Örgütü (FAO)'nün 16 Ekim 1945 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da
kurulması nedeni ile; 1979 yılından itibaren BM üyesi güncel 193 ülkede 16 Ekim
tarihi “Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır.
Dünya Gıda Günü'nün temel amacı
açlık ve yoksullukla mücadele etmek, herkesin sağlıklı ve güvenilir gıdaya
ulaşarak yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için kamuoyunun ve
yetkililerin dikkatlerini çekmektir.
Gıda Günü'nün bu yılki konusu “"Daha
iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı'' olarak
belirlenmiştir.
2024 Dünya Gıda Günü gıdanın
hayati önemini vurgulamaktadır. Hayat herkes için doğrudan yiyeceğe,
havaya ve suya bağlıdır.
Dünya çapında çok sayıda insan
sağlıklı ve çeşitli bir şekilde beslenemiyor. İşte bu nedenle bu yılki Dünya
Gıda Günü, gıda hakkına odaklanıyor. Herkesin çeşitli, besleyici, güvenli,
uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir bir beslenmeye hakkı vardır.
Dünya nüfusunun artmaya devam
ettiği, gıdaya erişim imkanına sahip olan insanların israfa varan tüketim
alışkanlıkları, tarımsal üretimin iklim değişikliği, ekonomi gibi nedenlerle
olumsuz yönde etkilendiği, gıda fiyatlarındaki süregelen artış, küresel aktörlerin
gıda hakkının ihlaline doğrudan veya dolaylı olarak sebebiyet vermeye devam
ettikleri, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı,
koronavirüs salgınının küresel ölçekteki çok boyutlu ve uzun vadeli tesirleri
düşünüldüğünde küresel gıda sorununun ve gıda hakkının önümüzdeki yıllarda daha
çok tartışılacağı görülmektedir.
Bu kapsamda Düzce İl Tarım ve
Orman Müdürlüğü; 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu’na giden 186 öğrencinin
katılımıyla 16 Ekim Dünya Gıda Günü etkinliği düzenledi.
Düzenlenen etkinliğe Düzce İl
Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bekir
Gürler, Okul Müdürü Ali Kemal Beşel, Okul Öğretmenleri, Gıda Mühendisleri ve
sevgili öğrenciler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İl
Müdürü Esra Uzun “Dünyada 150'den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya
Gıda Gününü, Türkiye'nin yarınları olan siz sevgili öğrenciler ile kutlamaktan mutluluk
duyuyorum. Her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların
paylaşımının gündeme geldiği bugün de Gıdamızı koruyarak suya, toprağa, doğaya
yani geleceğimize sahip çıkacağımızı hatırlatmak istiyorum. Gıda, hava ve sudan
sonra üçüncü en temel insani ihtiyaç olmasına rağmen çatışmalar, aşırı hava
olayları ve ekonomik durgunluklar sebebiyle dünyada yaklaşık 783 milyon insan
açlıkla karşı karşıya bulunmaktadır. Hepimiz, sağlıklı gıda seçimleri yaparak,
gıda israfını azaltarak, doğal kaynaklara özen göstererek ve eylemlerimizde
şefkatli davranarak herkesin gıda hakkından yararlanabileceği bir geleceğin
inşasında rol oynamalıyız. Gıda kayıp ve israfını önlemek için ise ilk olarak gıda
okuryazarlığını artırmamız gerekiyor. Bu alışkanlığı siz sevgili öğrencilerimiz
ile çocuk yaşta kazanabilirsek bizler bunu gelecek nesillere aktarmış
oluruz" dedi.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde
görevli Gıda Mühendisi Şeyma Yıldız tarafından gıda ürünleri etiketi, gıda
israfı, güvenilir gıda, israftan kaçınma yöntemleri ve bu yılın teması olan “Daha
İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı” konularında sunular ve
video gösterileri ile bilgilendirme yapıldı.
Ardında Düzce İl Milli Eğitim
Personeli Diyetisyen Özlem Çalıkuşu tarafından Gıda Okuryazarlığı konusunda
sunum gerçekleştirildi.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.