T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN DENETİMLERE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYORUZ

Yayın Tarihi : 1.02.2024

Düzce'de toplum sağlığının korunması, gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla fırıncılara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Düzce Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürü Selçuk Yıldırım, teknik personel ve ekmek fırını işletmecileri katıldı.

Bilgilendirme toplantısında teknik personelce gıda güvenliği konusunda işletmelerin yapması ve dikkat etmesi gereken kurallar ile hijyen konusunda sunum yapılmasının ardından konuşan İl Müdürü Esra Uzun, ekmeğin toplumun en temel gıda maddesi olduğunu, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin gıda mevzuatına uyum konusunda azami dikkat ve gayret göstermesi gerektiğini, fırıncılık sektörünün günlük hijyen ve temizlik uygulamaları, gıda güvenliği ve toplam kalite anlayışı açısından önemli ve tesis hijyeni, gıda hijyeni ve personel hijyeni de bu konudaki üç temel ana başlığı oluşturduğunu belirten İl müdürü Uzun “halk sağlığının korunmasında siz sektör çalışanlarına büyük sorumluluk düşerken, Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hijyen ve bilgilendirme eğitimleri ve işletmelerde gerçekleştirilen rutin denetimlerimiz ile gıda güvenilirliğinin sağlanmasında hem rehber hem de kontrol görevini üstleniyoruz" dedi.  İl müdürü Uzun denetimlerin artarak devam edeceğini belirtti.

İşlerinin sadece işletmeleri denetlemek eksikleri belirlemek olmadığını söyleyen Zabıta müdürü Selçuk Yıldırım denetimlerle aynı zamanda kayıt dışı, merdiven altı işletmeleri de tespit ederek kayıtlı işletmelerin korunmasını sağlamak olduğunu ve denetimlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte hareket etmeye devam edeceklerini belirtti.

Belirtilen istenmeyen olayların bir daha yaşanmaması için fırın sahipleri veya yetkilileri ile yapılan bilgilendirme ve istişare toplantısında dikkat edilmesi gereken hususlar tekrar vurgulandı.

Düzce İl Merkezi ve ilçelerinde 2023 yılında toplum sağlığının korunması amacıyla 1.981 satış, 2.221 toplu tüketim ve 441 üretim olmak üzere toplam 4.643 gıda işyerinde 8.000 adet denetim yapılarak, 5996 sayılı Gıda Kanunu ve ilgili mevzuatlara aykırı faaliyetleri tespit edilen 56 işyeri sahibine 1 milyon 341 bin 343TL idari para cezası uygulandı.  Bu kapsamda, Merkez İlçede bulunan 61 fırında 209 ve ilçelerdeki 52 fırında 150 olmak üzere toplam 113 ekmek fırınında 359 denetim yapılarak, 7 fırın sahibine 42 bin 385TL idari para cezası uygulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Fırıncılar Federasyonu arasında yapılan Protokol kapsamında Düzce Merkez ve ilçelerinde bulunan 440 fırın sahibi ve çalışanlarına 2023 yılında "Ekmek Özel Hijyen Eğitimi" verildi. 

Sosyal medyada yer alan ve  Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ulaşan görüntülerde; bazı fırınlarda temizlik ve hijyen kurallarına aykırı gıda güvenliğini ve insan sağlığını tehdit edici üretim faaliyetleri yapıldığının öğrenilmesi üzerine ilgili işyerlerinde yapılan  resmi  denetimlerde tespit edilen uygunsuzluklar sonucu; 5996 sayılı Kanunun 40 ve 41. Maddelerinin 1. Fıkralarının (a) bentleri gereği  sorumlular hakkında Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunularak, 146 bin 286TL idari para cezası uygulandı.

Düzce'de Gıda Denetimlerine devam edilecek olup, vatandaşların gıda alırken, etiketinde belirtilen muhafaza koşullarında satışa sunulan Bakanlığımızdan onay/kayıt almış denetimli firmaların ürettiği orjinal ambalajı açılmamış son tüketim tarihi geçmemiş gıdaları veya taze su ürünlerini fatura/fiş belgeleri ile almaları ve şüphe duyulan ürünler ile ilgili; telefonla ALO 174 Gıda İhbar Hattı veya 0501 174 0 174 Whatsapp Gıda İhbar Hattı üzerinden şikayette bulunabilir.