T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Nisan Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 25.05.2018

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2018 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;


Bitkisel Faaliyetler

Mantar yetiştiriciliği eğitimi düzenlendi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kemal Soylu tarafından verilen eğitimde, Beyaz Şapkalı Mantar ve İstiridye Mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgiler verildi.

 

Bitki koruma ürünleri uygulama eğitimi verildi.

İlimiz Merkez Suncuk Köyü ve Gümüşova İlçesinde 79 adet çitçimize bitki koruma ürünleri uygulama eğitimi verildi.

 

İyi Tarım Uygulamaları (ITU) eğitimi verildi.

İlimiz Merkez İlçe Suncuk Köyü'nde 35 adet çiftçimize İyi Tarım Uygulamaları (İTU) eğitimi verildi.

 

Kenevir eğitimi düzenlendi.

Kenevir yetiştiriciliği ve kontrolü yönetmeliği kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak, 2018 yılında kaçak kenevir ekimi ve kontrolünde görev alacak 16 adet personele yönelik eğitim verildi.

 

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 146 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

 

Tohumluk Bayi ve Gübre Dağıtıcı Belgeleri düzenlendi

İlimiz Merkez ve İlçeler de olmak üzere 2 adet Tohumluk Bayi Belgesi ve 1 adet Gübre Dağıtıcı Belgesi verildi.

 

Mera ıslah projeleri için ihale çalışmalarına başlandı.

İlimizde uygulanmakta olan mera ıslah ve amenajman uygulamaları için ihale çalışmalarına başlandı.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

Başta fiğ ve yonca olmak üzere ilimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapıldı.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2018 yılı Nisan ayı içerisinde, 156 köy ve 40 mahallede 25.916 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında şap aşısı, 78 köy ve 11 mahallede 9.674 büyükbaş hayvana LSD aşısı, 5 köyde 309 adet küçükbaş hayvana çiçek aşısı, 4 köyde 297 adet küçükbaş hayvana brusella, 3 köyde 239 küçükbaş hayvana veba aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 30 köyde 356 buzağıya brusella, 95 köy ve 19 mahallede 1050 köpek ve kediye kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki hayvanlara İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 85 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 2699 baş büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 7214 adet kovan, 425 büyükbaş, 3.399.289 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Nisan ayı içinde yurt dışına 25 adet toplam 700 ton Tavukayağı, 16.690 kg peynir ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 778.667 adet yumurta, 51.254 kg karkas et, 80.000 kg salyangoz sevki yapılmıştır.                  

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 445 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 128 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2017 anaç-koyun keçi desteklemeleri kapsamında 66 yetiştiriciye 4.835 anaç koyun için 120.875 TL destek verilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Nisan ayı içinde; 2 adet su ürünü yetiştiricilik işletmesi, 121 adet su ürünleri satış noktası ve iç su denetimi yapıldı.

2 adet idari para cezası kesilerek toplamda 339 kg sazan balığına el konulmuş olup, 2644 TL para cezası kesilmiştir.

Balıklarda ağır metal izleme programı kapsamında 5 adet balık numunesi alınmıştır.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alındı.

Kara salyangozu için 6 adet menşe belgesi düzenlendi.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

551 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Nisan ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 522, yem satışı yapan işyerlerinde 29 olmak üzere toplam 551 adet denetim yapılmıştır.

 

Nisan ayı içerisinde 2 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 17.100 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 13 şikâyet incelenmiş olup, şikâyetler olumlu sonuçlanmıştır.

 

131 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 104, izleme vb. programlar için 19, yem izleme programları için ise 8 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 18 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

2.206 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Nisan ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2.206 ton iç fındık için 104; ihraç edilen 400 ton diğer gıda maddeleri için 21;   olmak üzere toplam 125 adet sertifika düzenlenmiştir. 

 

Gıda işletmelerine 79 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 79 'una işletme kayıt belgesi verilmiştir. 3 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.   

 

Miraç Kandilinde Süt ve Lokum Dağıtıldı

Düzce Merkez Cedidiye Cami önünde kurulan stant da camiden çıkan cemaate 2 bin 500 adet süt ve 2 bin 500 adet lokum dağıtıldı.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap kapsamında Besi Ahırı Projesi uygulayan 1 işletme ile Teknoloji Yenileme ve Kapasite Artırma Projesi uygulayan 1 işletmenin makine ekipmanlarının montaj işlemleri tamamlanmıştır.

Kırsal Turizm Yatırımları projesi uygulayan 2 işletme ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında proje uygulayan 2 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2018 Genç Çiftçi Projeleri Desteklemesi başvuruları 30 Nisan 2018 de bitmiş olup, İlimizden toplam 537 kişinin başvurusu alınmıştır. 2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin kontrolleri devam etmektedir.

 

Kooperatif İşleri

Merkez ve Çilimli İlçesine bağlı 2 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Kadın Çiftçilere Yönelik toplam 26 kişiye Genel Kooperatifçilik, Ev Ekonomisi, Süt Sığırcılığı, TARYAT, Aile İçi İletişim Teknikleri konularında eğitim verildi. Ayrıca, merkeze bağlı bir köyde yapılan toplantıda 17 kadın çiftçiye "Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulması ve faaliyet alanları" hakkında bilgi verildi. 2 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin de 2018 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirdi

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2018 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 45 adet parselin satışı, 1 adet ifraz, 1 adet vasıf değişikliği, 13 adet intikal ve 7 tarımsal amaçlı yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin 11. Maddesi gereğince 27/04/2018 tarihinde Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi Toplantısı düzenlendi.

Düzce İlinde yürütülen tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri ve tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliğini arttırmak için yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerin yapıldığı toplantıya; İl Teknik Komitesi üyeleri ve danışmanlık hizmeti veren kuruluş temsilcileri ile tarım danışmanları katılmıştır. Toplantı sonucu Komite üyelerinin görüşleri rapor haline getirilerek Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'na gönderilmiştir.

 

Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor

Üretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirmek, uygulanabilecek projelerinin hayata geçirilmesinde etkinliklerini artırarak tarımda kadın girişimciliğini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı koordinatörlüğünde 2015 yılında Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" Programı başlatılmış olup, 2018 yılında ilimizin de yer aldığı 29 ilde "Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor" ile faaliyet göstermektedir.

Proje kapsamında 18-40 yaş arası, çiftçilikle uğraşan, ücretli çalışan olmayan ve bir proje fikri olan 75 kadın çiftçiye 03-06 Nisan 2018 tarihleri arasında Pelemir Otelde gerçekleştirilen açılışın ardından eş zamanlı olarak üç ayrı sınıfta İŞKUR/KOSGEB işbirliğinde 32 saat süreli Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri" verildi.

Program kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, tıbbi-aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik, küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı ipekböcekçiliği, ormancılık, sepetçilik, dokuma, işleme-pazarlama, aile işletmeciliği ve kırsal turizm konularında projeler hazırlanarak değerlendirme jürisi tarafından değerlendirilmeye başlandı.

Eğitimlerini tamamlayan kadın çiftçiler Kocaeli İlinde düzenlenen "Doğu Marmara Tarım Fuarı" ve "Doğu Marmara Sera, Bahçe ve Süs Bitkileri Fuarı"na katıldı.

Ayrıca program sonunda uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kadın çiftçilerimize yönelik, İlimizde kadın girişimciliğinin başarılı şekilde yürütüldüğü Kaynaşlı Sazköy Tekir Köy Evi'ne teknik inceleme gezisi düzenlendi.

Teknik gezinin ardından sertifika almaya hak kazanan kadın girişimcilere sertifikaları verildi.

 

Buğday ve Arpa Ürünleri Maliyet Verileri Hazırlandı

Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemine (TAMSİS)  ilimiz genelinde üretimi yapılan buğday ve arpa ürünlerine ait 2018 yılı "tahmini" maliyet veri girişleri yapıldı. İleriki dönemde dane mısır ve çeltik ürünleri için 2018 yılı tahmini maliyet verileri hazırlanacaktır. 

 

Stem Keşif Haftası Etkinliği Gerçekleştirildi

Uygulamalı bilim eğitimi alanında farkındalık oluşturmak üzere Düzce'de yapılan örnek çalışmaların sergilendiği "STEM Keşif Haftası Etkinlikleri" sergi programında İl Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar Mühendislik Uygulamaları Katılım Alanı standında yer aldı. Düzenlenen etkinlikte İl Müdürlüğümüz tarafından damla sulama sistemi, akvaryumda arı kolonisinin incelenmesi, yerli tohumların tanıtılması, bamya ve lahana projelerinin sonuçlarının paylaşılması gibi konularda öğrencilere ve katılımcılara bilgiler verildi.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

 

İstatistik Veri Ağı (İVA)

İstatistik Veri Ağı çalışmaları kapsamında bitkisel üretim 2018 yılı 1. tahmin çalışmaları tamamlanmıştır.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

 

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında nisan ayı içerisinde; Merkez İlçede 596, Akçakoca'da 31, Cumayeri'nde 181, Çilimli'de 152, Gölyaka'da 135, Gümüşova'da 225, Kaynaşlı'da 113 ve Yığılca İlçemizde 60 adet olmak üzere, toplam 1.493 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.