Birleşmiş
Milletler “Uluslararası Sütçülük Federasyonu” 1956 yılında 21 Mayısı "Dünya
Süt Günü" olarak ilan etmesi ile
birlikte tüm üye ülkelerde kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda; 1991
yılından beri ülkemizde de “21-27 Mayıs Süt Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Süt Haftasının temel
amacı; süt ve süt mamullerinin her yaştaki insan beslenmesindeki önemini topluma
anlatmak ve bu ürünlerin tüketimini arttırarak daha sağlıklı bir toplum
oluşturma şeklinde özetlenebilir.
Süt ve süt mamulleri; özellikle protein, yağ, mineral ve vitamin (başta
kalsiyum ve fosfor elementleri ile B2 ve B12 vitaminleri) gibi beslenmede çok
önemli olan besin öğelerini bünyesinde bulundurması nedeni ile özellikle
7-13 yaş arası öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişiminde çok önemli etki ve
fonksiyonları vardır.
Bu nedenle; ilkokul
öğrencileri için “okul sütü programı” devam etmekte olup, İl genelindeki 162
anaokulu ve ilkokuldaki yaklaşık 23 bin öğrenciye; 08 Haziran 2018 tarihinde
sona erecek eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık olarak 968 bin kutu sade
yağlı 200 ml okul sütü dağıtılmaktadır.
Süt haftası kapsamında;
il/ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş
birliğinde; belirlenen ilkokul öğrencilerine yönelik “süt ve süt mamullerinin özellikle
öğrencilerin beslenmesindeki önemi” konularında bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Bu doğrultuda;
İl ve İlçe Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüklerince; İlimiz Merkez ve 7 İlçede; asılan afişler ve
ilköğretim okullarında yapılan sunum ve izlettirilen filmler ile geleceğin
büyükleri öğrenciler bilgilendirmektedir.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu
bu yıl da; İlimiz Merkez ve ilçelerdeki 10 okulda yaklaşık 650 öğrenci ile 50
öğretmene bilgilendirme yapıldığını ve öğrencilere okul sütü dağıtıldığını söyledi.