T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Mayıs Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 19.06.2018

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2018 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Çeltik tohumu dağıtıldı

İlimiz Merkez İlçede 37 üreticimize 22.340 kg ve Çilimli İlçemizde 20 üreticimize 5.060 kg olmak üzere 57 üreticimize İl Özel İdare ve çiftçi katkısı ile toplam 27.400 kg çeltik tohumu dağıtıldı.

Örtü altı Entegre Mücadele çalışmalarına ve çiftçi toplantılarına devam edildi

Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında, üreticilerimizin sera alanları ziyaret edilerek hastalık ve zararlılar konusunda bilgilendirme, üretim aşamaları konusunda ise tavsiyelerde bulunuldu. İlimizdeki çiftçilere yönelik olarak eğitim toplantılarına devam edildi. Ayrıca çiftçilerimizin üretim alanları ziyaret edildi.

Bitki sağlık sertifikaları düzenlendi

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 101 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

Mera açılışı yapıldı

Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Cumayeri İlçemize bağlı Avlayan Köyü merası düzenlenen törenle açıldı.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi

Başta fiğ ve yonca olmak üzere ilimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapıldı.

Mera alanlarında vejetasyon etüdü yapıldı

Islah ve amenajman projesi yapılacak meralarda (Gölormanı ve Ağaköy meraları) vejetasyon etüdü yapıldı.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2018 yılı Mayıs ayı içerisinde, 168 köy 33 mahallede 19.506 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında LSD aşısı, 138 köy 26 mahallede büyükbaş hayvana 11.478 Şap aşısı, 3 köyde 386 adet büyükbaşa Şarbon aşısı, 3 köyde 219 adet küçükbaş hayvana Koyun-Keçi Veba aşısı, 1 köyde 60 adet küçükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 35 köy 3 mahallede 369 buzağıya brusella, 189 köy ve 28 mahallede 3.907 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 44 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 2.080 adet büyükbaş ve 316 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 854 adet kovan, 219 baş büyükbaş , 133 baş küçükbaş , 3.711.081 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Mayıs ayı içinde yurt dışına 952 ton tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 25 ton karkas et ve 480 kg sakatat sevki yapılmıştır.                         

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 900 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 267 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.


Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Mayıs ayı içinde; su ürünü yetiştiricilik işletmesi, su ürünleri satış noktası ve iç su denetimi 65 adet noktada gerçekleştirilmiştir.

19 adet amatör kişi belgesi düzenlendi.

1 adet idari para cezası kesilmiştir.

Alıcı ortam izleme programı için 10 adet su numunesi alınarak, 3 adet işletme denetimi yapılmıştır.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alınmıştır.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

623 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir   

Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 602, yem satışı yapan işyerlerinde 21 olmak üzere toplam 623 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 16 şikâyet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır.

74 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır

Gıda İhracatı için 52, izleme vb. programlar için 15, yem izleme programları için ise 7 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 20 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

841 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir 

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Mayıs ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 841 ton iç fındık için 52; ihraç edilen 546 ton diğer gıda maddeleri için 21;   olmak üzere toplam 73 adet sertifika düzenlenmiştir. 

Gıda işletmelerine 50 adet kayıt belgesi verilmiştir 

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 50'sine işletme kayıt belgesi verilmiştir. 2 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.        

 21-27 Mayıs Süt Haftası kutlanmıştır

İlimiz Merkez ve İlçelerdeki 10 adet okulda 650 öğrenci ve 50 öğretmenin katılımı ile verilen eğitimlerde "Süt ve Süt Ürünlerinin Beslenmedeki Yeri ve Önemi" anlatılmıştır.    

Ramazan ayında gıda denetimlere hız verildi

Ramazan ayında toplu iftarlara yemek sağlayan yemek siteleri ve toplu tüketim yerleri başta olmak üzere; yoğun olarak tüketilen ürünlere yönelik de ekmek/pide fırınları, unlu mamuller,   tatlı ve pastacılık ürünleri ile et ve süt ürünleri üretimini yapan yerler ile   hurma ve bayram şekerlemelerinin satışa sunulduğu il genelindeki  gıda satış yerlerini  gıda güvenilirliği bakımından denetlemelerine hız verildi.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında projesini tamamlayan 1 işletmenin hibe desteği ödemesi yapılmıştır.

Çelik Silo, Kırsal Turizm Yatırımları, Büyükbaş Ahır Yapımı ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamın da projeler uygulayan toplam 5 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2017 Genç Çiftçi Projesi kapsamında Büyükbaş konusunda proje uygulayan 121 çiftçiye 726 adet hayvan dağıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca, 2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin kontrolleri devam etmektedir.

Kooperatif İşleri

3 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 2018 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirdi.

2018 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 50 adet parselin satışı, 2 adet ifraz ve 15 adet intikal işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

Lider Çocuk Tarım Kampı düzenlendi

Çocuklarımızın tarım, doğal yaşam ortamları ve bu ortamların yok olmasının insan hayatına etkileri, doğa dostu üretim, ekolojik tarım, endemik canlıların korunması vb. konularında bilgilendirme amacıyla Düzce İlinde "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında 30 öğrencinin katılımıyla 3 günlük program gerçekleştirildi.

Düzenlenen kamp kapsamında ilk gün Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulundan gelen 4. sınıf öğrencilerine İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda İl Müdürümüz Harun Kabaoğlu'nun açılış konuşmasının ardından Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonunun (GEF) desteği ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Eğitim Yayım ve yayınlar Dairesi Başkanlığı işbirliğinde yürütülen "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" konusunda eğitim alan teknik personel tarafından "Biyoçeşitliliğinin Korunması ve Yenilebilir yabani bitki Türleri" konusunda eğitim verildi.  Eğitim sonrasında Gölormanı köyünde bulunan Taç Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda San. Tic. A.Ş. ziyaret edilerek Düzce'de yetişen yabani bitki türleri öğrencilere tanıtıldı. 

İşletmeye ait modern ahır, kümes, kuluçka odası ve seralar ziyaret edildi ve bilgiler verildi. İşletme  sahibi tarafından öğrencilere yemek ikram edildi.

İl Müdürümüz Harun Kabaoğlu, İl Müdür Yardımcısı ve Şube Müdürlerinin de katılımıyla kampa katılan öğrenciler tarafından çiçek fidesi dikimi gerçekleştirildi. Çeşitli yarışmalar ve  oyunlarının ardından ilk günün programı sona erdi.

İkinci gün Güzeldere Şelalesi mesire alanında Bakanlığımız tarafından gönderilen "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri Toplama Rehberleri" dağıtılarak bilgilendirme yapıldı. İlimizde yetişen yenilebilir yabani bitki türlerinin bulunduğu alanda "ot toplama etkinliği" düzenlendi. Yemek ikramının ardından "Yöresel Otlarımızı Tanıyalım" yarışması ile balon yarışı gerçekleştirildi.

Üçüncü gün Kaynaşlı Sazköy'de bulunan Tekir Köy Evi ile küçükbaş hayvan işletmesi ziyaret edildi. Kahvaltı ikramının ardından kamp etkinliğine katılan öğrenciler tarafından tasarımı yapılan "En Güzel Toplama Defteri Benim Defterim" yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri ile tüm öğrencilere Bakanlığımız tarafından gönderilen çanta ve şapkalar taktim edildi. Balon yarışması, mendil kapma yarışması, halat yarışı, çuval yarışının ardından program sona erdi.

Üç gün boyunca kampa katılan öğrencilere katılım belgelerinin ve hediyelerin taktim edilmesiyle program sona erdi.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Proje başvurusu yapıldı

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İşbirliğinde 2019 yılında ilimizde uygulanması planlanan "Tarlaların Yeni İmajı Yerli ve Milli Mısır Silajı Yayım Projesi" hazırlanarak proje başvurusu yapıldı.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım proje başvurusu yapıldı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi, Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında İl Müdürlüğümüz ile Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde 2019 yılında İlimizde uygulanması planlanan "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor" projesi hazırlanarak proje başvurusu yapıldı.

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlandı

2018- 2022 Yıllarını kapsayacak şekilde paydaş kurumlarla birlikte Düzce Tarımsal Kuraklık Eylem Planı hazırlanmıştır.

İl Proje Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Kadın çiftçilerin tahıllar, yemeklik dane baklagiller, seracılık, yem bitkileri, tıbbi- aromatik bitkiler, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, çiçekçilik, küçükbaş-büyükbaş hayvancılık, arıcılık, kümes hayvancılığı, sepetçilik, dokuma, işleme- pazarlama, aile işletmeciliği ve kırsal turizm konularında hazırladığı 75 proje jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek proje değerlendirme tablosunda yer alan kriterlere göre puanlamalar yapıldı.

Değerlendirme sonucunda il içerisinde dereceye giren ilk on proje sahibi kadın çiftçimiz Koordinatör İl Kastamonu'da düzenlenecek olan Bölgesel Proje Pazarına projeleri ile birlikte katılacaktır. Bölgesel Proje Pazarında ilimizde dereceye giren projeler sergilenecek ve dereceye giren ilk üç proje sahibi kadın çiftçiye hediye çekleri verilecektir.

Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi düzenlendi

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü himayesinde Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ev sahipliğinde İlimizin ve bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındıkta rekolte tahmininde en doğru ve en sağlıklı sonuca ulaşabilmek amacıyla, sektörle ilgili tüm paydaşlarımızın ve çevre illerden gelen temsilcilerin katılımları ile birlikte "Fındıkta Rekolte Tahmini Eğitimi" İlimiz Akçakoca İlçesi Ak Resort Hotel'de düzenlenmiştir.

Fındık Çalıştayı gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen "Düzce Fındık Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. İdris Şahin, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu,  Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,  Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Arzu Sezer,  Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, fındık üreticileri ve öğrenciler katıldı.

Staj çalışmaları

2017 yılı yaz stajları kapsamında 14 öğrencinin başvurusu alındı, Üniversitelerine bildirildi.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

Tarımsal İşletme Danışmanlığı (Tid)

TİD çalışmaları kapsamında mayıs ayı içerisinde; Merkez İlçede 466, Akçakoca'da 44, Cumayeri'nde 169, Çilimli'de 288, Gölyaka'da 116, Gümüşova'da 212 ve Yığılca İlçemizde 110 adet olmak üzere, toplam 1.405 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.

Müdürlüğümüz Kalite Yönetim Sistemi Belgesine Kavuştu

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kalite Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında belge almaya hak kazandı. Kalite Yönetim Sistemi çalışmaları kapsamında belge almaya hak kazanan 31 il müdürlüğüne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda düzenlenen törenle belgeleri takdim edildi. Törende Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, kalite belgesini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın elinden aldı.