T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çocuklar Tarım Kampında Eğlenerek Öğrendi

Yayın Tarihi : 5.07.2018

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yürütücülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi işbirliğinde 25-29 Haziran 2018 tarihleri arasında “Yetenekli Çocuk Tarım Kampı” projesinin kamp dönemine ait çeşitli etkinlikleri düzenlendi.

İlimizde yapılan besicilik, sütçülük, seracılık, organik tarım, arıcılık ve balıkçılık işletmelerindeki faaliyetleri yerinde gözlemleyerek doğayı ve tarımı seven bilinçli bireyler olmaları hedeflenen proje ile ilimizde Bilim ve Sanat Merkezindeki (BİLSEM) özel yetenekli öğrenciler ile Yığılca ilçesinde dezavantajlı bölgede okuyan 25 ortaokul öğrencisi doğada eğlenerek ve tarımsal işletmeleri yerinde gözlemleyerek eğitim gördü.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda İl Müdürü Harun Kabaoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan kamp programı, katılımcı öğrencilerin hayvanların bakımı, beslenmesi ve yaşam alanlarının nasıl olduğu hakkında bilgi alması ve gözlem yapması amacıyla ilimizde bulunan modern ahır, kümes ve seraların bulunduğu işletme ziyareti ile devam etti. Çiftlik hayvanlarını yakından görerek gözlem yapma imkanı bulan öğrencilere çiftlikte bulunan hayvanlar hakkında proje eğitmenleri tarafından bilgiler verildi. Etkinlik çeşitli oyunlarla desteklenerek çocuklarda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı.

Öğrenciler ile birlikte Beyköy Beldesinde Kadın çiftçiye ait çilek serası ziyaret edilerek seraların kurulumu ve damla sulama yönteminin yerinde incelenmesi sağlandı. Tarım ürünlerini ve bu ürünleri yetiştirirken kullanılan ekipmanları oyunla eğlenceli bir şekilde tanımalarını sağlamak, aynı zamanda çocukların yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olabilmek amacıyla grup çalışmaları kapsamında öğrencilerin işletmelerde gördükleri tarım ürünleri ve ekipmanlarını içeren hafıza oyunu gerçekleştirildi.

İkinci gün balık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ve av yasakları hakkında bilgi vererek, işletmede gözlem yapmalarını sağlamak amacıyla ilimizde bulunan alabalık tesisi ziyaret edildi. Canlıları sınıflandırma etkinliği ile canlıları benzer özelliklerine göre sınıflandırma yapma becerisi kazandırıldı. Sanatsal faaliyetler, spor etkinlikleri ve grup çalışmaları ile desteklenen geleceğimiz için suyu koruyalım etkinliği ile suyun yapısı, önemi vurgulanarak su farkındalığı oluşturuldu. Gizli kodları kullanarak araziyi tanımayı sağlayan Mobil oryantring etkinliği gerçekleştirildi.

Üçüncü gün ekoturizm işletmelerinin işleyişi doğaya uyumlu olarak nasıl faaliyet gösterdiğini inceleme yapmak amacıyla ilimizde bulunan ekoturizm işletmesi ziyaret edildi. Doğa kaşifleri kamp etkinliği ile çocukların gelişiminden doğa uyumu ve farklı koşullara adaptasyonu sağlandı. Teknolojiden uzak doğa ile başbaşa kalan ve eğlenen öğrencilerin özgüvenlerini geliştirmelerine katkıda bulunuldu. Bitki yetiştiriciliğinde önemli olan toprağın özelliklerinin bilinmesi içerdiği besin miktarları ve elementleri öğrenmede nasıl yöntem izleneceğinin anlatılması amacıyla toprak yapısı ve toprak analizi hakkında bilgilendirme yapılarak toprak numunesinin nasıl alınacağı gösterildi. Düzce ili Arı Yetiştiricileri Birliği ziyaret edilerek birlik başkanı Cafer Kaba tarafından kampa katılan öğrencilere arı yetiştiriciliği, kovan tipleri, bal yanında arıların ürettiği diğer ürünlerin neler olduğu hakkında bilgilendirme yapılarak bal ikram edildi.

Dördüncü gün kültürel mirasımızın incelenmesi amacıyla Konuralp Müzesi ziyaret edilerek müzede bulunan antik çağa ve yakın çağa ait eserler incelendi. Saha çalışmaları ve grup çalışmaları ile desteklenen “Doğadaki Taşlar ve Mineraller Farklı mıdır?” etkinliği ile araziye çıktıklarında etraflarında görebilecekleri taşları nasıl sınıflandırabileceklerini kavramaları sağlandı. Konuralp doğa yürüyüşünün ardından faylar nedenleri ve arazi üzerinde etkileri hakkında sunum yapılarak bilgiler verildi. Gıdaların tarladan sofraya yolculuğunda geçirdikleri süreci çocukların görerek ve anlayarak öğrenmelerini sağlamak amacıyla saksılara çilek fideleri dikimi yapıldı. Ardından toprağa sebze fidesi dikimi ve tohumu ekimi yapılarak öğrencilerin takip edecekleri uygulama bahçesi kuruldu.

Beşinci gün ilimizde bulunan yumurta üretim ve paketleme tesisi ziyaret edilerek yumurta tavukçuluğu hakkında bilgilendirme yapılarak öğrencilerin yerinde inceleme yapması sağlandı. Organik tarım bilincinin oluşturulması amacıyla organik tarımın nasıl yapıldığı, ürünler üretilirken şartlarının ne olacağı anlatılarak bilgilendirme yapıldı. Deprem kuşakları ve arazide depreme yakalandığımızda neler yapabileceğimiz konusunda sunum yapıldı. Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) ’dan temin edilen Deprem Simülasyon Tırı ile öğrencilere uygulamalı deprem eğitimi verildi. Atık kâğıt ve gazete malzemelerin geri dönüşüm yoluyla doğayı ve çevreyi kolay sağlıklı ve ucuz şekilde yeşillendirmek amacıyla öğrenciler ile farklı çiçek tohumlarını içeren tohum topları yapılarak doğaya tohumların yayılması sağlandı.

Kampın son gününde Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahmut Selvi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Necdet Çiçek, KTV Şube Müdürü Burcu Şener, proje ekibi ve velilerin katılımıyla kampı başarıyla tamamlayan öğrencilere katılım belgeleri verilerek program tamamlandı.

Programın kapanış konuşmasını yapan Düzce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Harun Kabaoğlu, ilimizde doğa ve tarım alanında öğrencilerin bilinçlenmesini ve farkındalığı sağlamak amacıyla hazırlanan projede modern uygulamalar ve yenilikçi yöntemler ile tarımsal faaliyetler yürüten işletmelere gidilerek etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Bilimsel yaklaşımı benimseyerek devam ettiren gençlerimize ülkemizde büyük ihtiyaç vardır. Bu projemiz ile gelecekte doğa ve tarıma katkı sağlayabilecek gençlerimizin bilimsel bakış açısına sahip olmaları ve elde edilen kazanımlarla girişimcilik gelişimlerinin desteklenmesi yönelik bir eğitim programı düzenlenmiştir. Çocukların doğa ortamında yapılan etkinliklerde çok mutlu oldukları ve yaşayarak öğrenme sonucunda elde ettikleri kazanımlarla daha kalıcı olarak öğrendikleri görülmüştür. Projemize destek veren TÜBİTAK başta olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Düzce Üniversitesine, projede emeği geçen ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. ” dedi.

Proje etkinliklerini içeren bilgiler ve görseller https://yeteneklicocuktarimkampi.weebly.com/ web sitesinde yer almaktadır.