T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Bayramına Yönelik Gıda Denetimleri Artırıldı

Yayın Tarihi : 16.08.2018

İslam dünyasının kutsal günlerinden biri olan Kurban Bayramının yaklaşması nedeni ile İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri rutin gıda denetimlerine ilaveten tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmalarını temin etmek amacıyla özellikle kurban bayramında yoğun olarak tüketilen ürünlere yönelik tatlı ve pastacılık ürünleri üretimini yapan iş yerleri başta olmak üzere,  çikolata ve bayram şekerlemelerinin satışa sunulduğu işyerleri ile et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. işyerlerine yönelik il genelindeki denetimlerini yoğunlaştırdı.

Kurbanların güneş görmeyen serin yerlerde kesilmesi, etinin 12 saatten önce yenmemesi, etlerin ön soğumasının beklenmesi, ardından hemen -2; +2 dereceye ayarlı buzdolabında ortalama 1 gün hızlı ve tam soğutulduktan sonra;  soğuk zincire dikkat ederek; kendileri veya asgari teknik ve hijyenik şartları uygun ruhsatlı et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. iş yerlerine götürerek kıyma kuşbaşı, parça et vb. yaptırdıktan sonra, tek seferde tüketilebilecek miktarlarda alüminyum folyoya sarıp, -18 derecedeki derin dondurucuya konarak 8 ay tazeliğini koruyabilmekte, tüketilecek birimin 1 gün önceden buzdolabına alınıp çözünmeye başlayınca pişirilip tüketilmesi ve asla tekrar dondurulmaması gerekmektedir.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu; tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlamak amacıyla İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli Gıda Kontrol Görevlisi personellerimizin kurban bayramına yönelik denetimlerini yoğunlaştırarak sürdürdüklerini; yılbaşından beri yaklaşık; 3 bin 550 denetim yaptıklarını, mevzuata aykırılığı tespit edilen 21 işyeri sahibine 135 bin 279 TL idari para cezası uygulandığını;   tüketicilerimizin de birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek, ambalajsız, açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan ürünleri satın almamalarını, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasına dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini ve gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini ALO 174 GIDA HATTI'na bildirmelerini istedi.