T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Temmuz Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 17.08.2018



Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, 2018 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı Kapsamında Numuneler Alındı

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında domates ve biberde 2 şer adet numune alınarak analize gönderildi. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmadı.

Örtü altı Entegre Mücadele Kapsamında Seralar İncelendi

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.

Fındık Entegre Mücadeleye Devam Edildi

Fındık entegre mücadele kapsamında fındık bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılar hakkında çiftçiler bilgilendirildi.

Çiftçi Eğitimlerine Devam Edildi

Gümüşova İlçemizde İyi Tarım Uygulamalarına başlayacak 140 adet üreticimize İyi Tarım Uygulamaları ( İTÜ ) hakkında bilgi verildi.

94 Adet Bitki Sağlık Sertifikaları Düzenlendi

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 94 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlendi.

Mera Islah Çalışmalarına Devam Edildi

Aybaşı, Eskimengencik ve İstilli köylerinde mera ıslah projeleri kapsamında diri örtü temizliği ve ihata çalışmalarına devam edildi.

Yem Bitkileri Kontrollerine Devam Edildi

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapıldı.

 Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan Hastalıkları İle Mücadele;

2018 yılı Temmuz ayı içerisinde,127 köy ve 13 mahallede 9.562 baş büyükbaş hayvana program kapsamında LSD aşısı, 52 köyde 392 baş büyükbaş hayvana Şap aşısı, 1 köyde 200 baş büyükbaş hayvana şarbon aşısı, 1 köyde 134 baş küçükbaş hayvana PPR (Veba) aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 28 köy 3 mahallede 381 baş buzağıya brusella aşısı, 20 köy ve 8 mahallede 83 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

 İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 95 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların Tanımlanması Çalışmaları;

 İlimizdeki 1.442 baş büyükbaş ve 434 baş küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 Hayvan ve Hayvansal Ürün İşlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 9.520 adet kovan, 127 baş büyükbaş, 50 baş küçükbaş 3.097.493 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Temmuz ayı içinde yurt dışına 420 ton Tavukayağı ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 50 ton karkas et sevki yapılmıştır.           

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 630 baş büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 191 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Su Ürünleri Faaliyetleri;

İlimiz genelinde Temmuz ayı içinde; 110 noktada kontrol ve denetim gerçekleştirilmiştir.

30 adet amatör kişi belgesi, 4 adet ticari balıkçılık belgesi düzenlendi.

2 adet idari para cezası kesilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 4 adet kum midyesi numunesi alındı.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

512 Adet Gıda ve Yem Denetimi Gerçekleştirilmiştir

Temmuz ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 482, yem satışı yapan işyerlerinde 30 olmak üzere toplam 512 adet denetim yapılmıştır.

Temmuz Ayı İçerisinde 9 Gıda İşletmesine Mevzuata Aykırılıktan 23.860 TL İdari Para Cezası Uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikâyet incelenmiş olup, şikayetlerin 13 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

59 Adet Gıda ve Yem Numunesi Alınmıştır 

Gıda İhracatı için 32, izleme vb. programlar için 15 gıda, 12 adet yem numunesi alınmıştır.  İhracat numuneleri ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerden 21 tanesinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır.

306 Ton İç Fındık İhracatı Gerçekleştirilmiştir

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Temmuz ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 306 ton iç fındık için 32; ihraç edilen 339 ton diğer gıda maddeleri için 16;  olmak üzere toplam 48 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir. 

Gıda İşletmelerine 42 Adet Kayıt Belgesi Verilmiştir

 Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 42'sine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri;

KKYDP 11. Etap kapsamında Çelik Silo, Kırsal Turizm Yatırımları, Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı ve Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi kapsamında projeler uygulayan toplam 5 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir

Genç Çiftçiler Hibe Desteği;

2018 yılı Genç Çiftçi Projesi kapsamında 198 kişi ile hibe sözleşmesi imzalanmış, hak kazanan diğer çiftçilerle de hibe sözleşmesi imzalamaları devam etmektedir. Ayrıca; 2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin kontrolleri devam etmektedir.

Kooperatif Faaliyetleri

4 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin 2018 yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi.    

 

 

Arazi Satışları İle İlgili İşlemler Gerçekleştirilmiştir

2018 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı kirliliğin kontrolü ve önlenmesi çalışmaları kapsamında, il genelinde 17 farklı noktadan su numunesi alınmış, ayrıca 2 adet ifraz, 5 adet İntikal, ve 42 adet satış yazısı yazılmıştır.

Afet Hasar Tespit İşlemleri

İlimizde 2018 yılı Haziran ve Temmuz aylarında meydana gelen dolu ve fırtına sebebiyle ürünleri ve ekilişleri zarar gören ve 20/06/2016 tarih ve 2018/11938 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında tabii afetlerden zarar gören ve borçlarının ertelenmesi için Müdürlüğümüze müracaat eden çiftçilerimizin borçları İl Hasar Tespit Komisyonu tarafından değerlendirilmiş ve 752 kişinin müracaatları uygun görülmüştür.

Kadın Girişimcilerimiz Kastamonu'da Ödül Aldılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı desteği ile  kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesi, desteklenmesi ve yatırım imkânlarının geliştirilmesi, uygulanabilecek girişimci kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesi ile kırsalda kadın girişimciliğinin arttırılmasını amaçlayan "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında yürütülen  "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni" Bartın, Düzce, Karabük, Kastamonu İllerinin katılımı ile Koordinatör İl olan Kastamonu'da düzenlendi.

Yapılan değerlendirme sonucunda, "Propolisli Ahududu Şurubu (Düzce Şurubu) projesi ile Zeynep GENÇ birinci, "Sultanların Sofasından Günümüze Kamış Pekmezi" projesi ile Esma AKPINAR ikinci ve "Kadın Eli İle Şekillenen Hurma" projesi ile Hatice GÜREL üçüncü olarak Türkiye finalinde yarışma hakkı kazandılar.

Tarım ve İnsan" Konulu Fotoğraf Sergisinin Açılışı Gerçekleştirildi

Tarımla ilgili duyarlılığı geliştirmek ve tarımın önemi konusunda sosyal ve bireysel ilgiyi artırarak tarımla sanatı fotoğraf karelerinde buluşturmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği 9. Tarım ve İnsan konulu fotoğraf sergisinin açılışı, İl Müdürlüğümüzün organizasyonunda 05 Temmuz 2018 tarihinde Düzce Krempark Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

İlimizde Örnek Brokoli Yetiştiriciliği Başladı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında ilimizde yürütülen "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar ile Yaygınlaşıyor Projesi" için Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen brokoli fideleri ilimize getirilerek Merkez, Akçakoca, Gölyaka, Gümüşova ve Çilimli ilçelerindeki önder kadın çiftçilerimiz ile 8 adet sonuç demonstrasyon bahçesi tesis edildi. Damla sulama sistemi kurulan bahçelere temmuz ayı itibari ile fidelerin dikimleri yapıldı.

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verildi. 

Tarımsal İşletme Ziyaretleri (TİD);

TİD çalışmaları kapsamında temmuz ayı içerisinde; Merkez İlçede 227, Cumayeri'nde 140, Çilimli'de 26, Gümüşova'da 200 ve Yığılca İlçemizde 196 adet olmak üzere, toplam 789 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.

İstatistik Veri Ağı (İVA);

2018 yılı ilk 6 aylık dönemi kapsayan İlimizde yetiştiriciliği yapılan hayvan sayıları, istatistik veri ağı kayıt sistemine veri girişleri gerçekleştirilmiştir.

Fındık Hasat Başlangıç Tarihleri Belirlendi;

İl Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda 2018 yılı fındık hasat başlangıç tarihleri; sahil kesim için 4 Ağustos, orta kesim için 11 Ağustos ve yüksek kesim için 18 Ağustos olarak belirlenmiştir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.

 

İstatistik Bilgi Sistemi (İBS) Veri Girişleri Yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine esas teşkil etmek üzere, her hafta çiftçilerden, tohum ve gübre bayilerinden, hayvan pazarı ve sebze pazarından ürünlerin fiyatlarının alınması çalışmaları tamamlanmıştır.

Tarımsal Ürünlerinin İzlenmesi

Tarımsal ürünlere ait üretim bilgilerinin izlenmesi hakkındaki genelgeye göre her ay il ve ilçelerde stratejik ürün olan ve en çok yetiştirilen ürünlerin gelişimi ile ilgili gerekli gözlemler yapılmıştır.

Ürün Gelişim Raporları         

 Temmuz ayına ait ürün gelişim raporları düzenlenerek Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu Müdürlüğüne gönderilmiştir.

Tarımsal Kuraklık çalışmalarında kullanılmak üzere ilimize ait 2018 yılı Temmuz ayı ürün çıkış durum raporu Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilmiştir.