T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Kasım Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 12.12.2018

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2018 yılı Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Fındık Budama kursu yapıldı.

İlimiz Merkez İlçe Beyköy Beldesinde 15 bayan çiftçinin katıldığı Fındık Budama kursu yapılmıştır.

Fındık Entegre Mücadele kapsamında çiftçilere eğitim verildi.

Fındık Entegre Mücadele kapsamında Merkez İlçe Beyköy Beldesinde 16 üreticiye budama, gübreleme ve toprak numunesi alımı konularında eğitim verilmiştir.

Çilek fideleri dikildi.

 

İlimizde çilek yetiştiriciliği yapılan alanlarda fide dikimleri yapılmıştır.

 

Organik Tarım denetimi yapıldı.

İlimizde Organik Tarım yapan üreticiler ve satış yerleri Organik Tarım Birimi personellerince denetlenmiştir.

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerde bulunan Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimleri tamamlanmıştır.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

           

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 146 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.

           

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

 

Mera ıslah ve amenajman projeleri Bakanlığın onayına sunuldu.

İlimiz Ağa mahallesi ve Gölormanı köyü meralarında planlanan Mera ıslah ve amenajman projeleri Bakanlıkça onaylanmıştır.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2018 yılı Kasım ayı içerisinde, 134 Köy 8 mahallede 28.119 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı, 1 köyde 30 büyükbaş hayvana LSD aşısı, 28 köyde 381 büyükbaşa E.COLİ aşısı ayrıca 70 köyde 985 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 8 köyde 1924 adet küçükbaş hayvana PPR(Veba),1 köyde 75 küçükbaş hayvana  REV 1(brucella) aşısı,1 köyde 98 küçükbaşa ŞAP aşısı yapılmıştır. Ayrıca koruyucu olarak 6 köy ve 3 mahallede 39 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 58 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1528 adet büyükbaş ve 333 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 942 adet büyükbaş ve 53 adet küçükbaş hayvan, 3.539.400 adet kanatlı, 150 adet kovan sevki yapılmıştır. Kasım ayı içinde Yurt dışına 17 adet toplam 476.000 kg Tavukayağı ve 17.672 kg peynir ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer illere 7598 kg karkas et, 675 kg sakatat ve 372.791 adet yumurta sevki yapılmıştır.             

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 355 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 98.086 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

Hayvancılık Desteklemeleri;

2018 yılı birinci dönem buzağı desteklemeleri kapsamında 2.656 yetiştiriciye 4.774 buzağı için 1.670.900 TL destekleme icmali ödenmek üzere Bakanlığa gönderilmiştir.

2018 yılı manda ıslah desteklemeleri kapsamında 91 yetiştiriciye 1.437 manda için 1.003.700 TL destekleme ödenmiştir.

2018 yılı aktif arılı kovan desteklemeleri kapsamında 615 yetiştiriciye 58.298 kovan için 582.980 TL destekleme icmali ödenmek üzere Bakanlığa gönderilmiştir. Ayrıca ana arı ve damızlık ana arı desteklemesinde 50 yetiştiriciye 2.247 ana arı ve 4 damızlık ana arı için toplam 33.865 TL destekleme icmali ödenmek üzere Bakanlığa gönderilmiştir.

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Kasım ayı içinde; 175 perakende ve iç su denetimi ayrıca 4 işletme denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 4 adet kum midyesi numunesi alınmıştır.1 adet amatör balıkçılık belgesi düzenlenmiştir.

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

609 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

   

Kasım ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 581, yem satışı yapan işyerlerinde 28 olmak üzere toplam 609 adet denetim yapılmıştır.

 

Kasım ayı içerisinde 7 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 67.994 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 11 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

126 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

 

Gıda İhracatı için 97, izleme vb. programlar için 20, yem izleme programları için ise 9 adet olmak üzere toplam 126 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 10 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

1.900 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

 

 İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; kasım ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 1.900 ton iç fındık için 97; ihraç edilen 292 ton diğer gıda maddeleri için 18;   olmak üzere toplam 115 adet sertifika düzenlenmiştir. 

 

Gıda işletmelerine 47 adet kayıt belgesi verilmiştir.

 

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 47'sine işletme kayıt belgesi verilmiştir. 1 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

 

KKYDP 11. Etap kapsamında Çelik Silo, Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 4 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

 

2018 Genç Çiftçi Projesi kapsamında projelerini (Mantarcılık, Kanatlı, Arıcılık, Örtüaltı ve Fidan-Süs Bitkileri) tamamlayan 29 çiftçiye 30.000 TL. lik hibe desteği ödemeleri kapsamında toplam 870.000 TL. ödeme yapılmıştır. Ayrıca, 2016 ve 2017 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

 Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2018 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 77 adet parselin satışı, 11 adet intikal ve 2 adet tarımsal yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Uygulama Esasları kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti vermek üzere yetki belgesi için müracaat eden S.S. Yığılca Bal Arısı, Ana Arısı, Damızlık Arı, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi'nin başvurusu Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca uygun görülmüştür. Bu kapsamda İlimizde tarımsal danışmanlık yetki belgesi sahip kuruluş sayısı 10 olmuştur.

 

13 Kasım 2018 tarih ve 30594 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında 2018 Yılı Tebliği kapsamında İlimizden 8 danışman istihdam ederek 460 işletmeye danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşun destekleme başvuruları alınmıştır. Söz konusu Tebliğ ile Yönetmelik ve Uygulama Esasları kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odaları ve üretici örgütlerine bünyelerinde çalıştırdıkları her bir tarım danışmanı için yıllık 38.000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

 

 

Örnek Ceviz ve Elma Bahçelerinde Budama Demonstrasyonu Yapıldı

 

Meyvecilik projesi kapsamında İlimiz Merkez İlçesi Büyükaçma köyünde tesis edilen ceviz bahçesinde ve Güven köyünde tesis edilen elma bahçesinde şekil budamaları yapılarak çiftçilere gösterilmiştir.

 

Okay 28 Fındık Çeşidi İlimizde Yetiştirilmeye Başladı

 

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen Okay 28 fındık çeşidi fidanları ve tozlayıcı olarak Tombul fındık çeşidi fidanları enstitüden talep edilerek İlimiz Merkez ve Yığılca İlçelerinde yetiştirmek isteyen önder çiftçilere dağıtımı yapılarak kasım ayı itibari ile Okay 28 yeni fındık çeşidi ile bahçeler tesis edilmiştir.

 

 

Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi düzenlendi.

 

Onuncu Kalkınma Planı kapsamında "Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı" çerçevesinde, tarımsal sulamanın bilinçli şekilde yapılması, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve modern sulama teknolojilerinin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla İlimizde 2018 yılı içeresinde Çilimli Esenli Köyü ile Gümüşova Merkez'de "Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri" eğitimi düzenlenmiştir.

 

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

Merkez Beyköy Beldesi'nde ikamet eden diğer kadın çiftçilere projenin tanıtımını yapmak, Turaç-77 brokoli çeşidinin üstün özelliklerini anlatmak amacıyla 2 ayrı çiftçi toplantısı düzenlenmiştir.

 

Tohum Gen Bankası için tohum toplandı.

İlimizde üretimi yapılan yerel çeşit tohum örnekleri çiftçilerden toplanarak Ulusal Tohum Gen Bankası'nda muhafaza edilmek üzere gönderilmiştir.

 

İstatistik Veri Ağı(İVA);

İstatistik Veri Ağı çalışmaları kapsamında İlimiz Merkez ve ilçelerinde bitkisel üretim 3. tahmin veri derleme çalışmaları yapılmıştır.

Fındık Alım İşlemleri;

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından İlimizde 1-28 Kasım tarihleri arasında 2018 yılı kabuklu fındık alım işlemleri gerçekleştirilmiş olup, ürünlerini TMO' ya teslim etmek isteyen fındık üreticilerine gerekli bilgilendirmeler Müdürlüğümüz tarafından yapılmıştır.

Tarımsal İşletme Ziyaretleri;

TİD çalışmaları kapsamında kasım ayı içerisinde; Merkez İlçede 16, Cumayeri'nde 29, Gümüşova'da 313 ve Yığılca'da 101 adet olmak üzere, toplam 459 adet tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirilerek çiftçilere çeşitli tarımsal konularda bilgiler verilmiştir.

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan kasım ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır. Bu sayede, gün bazında veri havuzunda toplanan verilerle ürünün nerede üretilip nerelere satıldığına kadar takibi ve istatistiki çalışmalar yapılabilmektedir. Hızlı ve doğru politikaların oluşturulmasına imkân sağlayacak TÜFİS verileri T.C. Merkez Bankasına da açılmıştır.