T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Düzceli Kadın Çiftçiler Yalova'da İnceleme Gezisinde

Yayın Tarihi : 20.12.2018

Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar İle Yaygınlaşıyor Projesi'nin faaliyetleri içerisinde olan Çiftçi İnceleme Gezisi Yalova ilinde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescillenen "Turaç-77" brokoli çeşidi ile İlimizin Merkez, Akçakoca, Çilimli, Gölyaka ve Gümüşova İlçelerinde önder 8 kadın çiftçi tarafından 1000'er m²'lik damla sulama sistemli brokoli bahçeleri tesis edildi.

 Demonstrasyon çalışmaları olarak tesis edilen bahçelerde brokoli çeşidinin ilimize uyum sağladığı ve ekonomik olarak yetiştiriciliğinin yapılabileceği görülmüş olup, tarla günü düzenlenerek çiftçilerimize tanıtımı yapılmıştır. Ayrıca projenin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında 5 adet çiftçi toplantısı düzenlenerek çiftçilerimize brokoli yetiştiriciliği konusunda teknik bilgiler aktarılmıştır.

İlimizde Brokoli yetiştiriciliğine ilgi duyan kadın çiftçilerimizin, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nü ziyaret etmeleri ve Brokoli yetiştiriciliğini yerinde inceleyip bilgi almalarını sağlamak amacıyla Yalova iline çiftçi inceleme gezisi düzenlenmiştir.  Teknik geziye İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burcu ŞENER, teknik personel ve Düzce ilinden girişimci ve önder 11 kadın çiftçimiz katılmıştır.

Düzenlenen teknik gezide katılımcılara Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Üretme ve İşletme Bölüm Başkanı Mehmet Şimşek ve Sebzecilik Bölüm Başkanı Dr. Oğuz Gündüz tarafından Enstitü uygulama bahçeleri gezdirilerek, Brokoli yetiştiriciliği ve tohum elde edilmesi konularında bilgiler verildi. Ayrıca katılımcılar Enstitü Müdürlüğü çalışmaları kapsamında yapılan organik tarım, tıbbi aromatik bitkiler, mantar üretimi, meyve yetiştiriciliği konularında da bilgi alarak yapılan faaliyetleri yerinde inceleme fırsatı buldular.

Enstitü Müdürlüğünde bulunan ülkemizde ve dünyada en büyük geofit bahçesi olan  ve endemik bitki türlerinin sergilendiği Geofit Araştırma Merkezi'nde katılımcılara bilgiler verilerek  bitkiler yakından incelendi.

Proje kapsamında düzenlenen çiftçi inceleme gezisi ile Enstitü Müdürlüğünün çalışmalarını inceleyen ileride yapacakları yetiştiricilik faaliyetlerinde bilgiler alan çiftçilerimiz, ilgilerinden dolayı Üretme ve İşletme Bölüm Başkanı Mehmet Şimşek'e ve Sebzecilik Bölüm Başkanı Dr. Oğuz Gündüz'e teşekkür ederek Enstitü Müdürlüğünden ayrıldılar.