T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI NİSAN AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 17.05.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;


Bitkisel Faaliyetler

Organik Tarım Eğitimi yapıldı.

İlimiz Merkez İlçe Bilgi Ortaokulunda 140 öğrenci ve öğretmenlere Organik Tarım eğitimi verilmiştir.

 

Aşılama eğitimi yapıldı.

İl ve İlçe Müdürlüğümüz personellerine meyvecilikte kalite ve verimi artırma amacıyla teorik ve uygulamalı olarak aşılama eğitimi verilmiştir.

 

İyi Tarım Uygulamaları(ITU) eğitimi verildi.

İl ve İlçe Müdürlüğümüz personelleri ile İlimiz Yığılca İlçesi İğneler Köyü'nde 32 adet çiftçimize İyi Tarım Uygulamaları (İTU) eğitimi verilmiştir.

 

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

İlimiz Merkez İlçe Aynalı ve Yığılca İlçesi Gaziler ve Mengen Köylerinde toplam 58 çiftçimize başta fındık hastalık ve zararlıları olmak üzere budama ve gübreleme konularında uygulamalı eğitim verilmiştir.

 

Ulusal Fındık Çalıştayına katılım sağlandı.

Ordu İlinde 11-12 Nisan tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin de katıldığı Ulusal Fındık Çalıştayı'na katılım sağlanılmıştır.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralarda kontroller yapılmıştır.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Nisan ayı içerisinde 124 köy, 24 mahallede 18.625 adet ŞAP aşısı, 33 köy 7 mahallede  312 adet E.COLİ aşısı, 42 köyde 5.252 adet  LSD aşısı  büyükbaş hayvanlara  uygulanmıştır. Ayrıca 72 köy 8 mahallede 613 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 6 köyde 368 adet PPR (Veba) ve 4 köyde 529 adet BRUCELLA aşısı küçükbaş hayvanlara uygulanmıştır.  Koruyucu olarak 51 köy 16 mahallede 792 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 110 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 668 adet büyükbaş ve 265 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 213 adet büyükbaş ve 3.644.075 adet kanatlı sevki yapılmıştır. Nisan ayı içinde İlimizden diğer illere 54.301 kg karkas et, 1.878.580 adet yumurta sevki ve 24.000 kg salyangoz sevki yapılmıştır.               

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 668 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 186.794 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.


Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Nisan ayı içinde; 3 adet işletme denetimi,146 adet perakende denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alımı yapılmıştır.

Kara salyangozu avcılığı için özel ürün menşei belgesi düzenlenmiştir.

16 adet amatör balıkçılık ve 20 adet gerçek kişiler için ruhsat belgesi düzenlenmiştir.

5 adet su ürünleri kanununa muhalefetten cezai işlem uygulanmıştır.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

570 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Nisan ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 542, yem satışı yapan işyerlerinde 28 olmak üzere toplam 570 adet denetim yapılmıştır.

 

Nisan ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 4.544 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 11 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

58 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 36, izleme vb. programlar için 12, yem izleme programları için ise 10 adet olmak üzere toplam 58 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 14 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 53 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran 53 gıda işyeri ile   1 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

 

Bakanlığımızın Talimatları gereği İlimizdeki okullarda; "Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" ile "Organik Tarım" konularındaki eğitim sunumu 140 öğrenci ve 2 öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

 

Berat Kandili'nde Süt Dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Berat Kandili nedeniyle Türkiye genelinde gerçekleştirmiş olduğu süt dağıtımı, İlimiz Düzce'de de gerçekleştirilmiştir.

Düzce Merkez Cedidiye Cami önünde kurulan stant da camiden çıkan cemaate bin beş yüz adet süt ve 10 paket lokum dağıtılmıştır. Süt Dağıtımına Düzce Valisi Sayın Dr. Zülkif DAĞLI, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK ve Müdürlük çalışanları katılmıştır.

 

569 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; nisan ayı içerisinde ihraç edilen 569 ton iç fındık için 38 adet, 359 ton diğer gıda maddeleri için 15 adet, 224.000 kg tavuk ayağı için 8 adet, 1025 ton orman ürünleri için 39 adet, 513 ton maya için 7 adet, 2 ton kayısı için 1 adet ve 1 ton antep fıstığı için 1 adet sertifika düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

KKYDP 11. Etap kapsamında Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları ile geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin kontrolleri yapılmıştır.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2018 yılı Genç Çiftçi Projesi Kapsamında Yığılca ve Kaynaşlı İlçelerinde küçükbaş konusunda proje uygulayan 8 çiftçiye 256 adet koyun dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Bireysel Sulama Sistemleri Desteklemesi

2019 Yılı Bireysel Sulama Sistemleri Desteklemesi kapsamında başvuran 1 adet yüzey altı damla sulama projesinin idari ve teknik değerlendirme çalışmaları devam etmektedir

 

Üretici Örgütleri

2019 yılı programı kapsamında Yığılca, Akçakoca ve Gölyaka İlçelerinde faaliyet gösteren toplam 4 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Düzce Orman Bölge Kooperatifinin "Kooperatif Denetimleri" yapılmıştır. Ayrıca, 1 adet Yetiştirici Birliğinin olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

62 adet parselin satışı ve 11 adet intikal işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Girişimci Kadınlar Projeleri Yürütülmeye Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında dereceye girerek desteklenen projelerden kadın çiftçimiz Hatice Gürel'in yürüttüğü "Kadın Eli İle Şekillenen Hurma" projesi ve Zeynep Genç'in yürüttüğü "Propolisli Ahududu Şurubu Projesi" kapsamında gerekli malzeme alımları yapılmış olup, proje çalışmaları devam etmektedir.

 

Bölge Grup Toplantısı Yapıldı

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Toplantı Salonunda Bölge Grup Toplantısı yapılmıştır. Toplantıda İl Müdürlüğümüzden Ziraat Mühendisi Samet GÜREL, kadın çiftçiler tarımsal yenilikler ile buluşuyor programı kapsamında ilimizde yürütülen "Yeni Brokoli Çeşidi Yenilikçi Kadınlar ile Yaygınlaşıyor" Projesi kapsamında yapılan çalışmalar hakkında sunum yapmıştır. İlimiz tarımında karşılaşılan sorunlar konu ile ilgili araştırma enstitülerine iletilmek üzere bildirilmiştir.

 

Genç Çiftçi Eğitimleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Genç Çiftçi Hibe Desteği kapsamında 2017-2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesinden yararlanan ancak başvuru aşamasında kurs bitirme belgesi olmayan ve yürürlükteki mevzuatlar gereği iki yıl içerisinde kurs belgesi alması gereken genç çiftçilere yönelik Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Mantar Yetiştiriciliği konularında eğitim düzenlenmiştir.

 

Lider Çocuk Tarım Kampı

Çocuklarımızın tarım, doğal yaşam ortamları ve bu ortamların yok olmasının insan hayatına etkileri, doğa dostu üretim, ekolojik tarım, endemik canlıların korunması vb. konularında bilgilendirme amacıyla Düzce İlinde "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında 25 öğrencinin katılımıyla 3 günlük program gerçekleştirilmiştir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Nisan ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.