T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOPRAK BAYRAMI VE DÜNYA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GÜNÜ

Yayın Tarihi : 18.06.2019
Toprak, hava ve su gibi, canlıların yaşaması için vazgeçilmez bir unsurdur. Toprak binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta ve insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir sürece işaret etmektedir. Yaşam kaynaklarından biri olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Bayramı  ve Çölleşme İle Mücadele etkinlikleri düzenlenmektedir.


Farklı meslek grupları için farklı anlamlar yüklenen toprak biz ziraat mühendisleri için üzerinde tarımsal faaliyetin yapılabileceği, erozyon, heyelan, tuzluluk, amaç dışı kullanım vb. etkiler çerçevesinde gün geçtikçe miktarı azalan doğal ve sınırlı bir kaynaktır. Toprak aşınımı ile ülkemiz yılda 1,3 milyar ton toprak kaybına uğramaktadır ve bunun 550 milyon tonu tarım toprağıdır. Bu toprak kaybı 400 bin hektar alana tekabül etmektedir. Tarım alanlarının % 70' inde şiddetli erozyonla toprak kaybı görülmektedir. Yılda 70 milyon ton bitki besin maddesi kaybına neden olan bu sorun ayrıca ülke ve yetiştirici ekonomisine zarar vermektedir. Zira bu açığı üreticimiz parayla satın aldığı sun'i gübrelerle kapatmak zorunda kalmaktadır. Kimyasal gübrelerin bilinçsiz kullanımı çevre kirliliğine ve topraklarımızın çoraklaşmasına neden olmaktadır.


İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu’na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü “Toprak Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle “Toprak Haftası” olarak kutlanmaktadır.