T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI MAYIS AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 20.06.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Mayıs ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Çeltik tohumu dağıtıldı.

İlimiz Merkez İlçede ve Çilimli İlçemizde 50 üreticimize İl Özel İdare ve çiftçi katkısı ile toplam 21.000 kg çeltik tohumu dağıtılmıştır.

 

Örtüaltı Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Örtüaltı Entegre Mücadele kapsamında, üreticilerimizin sera alanları ziyaret edilerek hastalık ve zararlılar konusunda bilgilendirme, üretim aşamaları konusunda ise tavsiyelerde bulunulmuştur.

 

Fındık entegre mücadele çalışmaları devam edildi.                        

Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında, fındık külleme hastalığı, fındık kurdu ve yeşil kokarca zararlısıyla mücadele konusunda bilgiler verildi. Ayrıca üreticilerimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme gösterilmiştir.

 

Amerikan Beyaz Kelebeği ile Mücadele için toplantı yapıldı.

Amerikan Beyaz Kelebeği ile Mücadele konusunda İlçe Müdürleri ile değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

 

Sürveyi yürütülecek organizmalar hakkında eğitim yapıldı.

Belediye ve İlçe Müdürlüklerimiz personellerine 2019 yılında sürveyi yürütülecek zararlı organizmalar konusunda bilgi verilmiştir.

 

Fındık kurdu sürveyi yapıldı.

Fındık zararlısı ile mücadele zamanının tespiti amacıyla fındık bahçelerinde sürvey çalışması yapılmıştır.

 

Üreticilerimizin üretim alanları ziyaret edildi.

İlimiz ekonomisine önemli ölçüde katkısı olan ve bölgede en çok yetiştirilen ürünlerin üretim alanları ziyaret edilerek zirai mücadele konularında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Yığılca İlçemizde bitkisel üretim faaliyetleri ile ilgili çalışmalara devam edildi.

Ihlamur yetiştiriciliği ile ilgili eğitim toplantısı düzenlenerek kaliteli ıhlamur üretimi, budaması ve hasadı konusunda bilgiler verildi. Ayrıca sarı buğday üretimi yapılan alanlar incelenerek çiftçilere teknik destek sağlanmıştır.

 

Tohumluk Bayi ve Üretici Belgeleri düzenlendi.

İlimiz Merkez ve İlçeler de olmak üzere 2 adet Tohumluk Bayi Belgesi ve 1 adet Süs Bitkisi Üretici Belgesi verilmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Mera Tahsisi yapıldı.

İlimiz Akçakoca İlçesi Dadalı köyü sınırlarındaki mera alanlarının yetiştiricilere tahsis işlemleri tamamlanmıştır.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Mayıs ayı içerisinde 50 köy 2 mahallede 7402 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında LSD aşısı, 37 köy 7 mahallede 9.404 büyükbaşa ŞAP aşısı yapılmıştır. Ayrıca 126 köy 6 mahallede 1.712 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 16 Köyde 1.087 adet küçükbaş hayvana PPR (Veba), 10 köy 450 küçükbaşa BRUCELLA, 12 köyde 528 küçükbaşa çiçek aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 96 köy 5 mahallede 2.453 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 55 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.336 adet büyükbaş ve 850 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 92 adet büyükbaş, 157 adet küçükbaş ve 3.556.355 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 1.768 adet kovan, 189.618 kg karkas et, 5.500 kg kemik, 2.000 kg hayvansal yağ, 63.577 kg sakatat, 1.863.115 adet yumurta sevki ve 49.000 kg salyangoz sevki yapılmıştır.                       

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 1.454 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 411.347 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2019 yılı ikinci dönem süt desteklemesi kapsamında 213 üreticiye 1.110 ton süt için 236.000 TL destekleme işlemi yapılmıştır. 

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Mayıs ayı içerisinde; 2 adet işletme, 105 adet kontrol ve denetim gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında kum midyesi numunesi alımı ve alıcı ortam su numuneleri alımı yapılmıştır.

Kara salyangozu avcılığı için özel ürün menşei belgesi düzenlenmiştir.

31 adet amatör balıkçılık ve 1 adet gerçek kişiler için ruhsat belgesi düzenlenmiştir.

1 adet idari para cezası kesilmiştir.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

542 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Mayıs ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 517, yem satışı yapan işyerlerinde 25 olmak üzere toplam 542 adet denetim yapılmıştır.

 

Mayıs ayı içerisinde 5 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 66.034 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 18 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

45 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır.

Gıda İhracatı için 26, izleme vb. programlar için 12, yem izleme programları için ise 7 adet olmak üzere toplam 45 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 16 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 46 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 46'sına işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

21-27 Mayıs Süt Haftası kutlanmıştır.

İlimizde 9 okulda; 947 öğrenci ve 44 öğretmene "Süt ve Süt Ürünlerinin Hayatımızdaki Yeri" konulu eğitim verilmiştir.

 

275 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; mayıs ayı içerisinde ihraç edilen 275 ton iç fındık için 26 adet, 269 ton diğer gıda maddeleri için 16 adet, 1627 ton orman ürünleri için 40 adet, 519 ton maya için 13 adet ve 254 ton fındık için 25 adet sertifika düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

KKYDP 11. Etap kapsamında Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Bireysel Sulama Sistemleri Desteklemesi

2019 Yılı Bireysel Sulama Sistemleri hibe sözleşmesi imzalamaya hak kazananlar listesi askıya çıkarılmış olup, süreç devam etmektedir.

 

Üretici Örgütleri

3 Yetiştirici Birliği ile 2 Tarımsal Kalkınma Kooperatifin 2019 yılı olağan genel kurul toplantıları gerçekleştirilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2019 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 146 adet parselin satışı, 14 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği ve 2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri İle İlgili İşler

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi 2019 Yılı 1. Toplantısı Müdürlüğümüz toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. İl Müdürü Başkanlığında, İl Teknik Komitesi üyeleri, İlimizde tarımsal danışmanlık hizmeti veren kuruluş temsilcileri ve tarım danışmanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda; İlimizde yürütülen tarımsal danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi verilerek değerlendirmelerde bulunuldu. İlimizde tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliğini arttırmak için yapılacak çalışmaların da görüşüldüğü toplantıda alınan kararlar Başkanlığa gönderilmek üzere rapor haline getirilmiştir.

 

İlimizde Kapya Biber Yetiştiriciliği Başladı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında ilimizde yürütülen "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi" için Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen Kapya Biber fideleri ilimize getirilerek Merkez, Akçakoca, Gölyaka, Gümüşova, Çilimli, Kaynaşlı ve Yığılca ilçelerindeki önder kadın çiftçilerimiz ile 8 adet sonuç demonstrasyon bahçesi tesis edildi. Damla sulama sistemi kurulan bahçelere mayıs ayı itibari ile fidelerin dikimleri yapılmıştır.

 

2020 Yılı Proje Başvuruları Yapıldı

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılından itibaren uygulanacak projeler için yapılan proje çağrı döneminde, İl Müdürlüğümüzce proje başvuru formları hazırlanarak 4 adet proje başvurusu yapıldı. İlimizde uygulanmak üzere hazırlanan Tarımsal Yayım Projesi kapsamında "Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ile Alternatif Mücadele Metodları Yayım Projesi", Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler ile Buluşuyor Projesi kapsamında "Yerli Patlıcan Çeşidi Kadın Çiftçilerimizle Yaygınlaşıyor Projesi", Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında "Hayvanlarımız Doysun Yem Bezelyemiz Kurtbey Olsun Yayım Projesi" ve İl Özel Projeler kapsamında "Kadınlar Yetiştiriyor Pazarlar Yerli Barbunya ile Şenleniyor Projesi" 'nin proje başvuru formu bakanlığımıza gönderilmiştir.

 

"Tarım ve İnsan" Konulu Fotoğraf Sergisi

Tarımla ilgili duyarlılığı geliştirmek ve tarımın önemi konusunda sosyal ve bireysel ilgiyi artırarak tarımla sanatı fotoğraf karelerinde buluşturmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının düzenlediği 10. Tarım ve İnsan konulu fotoğraf sergisinin açılışı, İl Müdürlüğümüzün organizasyonunda 15 Mayıs 2019 tarihinde Düzce Krempark Alışveriş Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

Yarışma sonunda dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan 61 fotoğraf 3 gün boyunca sergilenmiştir.

 

1.Düzce Fuarı

İlimizde, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Kapalı Pazaryeri Ve Sosyal Yaşam Merkezi'nde  2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında tarım, hayvancılık, gıda, sanayi ve turizm konulu 1. Düzce Fuarı gerçekleştirildi.

Fuarda kurulan İl Müdürlüğümüze  ait stantta, ilimize özgü lezzetlerden Müdürlüğümüzün başvurusu sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret alarak tescillenen "Düzce Köftesi, Düzce Acıkası, Akçakoca Melengücceği Tatlısı ve Akçakoca Mancarlı Pidesi"nin tanıtımları yapıldı.

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi programı kapsamında Türkiye Genelinde düzenlenen proje yarışmasına katılarak 2.060 proje arasından dereceye girerek ilimize 2 ödül birden kazandıran kadın çiftçilerimiz Zeynep Genç ve Hatice Gürel'e ait "Propolisli Ahududu Şurubu" projesi ile "Kadın Eli İle Şekillenen Hurma" projesinin tanıtımları yapıldı.

Ayrıca standa gelen ziyaretçilere İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan lifletler dağıtılmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Mayıs ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.