T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI HAZİRAN AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 23.07.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Haziran ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

2019 yılı ÇKS başvuruları sona erdi.

1 Eylül 2018 tarihinde başlayan 2019 yılına ait Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları sona erdi. İlimizde yaklaşık 26.650 çiftçimizin başvurusu alınmıştır.

 

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadele edildi.

Düzce Merkez ve İlçelerde köy muhtarlarına ilaç dağıtımı yapıldı. Popülasyonun yoğun olduğu köylerde ilaçlama yapılmıştır.

 

Mısır Entegre Mücadele çalışmaları devam ediyor.

İlimiz Merkez İlçe Bahçe Köyde 21 üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları konularında eğitim verilmiştir.

 

Çiftçi Toplantılarına devam edildi.

İlimiz Yığılca İlçesi Merkez ve köylerinde Fındık Hastalık ve Zararlıları (Külleme ve Amerikan Beyaz Kelebeği), fındık yetiştiriciliği konularında 405 çiftçiye bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

 

Organik tarım eğitimi yapıldı.

İlimiz Akçakoca İlçesinde Hamiyet Sevil Ortaokulu ve Bilgi Ortaokulunda doğa ve çevre bilincine sahip sağlıklı nesiller yetiştirebilmek amacıyla öğrencilere organik tarım eğitimi verilmiştir.

 

Örtüaltı entegre mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edilmiştir.

 

Fındık entegre mücadeleye devam edildi.

Fındık entegre mücadele kapsamında fındık bahçelerinde görülen hastalık ve zararlılar hakkında çiftçiler bilgilendirilmiştir.

 

Bayilik Belgeleri düzenlendi.

İlimiz Merkezde 3 adet Tohumluk Bayii Belgesi düzenlenmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Haziran ayı içerisinde 108 köy, 20 mahallede 28.816 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında LSD aşısı, 3 köyde büyükbaş hayvana 23 E.COLİ aşısı, 29 köy 5 mahallede 1334 büyükbaşa ŞAP aşısı yapılmıştır. Ayrıca 35 köyde 862 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 1 köyde 82 adet küçükbaş hayvana PPR (Veba) aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 81 köy 4 mahallede 1.291 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 42 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.120 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 30 adet büyükbaş 31 adet küçükbaş ve 2.809.570 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 136.680 kg karkas et, 12.170 kg sakatat, 1.562.001 adet yumurta sevki yapılmıştır.                  

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 984 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 258.482 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

             

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Haziran ayı içinde; 1 adet işletme denetimi, 30 adet perakende denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 3 adet kum midyesi numunesi alımı yapılmıştır.

30 adet amatör balıkçılık ve ruhsat belgesi düzenlenmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

502 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Haziran ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 480, yem satışı yapan işyerlerinde 22 olmak üzere toplam 502 adet denetim yapılmıştır.

 

Haziran ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 38.654 TL ve 2 yem işletmesine 13.637 TL olmak üzere toplam 52.291 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikâyet incelenmiş olup, 13 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

 

44 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 19, izleme vb. programlar için 17, yem izleme programları için ise 8 adet olmak üzere toplam 44 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 14 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 30 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 30'una işletme kayıt belgesi verilmiştir. 1 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir. 

 

208 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; haziran ayı içerisinde ihraç edilen 208 ton iç fındık için 20 adet, 243 ton diğer gıda maddeleri için 15 adet, 564 ton orman ürünleri için 19 adet, 371 ton maya için 8 adet ve 208 ton fındık için 16 adet sertifika düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

KKYDP 11. Etap kapsamında Kırsal Turizm Yatırımı projesi devam eden 1 işletmeye 225.215,97 TL hibe ödemesi yapıldı. Aynı şekilde, Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Üretici Örgütleri

Kabalak Köyünde kurulması planlanan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi için kooperatif kuruluş etüdü yapılmış olup, süreç devam etmektedir. Ayrıca, 4 Tarımsal Kalkınma Kooperatifin 2019 yılı olağan genel kurul toplantıları gerçekleştirilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2019 yılı Haziran ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 113 adet parselin satışı, 5 adet intikal, 4 adet vasıf değişikliği ve 1 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 25 adet numune alınmıştır.

 

Doğal Afet Hizmetleri

İlimizde 01/07/2018-07/03/2019 tarihleri arasında meydana gelen dolu, fırtına afetleri sonucu zarar gören 514 üreticimizin tarımsal zararlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nca Düzce Valiliği Acil Destek Giderleri Hesabına 150.000,00 (yüzellibin) TL kaynak aktarılmış ve söz konusu ödeneğin tamamı afetlerden zarar gören 514 üreticimizin hesabına yatırılmıştır.

 

Kapya Biber bahçelerinde Demonstrasyonlar Yapıldı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında ilimizde yürütülen "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi" ile tesis edilen Kapya Biber bahçelerinde kadın çiftçilerimize sulama, gübreleme, çapalama ve ilaçlama uygulamaları gösterilmiştir.

 

Kadın Çiftçilere Yönelik Eğitim Toplantısı Düzenlenmiştir.

Gümüşova ilçesi, Adaköy köyünde kadın çiftçilere yönelik "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi" kapsamında çiftçi toplantısı düzenlenmiştir.

 

Rekolte Çalışmaları

2019 yılı fındıkta rekolte tahmininin yapılabilmesi amacıyla İlimiz Merkez ve İlçelerindeki rekolte bahçelerinde çotanak sayım çalışmalarına başlanılmıştır.

 

Coğrafi İşaret Çalışmaları

İl Müdürlüğümüzce Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığına; İlimizde üretimi yapılan, ünü ve belirgin nitelikleri itibariyle ilimizle özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaret tesciline yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Daha önce başvurusu yapılarak coğrafi işaretle tescillenen 4 ürüne ek olarak Konuralp Pirinci'nin de coğrafi işaret (Menşe İşareti) tescili almaya hak kazandığı, Türk Patent Ve Marka Kurumunun 01.07.2019 tarih ve 56 sayılı Resmi Coğrafi İşaret Ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanmıştır.

Bu kapsamda Konuralp Pirinci 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 03.07.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 25.06.2019 tarihinde tescil edilmiştir. Böylelikle İl Müdürlüğümüzce coğrafi işaretli ürün olarak tescillenen ürün sayısı 5'e çıkarılmıştır. Ayrıca başvurusu yapılmış 5 ürünün Türk Patent ve Marka Kurumunca değerlendirmeleri devam etmekte olup 1 ürüne yönelik çalışmalar da devam etmektedir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Haziran ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.