T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI TEMMUZ AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 21.08.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında numuneler alındı.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında domates ve biberde 2 şer adet numune alınarak analize gönderilmiştir. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

Gübre numuneleri alındı.

Gübrelerin piyasa gözetimi ve denetimi yönetmeliği kapsamında İlimizde bulunan gübre bayilerinden alınan 7 adet numune analize gönderilmiştir. Analiz sonuçlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır.

 

Örtüaltı entegre mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelenmiş olup, tespit edilen hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemleri hakkında yetiştiricilerimize tavsiyelerde bulunulmuştur.

 

Çiftçi Toplantılarına devam edildi.

İlimiz Yığılca İlçesi, İlçe merkezinde ve Hocatman Köyünde Fındık Hastalık ve Zararlıları (Külleme ve Amerikan Beyaz Kelebeği), fındık yetiştiriciliği ve Ihlamur yetiştiriciliği  konularında 37 çiftçinin katıldığı  bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

 

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.          

İlimizden yurt dışına ihraç edilen dört farklı ürün için 83 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.

 

Yetiştirici Belgesi düzenlendi.

İlimiz Merkezde çeltik yetiştiriciliği yapan 1 üreticiye Tohum Yetiştirici Belgesi düzenlenmiştir.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Temmuz ayı içerisinde 69 köy, 5 mahallede 8157 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında LSD aşısı, 1 köyde 200 büyükbaş hayvana ANTHRAKS aşısı, 15 köy 4 mahallede 585 büyükbaşa ŞAP aşısı yapılmıştır. Ayrıca 28 köyde 437 adet BRUCELLA aşısı buzağılara koruyucu olarak uygulanmıştır. 4 köyde 226 adet küçükbaş hayvana PPR(Veba),1 köyde 51 küçükbaşa BRUCELLA aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 8 köy 1 mahallede 34 köpeğe KUDUZ aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 46 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1105 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 303 adet büyükbaş, 171 adet küçükbaş ve 3.567.698 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 80.668 kg karkas et, 11.395 kg sakatat, 1.338.219 adet yumurta sevki yapılmıştır.                     

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 766 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 197.233 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

             

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Temmuz ayı içinde; 8 adet işletme denetimi, 21 adet perakende denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 4 adet kum midyesi numunesi alımı yapılmıştır.

16 adet amatör balıkçılık belgesi ve 2 adet su ürünleri ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

 

Düzce Göl ve Göletlerinde Balıklandırma Çalışmaları Yapıldı

Bakanlığımız tarafından; su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele ve metotlara dayalı balıklandırma amacıyla  "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" uygulanmaktadır. 2019 yılı Balıklandırma programı çerçevesinde;  Müdürlüğümüzce; İlimiz sınırları dâhilinde bulunan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün hüküm ve tasarrufu altındaki baraj gölü, gölet ve yetiştiricilik amacıyla başvuru yapılan göletler dışında kalan, balıklandırılmasına ihtiyaç duyulan göl ve göletlerde balıklandırma çalışması yapılmıştır.Bu kapsamda ilimizde ki 4 göl ve gölete 50.000 yavru sazan balığı bırakılmıştır.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

640 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Temmuz ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 624, yem satışı yapan işyerlerinde 16 olmak üzere toplam 640 adet denetim yapılmıştır.

 

Temmuz ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 22.742 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 19 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

43 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 25, izleme vb. programlar için 8, yem izleme programları için ise 10 adet olmak üzere toplam 43 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 39 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 76 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 76'sına işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; temmuz ayı içerisinde ihraç edilen 574 ton iç fındık ve ürünleri için 32 adet, 464 ton diğer gıda maddeleri için 21 adet ve  985 ton orman ürünleri için 43 adet olmak üzere toplam; 2023 ton ürün için 96 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

KKYDP 11. Etap kapsamında Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2018 yılı Genç Çiftçi kapsamında Merkez ve İlçelerde küçükbaş projesi uygulayan çiftçilere toplam 933 adet koyun dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2019 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 153 adet parselin satışı, 14 adet intikal, 1 adet vasıf değişikliği ve 1 adet ifraz işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Doğal Afet Hizmetleri

17 Temmuz 2019 tarihinde meydana gelen ve İlimiz Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerini etkileyen sel ve heyelan afeti sebebiyle;  tarımsal ürünleri, ekilişleri, hayvansal varlıkları, tarımsal tesis ve aletleri zarar gören üreticilerin hasar tespit çalışmaları yapılmıştır.

 

III. Tarım Orman Şurası Öncesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Tarım Şurası Yönetmeliğinin 10. maddesi çerçevesinde oluşturulan çalışma gruplarının hazırlayacağı çalışma belgesinde kullanılmak üzere İlimizde yürütülen tarımsal faaliyetler ile ilgili sektör paydaşlarının katılımı ile  III. Tarım Orman Şurası Öncesi Düzce Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

 

TAMSİS'e Ürün Maliyetleri Veri Girişi Yapıldı

İlimizde Merkez ve Çilimli ilçesinde yetiştiriciliği yapılan çeltik ürününe ait tahmini ürün maliyetler hazırlanarak Tarımsal Ürünler Maliyet Sistemine girişleri yapılmıştır.

 

Kapya Biber bahçelerinde Demonstrasyonlar Yapıldı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında İlimizde yürütülen "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi" ile tesis edilen Kapya Biber bahçelerinde kadın çiftçilerimize sulama, gübreleme, çapalama ve ilaçlama uygulamaları gösterilmiştir.

 

İl Müdürümüz Sayın Harun Kabaoğlu'na Veda

İlimizde İl Müdürü olarak görev yapan Sayın Harun KABAOĞLU Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne Tarım ve Orman Uzmanı olarak atanması sebebiyle Müdürlüğümüzdeki görevinden ayrıldı. Kurumumuz bünyesinde özveri ile çalışan Sayın KABAOĞLU; veda yemeğinde personelimiz ile vedalaştı.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Temmuz ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.