T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI AĞUSTOS AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 12.09.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Ağustos ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. Döl mücadelesi yapıldı

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. Döl çıkışları ile mücadele kapsamında 7 ilçe ve Merkez'e bağlı Muhtarlıklara ilaç dağıtımı yapılmıştır.

Ayrıca İlimiz Merkez ve İlçelerde Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının popülasyonunun yoğun olduğu alanlarda ilaçlama yapılmıştır.

 İyi Tarım Uygulamaları denetimi yapıldı.

İlimiz Kaynaşlı İlçesi Çakırsayvan ve Çatalcam Köylerinde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında bireysel sertifikasyona sahip olan 35 çiftçimizin denetimleri yapılmıştır.

Mısır Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları, hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edilmiştir.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

           

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 67 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.



Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Mera ihalesi yapıldı.

Düzce İli Merkez İlçesi Aybaşı Köyü ve Ağa Mahallesinde, Gölyaka İlçesi Esen Mahallesinde mera ıslah projeleri kapsamında yapılacak olan diri örtü temizliği ve ihata çalışmaları için ihale yapılmış olup çalışmalara başlanmıştır.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

Mera ıslah projeleri hazırlandı.

2 adet mera ıslah projesi hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilmiştir.

 

 Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Ağustos ayı içerisinde 19 köyde 1656 adet küçükbaş hayvana PPR(Veba),1 köyde 51 küçükbaşa BRUCELLA aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 2 köy 1 mahallede 11 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 72 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 790 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 180 adet büyükbaş 252 adet küçükbaş, 50 adet kovan ve 2.293.861 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 215.767 kg karkas et, 11.960 kg sakatat, 5000 kg kemik, 2500 kg yağ 544.080 adet yumurta sevki yapılmıştır.                 

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 1205 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 286.357 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

             

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Ağustos ayı içinde 98 adet işletme denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 2 adet kum midyesi numunesi alımı yapılmıştır.

5 adet amatör balıkçılık belgesi düzenlenmiştir.

Balıkçılara Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Balıkçılık av sezonu öncesi sürdürülebilir balıkçılık yapılabilmesi amacıyla Akçakoca İlçesi ve Melenağzı Köylerinde, balıkçıları bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. TCSG 301 Bot personeli, Düzce ve Akçakoca Tarım ve Orman Müdürlüğü Personelleri, Su Ürünleri Kooperatif Başkanları ve balıkçıların katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu, buna bağlı mevzuat ve gerçekleştirilecek denetimler hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

734 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

   

Ağustos ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 725,yem satışı yapan işyerlerinde 9 olmak üzere toplam 734 adet denetim yapılmıştır.

 

Ağustos ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 25.005 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 20 şikâyet incelenmiş olup, bu şikayetlerden 19'unda olumsuzluğa rastlanmamıştır.

 

27 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

 

Gıda İhracatı için 16, izleme vb. programlar için 10, yem izleme programları için ise 1 adet olmak üzere toplam 27 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 25 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 45 adet kayıt belgesi verilmiştir.

 

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 45'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

   

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; ağustos ayı içerisinde ihraç edilen 399.500 kg fındık ve ürünleri için 36 adet, 717.305 kg diğer gıda maddeleri için 23 adet ve 1.128.637 kg orman ürünleri için 39 adet olmak üzere toplam; 2.245.442 kg ürün için 98 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

 

2 Ağustos 2019 tarihli Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" hakkında Merkez ve 7 İlçe 'de (104 yatırımcı) bilgilendirme toplantıları yapılmıştır.  

 

KKYDP 11. Etap kapsamında ise, Kırsal Turizm Yatırımları ve Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı projeleri uygulayan toplam 3 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği


2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

 

2019 yılı ağustos ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 178 adet parselin satışı, 8 adet intikal işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Doğal Afet Hizmetleri

 

17 Temmuz 2019 tarihinde meydana gelen ve İlimiz Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerini etkileyen sel ve heyelan afeti sebebiyle; zarar gören  üreticilerimizin tarımsal zararlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nden acil destek ödeneği talep edilmiştir.

 

 

III. Tarım Orman Şurası Öncesi Değerlendirme Raporu Hazırlandı

İlimizde yürütülen tarımsal faaliyetler ile ilgili sektör paydaşlarının katılımı ile  III.Tarım Orman Şurası Öncesi Düzce Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısı yapılmış olup, mevcut durum, güçlü ve zayıf yönler ve geleceğe yönelik hedef ve stratejiler başlıkları altında rapor hazırlanarak Bakanlığa gönderilmiştir.

 

Kapya Biber bahçelerinde Demonstrasyonlar Yapıldı

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor programı kapsamında ilimizde yürütülen "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi" ile tesis edilen Kapya Biber bahçelerinde kadın çiftçilerimize sulama, gübreleme, çapalama ve ilaçlama uygulamaları gösterilmiştir.

"Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" kapsamında çocuklarla buluşuldu.

Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" kapsamında, İl Müdürlüğümüz tarafından Çilimli İlçesi Şerefiye ilkokulunda İl Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, Çilimli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın KOCA ve teknik personellerimizin katılımıyla çocuklar ziyaret edilerek Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışma konuları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Bakanımız Sulara Kapılan Hayallere Umut Oldu

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ hayalini kurduğu evlilik hazırlıkları için zor koşullarda çalışarak biriktirdiği parasıyla aldığı Çeyizini Sel Sularının götürdüğü Düzceli Özge DAĞGÜL'e umut oldu.

Bakan Pakdemirli, Düzce'nin Akçakoca ilçesinde 17 Temmuzda meydana gelen sel felaketinde bütün çeyizini sel sularıyla yitiren Özge DAĞGÜL'ün sosyal medyadaki haberine kayıtsız kalmayarak  çeyizinin yeniden alınmasını sağlamıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Ağustos ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.