T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI EYLÜL AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 17.10.2019

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2019 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Bitki Koruma Ürünleri Bayi Denetimi Yetkilendirme eğitimi düzenlendi.

Bitki Koruma Ürünleri Bayi Denetimi yapacak olan İlçe Müdürlüklerinde görevli 14 personele Bitki Koruma Ürünleri Bayi Denetimi Yetkilendirme eğitimi verilmiştir.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında numuneler alındı.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında domatesten 2 adet numune alınarak analize gönderildi. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

Çiftçi Toplantılarına devam edildi.

İlimiz Yığılca İlçesi Gökçeağaç, Naşlar ve Gaziler Köyünde Fındık Hastalık ve Zararlıları (Külleme ve Amerikan Beyaz Kelebeği), fındık yetiştiriciliği konularında 98 çiftçiye bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

İyi Tarım Uygulamaları denetimi yapıldı.

İlimiz Merkez, Akçakoca, Cumayeri ve Gümüşova İlçelerinde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında grup sertifikasyona sahip olan 79 çiftçimizin denetimleri yapılmıştır.

Mısır Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticilerimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edilmiştir.

Bayilik Belgeleri düzenlendi

İlimiz Merkezde 1 adet Tohumluk Bayi Belgesi verilmiştir.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Islah Çalışmaları devam ediyor.

Düzce İli Merkez İlçesi Aybaşı Köyü ve Ağa Mahallesinde, Gölyaka İlçesi Esen Mahallesinde mera ıslah projeleri kapsamında ihaleyi kazanan yüklenici firma Müdürlüğümüz personeli gözetiminde diri örtü temizliği ve ihata çalışmalarını yapmaya başlamıştır.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

Mera tahsis işlemi tamamlandı.

İlimiz Merkez ilçesi Kemerkasım köyü hudutlarındaki 58 da alanın Kemerkasım Köyü üreticilerine tahsisi tamamlanmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2019 yılı Eylül ayı içerisinde 52 köyde 12.342 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı yapılmıştır. Koruyucu olarak 8 köy 2 mahallede 50 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 25 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 863 adet büyükbaş ve 170 küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 47 adet büyükbaş, 70 adet küçükbaş ve 3.423.502 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 28.501 kg karkas et, 5150 kg sakatat, 3000 kg kemik, 1300 kg yağ sevki yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 708 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 179.012 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2018 yılı 2. Dönem buzağı desteklemeleri kapsamında 5.660 yetiştiriciye 11.359 buzağı için toplam 3.975.700 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

2018 yılı 2. Dönem malak desteklemesi kapsamında 77 yetiştiriciye 274 malak için toplam 41.100 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

 

Arı Zehiri Çalıştayı Düzenlendi

Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Düzce Üniversitesi, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, çeşitli kuruluşlar ve arı yetiştiricilerin katılımıyla Düzce Üniversitesi cumhuriyet konferans salonunda arı zehiri çalıştayı ve arı zehiri üretim kursu gerçekleştirilmiştir. Çalıştay programı kapsamında Üniversitemizin Yığılca'daki Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi'nde ise katılımcılara "Arı Zehri Üretimi Uygulamalı Eğitimi" verilmiş olup eğitim sonunda katılımcılara sertifikaları takdim edilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Eylül ayı içinde 133 denetim ve 5 adet işletme denetimi gerçekleştirilmiştir.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 7 adet kum midyesi numunesi alımı yapılmıştır.

4 adet amatör, 6 adet ticari balıkçılık belgesi düzenlenmiştir.

 

Su Ürünleri Denetimleri Devam Ediyor

Av sezonunun başlamasıyla Düzce il merkezi ve ilçelerde su ürünleri denetimi yapılmıştır. Söz konusu denetim İl ve İlçe Müdürlükleri personelleri ve güvenlik kuvvetleri ile birlikte koordineli olarak yürütülmüştür. Balıkçı barınağı, çekek yeri, soğuk hava depoları, baraj gölü, tekneler ve perakende satış yerlerinin kontrol edildiği denetim esnasında, balık avcılığı ve satışı ile iştigal eden vatandaşlarımıza Kanun ile belirtilen boy, tür, ağırlık, avcılık yöntemleri gibi uyulması gereken düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Bu kapsamda İl merkezi ve ilçelerde su ürünleri denetimlerine hassasiyetle devam edilecektir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

1.240 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Eylül ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 1.222, yem satışı yapan işyerlerinde 18 olmak üzere toplam 1.240 adet denetim yapılmıştır.

 

Eylül ayı içerisinde 6 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 40.912 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 30 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

169 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 156, izleme vb. programlar için 10, yem izleme programları için ise 3 adet olmak üzere toplam 169 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda işletmelerine 76 adet kayıt belgesi verilmiştir.

 Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 76'sına işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

Fırın Çalışanlarına Hijyen Eğitimi Verildi

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında imzalanan protokol gereği; Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Düzce Fırıncılar Esnaf Odası işbirliğinde; ilimizde faaliyet gösteren ekmek fırınlarında çalışan kişilere yönelik  "temel gıda hijyeni" konularında eğitim verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; eylül ayı içerisinde ihraç edilen 3.461.717 kg fındık ve ürünleri için 315 adet, 2.028.503 kg diğer gıda maddeleri için 33 adet ve 1.129.775 kg orman ürünleri için 44 adet olmak üzere toplam; 6.619.995 kg ürün için 392 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri son başvuru tarihi 14 Kasım 2019 kadar uzatılmış olup, yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere bilgilendirmelere toplantılarına ve ziyaretlerine devam edilmiştir.

KKYDP 11. Etap kapsamında ise, Kırsal Turizm Yatırımları projesi uygulayan 1 yatırımcı projesini tamamlayarak faaliyetine başlamış olup, Bakanlığımızca toplam 552.254,90 TL ödenmiştir.

Aynı etap kapsamında, Büyükbaş (Manda) Ahır Yapımı ve Kırsal Turizm Yatırımı projeleri uygulayan toplam 2 işletmenin inşaat ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2019 yılı Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 226 adet parselin satışı, 5 adet intikal ve 2 adet vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 25 adet numune alınmıştır.

 

Doğal Afet Hizmetleri

17 Temmuz 2019 tarihinde meydana gelen ve İlimiz Merkez, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerini etkileyen sel ve heyelan afeti sebebiyle; zarar gören üreticimiz için Cumhurbaşkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nden 5.000.000 TL  (beşmilyon) TL acil destek ödeneği gelmiştir. Gelen ödenek doğrultusunda Merkez İlçemizde 3 adet çiftçinin 1.036,64 TL, Akçakoca İlçesinden 2.585 adet çiftçinin 4.222.623,06 TL, Cumayeri İlçesinden 1.263 adet çiftçinin 651.848,98 TL, Çilimli İlçesinden 105 adet çiftçinin 16.385,88 TL, Gölyaka İlçesinden 112 adet çiftçinin 63.078,78 TL ve Gümüşova İlçesinden 98 adet çiftçinin 45.026,66 TL olmak üzere toplam 5.000.000 TL tutarında doğal afet ödemesi yapılması için Ziraat Bankasına gönderilmiştir.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

İlimizde gerçekleştirilen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetlerini değerlendirmek üzere Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Mevzuatı gereğince 2. Olağan İl Teknik Komite Toplantısı yapılmıştır.

 

Kapya Biber Tarla Günü Yapıldı

Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan "Tescilli Düzce Acıkasına Lezzet Katan Kapya Biber Çeşidi Yaygınlaşıyor Projesi'nin tarla günü etkinliği Çilimli İlçesi, Esenli Köyü'nde gerçekleştirilmiştir.

 

İstatistik Veri Ağı (İVA) Veri Girişleri Gerçekleştirildi

Cari tarım istatistikleri kapsamında istatistik veri ağı sistemine İlimiz Merkez ve İlçelerine ait bitkisel üretim verileri 2. tahmin çalışmaları tamamlanmıştır.

 

2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde Düzce'nin Tescilli Ürünleri Tanıtıldı

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde, Ankara Ticaret Odasının ev sahipliğinde  "Anadolu'dan Dünyaya" temasıyla düzenlenen, 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN' ın eşi Sayın Emine ERDOĞAN' ın katılımıyla ATO Congresium'da yapılmıştır.

Zirve kapsamında bazı ülkelerin büyükelçilikleri, çeşitli illerin valilikleri, İl Müdürlükleri ile oda ve borsalar stant açtı. Stantlarda ülke, bölge ve yörelerin geleneksel ürünleri sergilenmiştir.

İl Müdürlüğümüzün de katılım sağladığı zirvede İlimize ait stantta tescilli ürünlerimiz sergilenmiştir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Eylül ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.