T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLANDI

Yayın Tarihi : 23.10.2019

Birleşmiş Milletler(BM) Gıda ve Tarım Örgütü(FAO)'nün 16 Ekim 1945 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da kurulması nedeni ile 1979 yılından itibaren BM üyesi 150 ülkede 16 Ekim tarihi  "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. Gıda gününün amacı; kamuoyunun ve yetkililerin, gıda ile ilgili; üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık ve yoksulluk gibi hayati konulara dikkatlerini çekmektir.  FAO, her yıl gıda ile ilgili önemli gördüğü bir konuyu dünya gıda günü teması olarak belirler ve kutlamalar bu konuda yoğunlaşır. 2019 Yılı Dünya Gıda Gününün Bu Yılki Teması; "SAĞLIKLI BESLENME ile AÇLIĞA SON VERİLMİŞ BİR DÜNYA" olarak belirlenmiştir. 

Bugün dünya nüfusu yaklaşık 7,31 milyar olup, 2050 yılında 9,6 milyar olacağı tahmin edilmektedir. Dünya nüfusunun 2,1 milyarı (%29) YOKSUL (kendi imkânları ile yeterli ve dengeli beslenemeyen) ve 820 milyonu(1/9) yatağa girmekte olup, her yıl açlık, yetersiz beslenme, savaş vb. nedenler ile 5 yaşın altındaki 11 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Bu yoksul insanların %80'ni (1,680 milyar insan);  gıdanın hammaddesi tarım ve doğal kaynaklardan (hayvancılık, balıkçılık, ormancılık vb. )geçinen kırsal alanlarda yaşamakta iken;  açlık ve yoksulluk, zayıf hükümetlerin önleyemediği iç çatışma ve sağlayamadığı can güvenliği ile iklim değişikliği ve doğal afetler (sel,  toprak kayması/erozyon, kuraklık vb. nedenler ile ürün kaybı)   sonucu;  763 milyonu; iş ümidi ve can güvenliği kaygısı ile ülkeleri içindeki şehir varoşlarına; 244 milyonu ise diğer ülkelere olmak üzere toplam 1 milyarı aşkın insan en iyi bildikleri gıdanın kaynağı çiftçilik faaliyetini bırakarak göç etmekte mülteci veya sığınmacı olarak yardıma muhtaç halde yaşamaya çalışmaktadır.

Aslında dünyanın gıda üretim potansiyeli tüm insanlara yetebilecek kadar olmasına rağmen, gıda israfı(%33) ile adil olmayan dağıtım ve tüketim sistemi, sorunun en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Dünya gıda kaynaklarını doyumsuz bir şekilde tüketen ve KÖTÜ BESLENEN yaklaşık 2 milyar kişilik belli zümreler de; aşırı beslenme/obeziteden nedeni ile kalp, şeker hastalığı vb. tedavileri için ilaveten 2 trilyon dolar sağlık gideri harcanmaktadır. Gıda israfı %25 azaltılabildiği takdirde; gıda fiyatlarındaki aşırı artış azalacak ve herkese yetecek kadar gıda temini mümkün olabilecektir.

Bu doğrultuda FAO; yaklaşık 193 ülke hükümetleri, ilgili kuruluş, şirket ve bireyler ile işbirliği yaparak; açlık ve yoksulluğun azaltılması için; özellikle doğal dengenin ve kaynakların korunması, iklim değişikliği nedenlerinin belirlenmesi ve önlemlerin alınması, çevrenin, hava ve suyun kirletilmemesi ve korunması, sürdürülebilir tarımsal/gıda üretimi için sektörün modern araç ve gereçler ile donatılması, hastalıklara dayanıklı yüksek kalite ve verimli bitkisel tohum ve hayvan ırklarının kullanımı, özellikle kırsalda yaşayan ve çiftçiliği en iyi bilen kadın ve gençlerin eğitimi ve kredi imkânlarının arttırılması, gıda işleme ve muhafaza ile pazara ulaşım imkânlarının sağlanması neticesinde İŞ, GELİR VE GELECEK KAYGISININ VE GÖÇÜN ÖNLEMESİ konularında politikalar geliştirilmekte uygulama yolları aranmaktadır

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet Çiçek konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısı ile İlimiz Merkez ve İlçelerdeki ortaokul öğrencilerine konu ile ilgili sunum yapıldığını ve asılan afişlerle konunun halkın dikkatine sunulduğunu belirterek; açlığın olmadığı bir dünya temennisinde bulunarak herkesin gıda gününü kutladı.