T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 YILI OCAK AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 18.02.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Ocak ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Fındık Entegre Mücadele çalışmaları devam ediyor.

İlimiz Akçakoca İlçesinde 115 ve Cumayeri İlçesinde 10 çiftçimize Fındık Entegre Mücadele kapsamında Amerikan Beyaz Kelebeği, külleme, budama ve gübreleme konularında uygulamalı eğitim verilmiştir.


Bayilik Belgeleri düzenlendi.

İlimiz Merkezde 3 adet Gübre Dağıtıcı Belgesi ve 1 adet Tohum Bayi Belgesi düzenlenmiştir.

           

Bağımlılık Eğitimi verildi.

Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında Düzce İli Merkez ilçesinde 78 köy ve 57 Mahalle olmak üzere toplamda 135 Muhtar ve Azalara bağımlılık eğitimi verilmiştir.

 

ISPM-15 toplantısı düzenlendi.

İl Müdürlüğümüzün toplantı salonunda ahşap ambalaj malzemeleri ile zararlı taşınma riskini azaltmak amacıyla ısıl işlem yapan 7 (Yedi) adet işletmeye yönelik ISPM-15 bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Yem Bitkileri Desteklemesi ödemeleri yapıldı.

İlimizde 2019 yılı Yem Bitkileri Desteklemesi kapsamında 606 çiftçiye 18.946 da alanda 1.765.793 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Ocak ayı içerisinde, 12 köyde 379 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı, 45 köyde ve 10 mahallede 992 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu  ve 2 köyde 77 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası ve 2 köyde 91 adet küçükbaş hayvana brusella aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 3 köyde 5 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 52 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.119 adet büyükbaş ve 71 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 69 adet büyükbaş hayvan, 1.865.010 adet kanatlı,15.758 kg karkas et, 1.940kg sakatat, 4.000 kg kemik unu sevki yapılmıştır.       

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 502 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 145.676 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Ocak ayı içinde; 95 perakende ve iç su denetimi yapılmıştır.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 3 adet kum midyesi numunesi alınmıştır.

5 adet amatör balıkçılık belgesi ,1 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

543 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Ocak ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 519, yem satışı yapan işyerlerinde 24 olmak üzere toplam 543 adet denetim yapılmıştır.

 

Ocak ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 9.188 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 15 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

131 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 120, izleme vb. programlar için 5, yem izleme programları için ise 6 adet olmak üzere toplam 131 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 9 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 62 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 61'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir. 1 adet yem işletmesine de işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; ocak ayı içerisinde ihraç edilen 2.334 322 kg fındık ve ürünleri için 228 adet, 1.232.846 kg ve 1608 lt diğer gıda maddeleri için 33 adet, 1.363.883 kg orman ürünleri için 55 adet ve 1baş canlı hayvan için 1 adet olmak üzere toplam; 4.931.051 kg, 1608 lt ürün ve 1 baş canlı hayvan ürün için 317 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap başvurularının değerlendirmesi sonucu 4 proje Bakanlığımızca uygun bulunarak, kabul edilmiştir. Projelerin toplam bedeli: 2.320.078,57 Hibe tutarı: 841.022,91 dir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi 

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi kapsamında, ilgili Kurum ve Kuruluşlara ve kişilere yönelik bilgilendirilmelere devam edilmiştir.

 

Genç Çiftçi Projesi

2016, 2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçiler ile ilgili anket çalışmaları ile rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2020 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 212 adet parselin satışı, 2 adet intikal, 2 adet vasıf değişikliği  işlemi sonuçlandırılmıştır.


Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

Müdürlüğümüzce tarım yayımcısı/tarım danışmanı sertifikasına sahip kişilere yönelik olarak Müdürlüğümüz Toplantı Salonu'nda "Uzman Ellere Hibe Desteği Hakkında Bilgilendirme" ile "Bölgemizdeki Balıkçılık Faaliyetleri ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunun da Yapılan Değişikliler Hakkında Bilgilendirme" konulu eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya 68 kişi katılım sağlamıştır.

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılamasına Dair 2019 Yılı (Tebliğ No: 2019/49) kapsamında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Destekleme Ödemesi icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir. İlimizde 8 Tarım Danışmanı 470 üreticimize hizmet vermek üzere başvuruda bulunmuştur.

 

Tarım Öğretiminin 174. Yılı Kutlandı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesinin düzenlediği Türkiye'de Tarım Öğretiminin 174. yılı kutlama programı Düzce Üniversitesi İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Kutlama programına, T.C. 65. Hükümet Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk ÖZLÜ, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan GENÇ ve Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan ÖZTEMİZ, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner KOÇ, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nden Dr. Zeynep DEMİREL ATASOY, çok sayıda akademisyen, mühendis, öğrenci ve davetliler katılmıştır.

 

İlçe ve Şube Müdürlüklerimizin 2019 Yılı Çalışmaları Değerlendirildi

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2019 yılı çalışmalarının görüşüldüğü değerlendirme toplantıları İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda İlçe ve Şube Müdürlüklerinin 2019 yılı çalışmaları değerlendirildi. İlçe ve Şube Müdürlükleri tarafından hazırlanan sunumlar ile 2019 yılında yapılan kırsal kalkınma yatırım projeleri, uzman eller projesi, çiftçi kursları, kooperatif çalışmaları, su ürünleri faaliyetleri, gıda kontrolleri, tarımsal desteklemeler, aşılama, küpeleme ve diğer çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ayrıca 2020 yılında planlanan faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesinin Açılış Toplantısı Düzenlendi

İlimizde 2020 yılında yürütülmek üzere Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında "Hayvanlarımız Doysun Yem Bezelyemiz Kurtbey Olsun Yayım Projesi" hakkında bilgi paylaşımı yapılmak üzere proje açılış toplantısı düzenlendi.

 

Ulusal E-Tarım Stratejisi Geliştirilmesi Kapsamında Anket Çalışması Yapıldı

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüyle (FAO) işbirliğinde "Ulusal E-Tarım Stratejisi Oluşturulması" projesinin başladığı ve proje kapsamında etkin bir strateji oluşturabilmek için akıllı tarım teknolojileri başta olmak üzere bilgi ve iletişim temelli tarım teknolojilerinin ilimiz düzeyinde mevcut durumunu belirleyen anket çalışmaları yapılmıştır.

 

İstatistik Veri Ağı (İVA) Veri Girişleri Gerçekleştirildi

Tarım alet ve makine istatistikleri kapsamında, istatistik veri ağı sistemine İlimiz Merkez ve İlçelerine ait veriler derlenerek sisteme girişleri tamamlanmıştır.

Hayvancılık istatistikleri kapsamında, istatistik veri ağı sistemine İlimiz Merkez ve İlçelerine ait hayvancılık verileri 2. dönem istatistik çalışmaları tamamlanmıştır.

 

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

İlimiz Merkez ve İlçelerinde yürütülmekte olan çiftlik muhasebe veri ağı çalışması kapsamında 2020 yılı için işletme tespit çalışmaları ve bu işletmelere ait sene başı envanterlerinin sisteme kayıt işlemleri devam etmektedir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Ocak ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.