T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 YILI ŞUBAT AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 16.03.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü V. Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Şubat ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Çiftçilere 10 milyon 660 bin TL'lik mazot gübre desteği ödemesi yapıldı.

2019 yılı üretim sezonuna ait mazot gübre desteklemeleri kapsamında 27 bin 360 çiftçimize 10 milyon 660 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

 

Bitki Koruma Ürünü Bayilerine eğitim verildi.

Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ve Depolanması Hakkında Resmi Gazete' de 13.02.2019 yayımlanan ve yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, İl genelinde ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri Satış yetkisine sahip 39 Bitki Koruma Ürünü Bayisine yönelik İl Müdürlüğü toplantı salonunda bir gün süreli eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir.

 

Fındık Entegre Mücadele eğitimleri yapıldı.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde Fındık Entegre Mücadele kapsamında toplam 174 çiftçimize başta fındık hastalık ve zararlıları olmak üzere budama ve gübreleme konularında uygulamalı eğitim verilmiştir.

 

Bayilik Belgeleri düzenlendi.

İlimiz Merkezde 1 adet Gübre Dağıtıcı Belgesi ile 1 adet Tohum Bayi Belgesi düzenlenmiştir.

 

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 200 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.

 

Fidan pazar satış kontrolleri yapıldı.

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Şubat ayı içerisinde, 38 Köy 11 Mahallede 4.393 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı, 35 köy 10 mahallede 875 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 27 Köy 12 Mahallede 3.417 adet büyükbaş hayvana Sığırların Nodüler Ekzantemi, 13 köyde 594 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası ve 2 köyde 88 adet küçükbaş hayvana brusella aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 16 köyde 33 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 18 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1816 adet büyükbaş ve 836 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 77 adet büyükbaş hayvan, 2.249.575 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 10.531 kg karkas et, 2200kg sakatat, 3000 kg kemik unu sevki yapılmıştır.                         

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 266 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 74.615 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2019 yılı Arılı Kovan Desteklemesi kapsamında 592 arı yetiştiricisine 54.870 kovan için 823.050 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

2019 yılı Ekim-Kasım dönemi Çiğ Süt Desteklemesi kapsamında 95 süt üreticisine 1.050 ton süt için 68.173 TL destekleme işlemi gerçekleşmiştir.

 

Arı Hastalıkları Ve Zararlıları İle Mücadele Eğitim Toplantısı Düzenlendi

İl Müdürlüğümüzce Valilik Konferans Salonunda arı hastalıkları ve zararlıları ile mücadele eğitim toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Mesut ŞENEL bal arılarında varroa akarının biyolojisi, yaşam döngüsü ve zararları hakkında, Uzman Veteriner Hekim Dr. Hasan Hüseyin ÜNAL ise varroa zararlısına karşı etkin mücadele yöntemleri ve arıcılıkta kullanılan ilaçlar ve bunların kalıntı şekilleri üzerine   bilgiler verilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Şubat ayı içinde; 78 perakende ve iç su denetimi yapılmıştır.

Çift kabuklu yumuşakça izleme programı kapsamında 4 adet kum midyesi numunesi alınmış,

6 adet amatör balıkçılık belgesi ve 4 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

1.133 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Şubat ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 1.106, yem satışı yapan işyerlerinde 27 olmak üzere toplam 1.133 adet denetim yapılmıştır.

 

Şubat ayı içerisinde 6 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 19.475 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 16 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

150 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 134, izleme vb. programlar için 10, yem izleme programları için ise 6 adet olmak üzere toplam 150 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 15 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 74 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 73'üne işletme kayıt belgesi, 1 adet yem işletmesine de işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; şubat ayı içerisinde ihraç edilen 3.122 200 kg fındık ve ürünleri için 276 adet, 1.212.702 kg ve 600lt diğer gıda maddeleri için 36 adet, 1.380.373 kg orman ürünleri için 49 adet ve 1 baş canlı hayvan için 1 adet olmak üzere toplam; 5.715.275 kg, 600 lt ürün ve 1 baş canlı hayvan ürün için 362 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap başvurularının değerlendirmesi sonucu kabul edilen 4 proje sahibi ile Hibe Sözleşmesi imzalama süreçleri devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi 

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi başvuruları 18 Şubat 2020'de bitmiş olup, İlimizden toplam 51 proje başvurusu yapılmıştır. Projelerin değerlendirme süreci devam etmektedir.

 

Genç Çiftçi Projesi

2016, 2017 ve 2018 yıllarında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçiler ile ilgili anket çalışmaları ile rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir.

2020 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 163 adet parselin satışı ve 12 adet intikal işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

TARSİM

Tarım Sigortaları 2020 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2020 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği  Konusunda Tarsim Bursa Bölge Müdürü Oktay ÇAKIROĞLU'nun sunumu ile Valiliğimiz toplantı salonunda ve tüm ilçelerimizde eğitim toplantıları yapılmıştır.


Düzce 1. Tarım Paneli Düzenlendi

Düzce Üniversitesi, Düzce Kent Konseyi iş birliği ve İl Müdürlüğümüzün desteği ile "1.Tarım Paneli" düzenlendi.

Düzce Üniversitesi İstiklal Konferans Salon'unda gerçekleştirilen panele; moderatörlüğünü Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz'in yaptığı oturumda; Müdürlüğümüz Personellerinden Ziraat Yüksek Mühendisi Samet Gürel "Tarımsal Hibe ve Destekleri", Ziraat Teknikeri Mustafa Ulusoy "Kooperatifleşme" konu başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)

İlimiz Merkez ve İlçelerinde yürütülmekte olan çiftlik muhasebe veri ağı çalışması kapsamında tipoloji ve ekonomik büyüklükleri uygun olan işletmeler tespit edilerek 2020 yılı katılım anlaşmaları imzalatılarak Bakanlığa gönderilmiştir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Şubat ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.