T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 YILI NİSAN AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 21.05.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Nisan ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerde bulunan Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

 

Bayilik Belgeleri düzenlendi.

İlimizde 2 adet Bitki Koruma Ürünleri Bayi Belgesi düzenlenmiştir.

Fidan pazar satış kontrolleri yapıldı.

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Mera Tahsisi yapıldı.

İlimiz Merkez İlçesi Paşakonağı köyü sınırlarındaki yaklaşık 1.600 da mera alanının 209 yetiştiriciye tahsis işlemleri tamamlanmıştır.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Meralarımız Otlatmaya Açıldı

İlimiz meralarında otlatma mevsimi 15 Nisan tarihi itibariyle başlamış olup meralarımızın kalite ve devamlılığı açısından 15 Kasım'dan itibaren hayvan girişine kapatılacaktır. Yaylalarda ise otlatma mevsimi 15 Mayıs- 15 Ekim olacaktır. İlimizde bugüne kadar toplam 27 adet köyde 9.954 da mera alanında Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi uygulanmıştır. 6 adet köyde olmak üzere toplam 997 da mera alanında ise Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi çalışmaları devam etmektedir. 


Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Nisan ayı içerisinde, 56 Köy 14 Mahallede 18.787 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı, 37 köy 10 mahallede 386 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu,62 Köy 12 Mahallede 16.380 adet büyükbaş hayvana Sığırların Nodüler Ekzantemi , 6 köyde 260 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası ve 5 köyde 189 adet küçükbaş hayvana Brusella aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 16 köyde ve 5 mahallede 348 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 48 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1598 adet büyükbaş ve 176 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 29 adet büyükbaş hayvan, 2.985.531 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 20.763 kg karkas et, 100 kg sakatat, 1900 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 294 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 83.696 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

Mart ayı hayvan hastalık tazminat desteği kapsamında 5 yetiştiriciye 133.000 TL destek işlemi gerçekleştirilmiştir.

2019 yılı Aralık ayı çiğ süt desteklemesi kapsamında 68 üreticiye 163 ton süt için 17.461 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Nisan ayı içinde; 37 perakende ve iç su denetimi yapılmıştır.

2 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

 

Denizlerde Av Yasağı Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanan ve 01/09/2016 - 31/08/2020 tarihleri arasında Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 4/1 Sayılı Tebliğ gereği denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2020 tarihinde başlamış olup, yasak 31 Ağustos 2020 tarihinde sona erecektir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

679 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Nisan ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 669, yem satışı yapan işyerlerinde 10 olmak üzere toplam 679 adet denetim yapılmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 22 şikâyet incelenmiş olup, 2 işletmeye idari para cezası uygulanmıştır.

 

106 adet gıda numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 76, izleme vb. programlar için 30 adet olmak üzere toplam 106 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları uygun çıkmış olup,  izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin sonuçlarından 2'si uygun çıkmamıştır.

 

Gıda İşletmelerine 19 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 19'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; nisan ayı içerisinde ihraç edilen 1.089 100 kg fındık ve ürünleri için 102 adet, 1.316.346 kg diğer gıda maddeleri için 45 adet, 705.609 kg orman ürünleri için 17 adet, 224.000 kg hayvansal gıda için 9 adet olmak üzere toplam; 3.335.055 kg, ürün için 173 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

 

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında hibe sözleşmesi imzalanmış olan 1 projenin ihale süreci devam etmektedir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi kapsamında hak kazanan 25 yatırımcının 11'i ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Diğer hak sahibi yatırımcılar ile ilgili süreç devam etmektedir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2020 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 23 adet parselin satışı, 6 adet intikal ve 3 yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılamasına Dair 2019 Yılı Tebliğ No: 2019/49 kapsamında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Birinci Dilim Destekleme Ödemesi için İl İcmali Bakanlığa gönderilmiştir. Bu sayede ilimizde faaliyet gösteren 8 Tarım Danışmanı 470 tarımsal işletmeye danışmanlık hizmeti için 184.000 TL ödeme yapılacaktır.

 

İstatistik Bilgi Sistemi (İBS)

Cari tarım istatistikleri kapsamında İlimiz Merkez ve İlçelerine ait 2020 yılı bitkisel üretim 1. tahmin veri derleme çalışmaları tamamlanarak istatistik bilgi sistemine veri girişleri tamamlanmıştır.

 

Mevsimlik Tarım İşçileri

Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin iller arası seyahatleri ve konaklama alanlarında gerekli tedbirleri alarak virüsün yayılım hızını azaltmak amacıyla İlimizde "Koronavirüs Tedbirleri/Mevsimlik Tarım İşçileri Komisyonu" oluşturularak gerekli kararlar alınmıştır.

 

Propolisli Ahududu Şurubu Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında düzenlenen proje yarışmasında İlimizi "Propolisli Ahududu Şurubu Projesi" ile temsil eden Zeynep GENÇ'in  jüri özel ödülünü almaya hak kazandığı projesi kapsamında tesis edilen ahududu bahçesinin kontrolleri yapılmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Nisan ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.