T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI İLE MÜCADELE

Yayın Tarihi : 22.07.2020

Ülkemizde 1975 yılından beri gözlenen Amerikan beyaz kelebeği zararlısı, Kuzey Amerika menşeili bir zararlı olup Avrupa üzerinden Trakya’dan ülkemize girmiştir. Daha sonra zararlı Marmara ve Karadeniz Bölge’lerinde birçok ile yayılmış ve yerleşmiştir. Amerikan beyaz kelebeği larvaları 628’den fazla bitkide beslenebilmekte, bitkilerin yeşil aksamlarını oburca tüketerek zarar oluşturmaktadırlar. Zararlının genç dönem larvaları meydana getirdikleri ağdan oluşturdukları yuvalarda dikkat çekici özelliktedir.

Ayrıca zararlının larvalarıyla bitkilerle beslendikten sonra ikinci nesillerini ya da kışlama formlarını oluşturmak üzere yaşam alanlarına, park bahçelere hatta evlere bile saklanmak üzere geldikleri görülmektedir. Bu nedenle hem insan yaşamını hem de bitki üzerine olan olumsuz etkileri nedeniyle böcekle mücadelede alternatif mücadele metotları gündeme gelmiştir.

Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede İl Müdürlüğümüz olarak Entegre Mücadele prensipleri dahilin de alternatif mücadele metotlarının uygulanması şeklinde yürütülmektedir. Özellikle böceğin yumurta paketleri ile 1.ve 2. larva dönemlerinde mekanik mücadele olarak keselerinin ve yumurta paketlerinin kesilerek imha edilmesi önemli bir mücadele yöntemi olup popülasyonun azaltılması için önemli bir mücadele metodudur. Ayrıca bu böceği baskı altına alan doğal düşman faydalı böcekler bulunmakta olup İl Müdürlüğümüz ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından hazırlanarak yürütülen, Düzce Tarım Orman İl Müdürlüğü’ nün işbirliği yapılan kuruluş olarak yer aldığı, TÜBİTAK 1180529 nolu proje kapsamında Amerikan beyaz kelebeği mücadelesine yönelik arazi çalışmalarında  yerli doğal düşmanların tespiti ve alternatif mücadele metotlarının uygulanması amaçlanmış olup özellikle bölgemizde bulunan ve uzun yıllardan beri bölgeye adapte olmuş doğal düşmanların tespiti yapılarak bu böceklerin korunması ve etkinliğini artırarak Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısıyla mücadele amaçlanmaktadır.

            Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi desteğiyle ve İl Müdürlüğümüzün yardımlarıyla 2015-2017 yılları arasında yürütülen bir çalışmada bölgede zararlının yerli doğal düşmanları belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular sonucunda, TÜBİTAK dan Amerikan beyaz kelebeğinin mücadelesine yönelik 2018 yılında bir proje desteği alınmıştır. Bu kapsamda 2018-2019 döneminde laboratuvarda bir dizi denemeler yürütülmüş ve elde edilen sonuçların  uygulanması amacıyla İlimizde denemelere başlanmıştır. Bu denemelerde Amerikan beyaz kelebeğinin etkili bulunan doğal preparatların zararlının kontrolünde alternatif olarak kullanılması ve yerli doğal düşmanların laboratuvar koşullarında çoğaltılarak, doğada mevcut sayılarının desteklenmesiyle, zararlının kontrol altına alınması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülay KAÇAR liderliğinde Amerikan beyaz kelebeğinin mücadelesine yönelik Tübitak-1001 projesinin ikinci etabını oluşturan arazi çalışmalarına başlanmıştır. Proje’nin ilk yılı laboratuvarda Amerikan beyaz kelebeğinin mücadelesinde kullanılmak üzere etkili bulunan yerli pupa parazitoitlerin salımı ve doğal preparatların etkinliklerinin araştırıldığı tarla denemeleri gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca İl Özel İdaresi destekli olarak 45.000 TL’ye alınan ilaçlar, zararlının yoğun olarak görüldüğü Merkez İlçede 34 Köyde, Akçakoca İlçesinde 37 Köyde, Çilimli İlçesinde 12 Köyde, Cumayeri İlçesinde 13 Köyde, Kaynaşlı İlçesinde 7 Köyde ve Gölyaka İlçesinde 13 Köyde; köyün ortak alanları, yol kenarları, mezarlıklar özellikle zararlının yoğun görüldüğü dut ağaçları ilaçlanmıştır.

Özellikle ilaçlama yapılan alanlarda zararlının kontrol altına alındığı, doğal düşman popülasyonunun etkilenmemesi amacıyla mücadelede çevre ve insan sağlığına zararsız biyolojik Bacillus Thurigiensis bakterisi kullanılmıştır.

İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK ‘’ Bu günlerde böceğin ikinci neslini oluşturmak üzere keseleri terk ederek evlere çatılara toprak çatlaklarına gizlenmek üzere hareketlendiğini görmekteyiz. Halkımızın tedirgin olmamasını, çiftçilerimizin ise kendi bahçelerinde belirli sürelerde bahçelerini kontrol etmelerini, ilk döl popülasyonun yüksek seyretmesi ikinci nesil de popülasyonun yüksek olma ihtimaline karşı, Ağustos ayının ilk haftasından itibaren böceğin çıkışı ve yumurta koyma durumuna göre keselerin kesilerek imha edilmesini gerekli görülmesi durumunda ise doğal dengeyi bozmayacak arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak bilgi almalarını mücadele konusunda gerekli özeni göstermeleri gerektiğini " söyledi.