T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISINA KARŞI 2. DÖL MÜCADELE ZAMANI

Yayın Tarihi : 19.08.2020

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları, çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir.

Bölgemizde zararlının tırtıl kolonileri ilk döl zararını haziranın ilk yarısında meydana getirmiş olup İl Özel İdaresi destekli olarak 45.000 TL’ye alınan ilaçlar, zararlının yoğun olarak görüldüğü Merkez İlçede 34 Köyde, Akçakoca İlçesinde 37 Köyde, Çilimli İlçesinde 12 Köyde, Cumayeri İlçesinde 13 Köyde, Kaynaşlı İlçesinde 7 Köyde ve Gölyaka İlçesinde 13 Köyde; köyün ortak alanları, yol kenarları, mezarlıklar ilaçlanmıştır. Özellikle ilaçlama yapılan alanlarda zararlının kontrol altına alındığı, doğal düşman popülasyonunun etkilenmemesi amacıyla mücadelede çevre ve insan sağlığına zararsız biyolojik Bacillus Thurigiensis bakterisi kullanılmıştır. Ayrıca  İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından  kendi bahçesinde zararlı ile  mücadele eden çiftçilerimize 10cc’lik tüplerde ilaç dağıtımı yapılmıştır.

Böceğin ikinci nesil zararını oluşturmak üzere bu günlerde yumurta paketlerini yaprak altlarına bırakmaya başlamıştır. Mücadelede öncelikli olarak Entegre Mücadele Prensipleri hedef alınmalı gerek kalınması durumunda ise son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmelidir. Kelebeğin çıkış ve popülasyon yoğunluğunu tespit etme amacıyla yapılan arazi çalışmaları kapsamında Feromon ve Işık tuzaklarında ilk ergin kelebeklerin çıkışı tespit edilmiş ve çıkış zamanına göre zararlı yumurta paketlerini yaprak altlarına koymaya başlamıştır.

Üreticilerimiz tarlalarını kontrol etmeleri yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri, böylece Kültürel ve Mekanik Mücadele yöntemi kullanarak böceğin yumurta paketlerinin yapraklar ile birlikte toplanarak imha edilmesi tercih edilmeli, böylelikle hem çevre hem de insan sağlığını korumuş olunacaktır.  Popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlamalıdırlar.

Zararlıyı baskı altına alan doğal düşman olan yararlı böceklerin korunması ve etkinliğinin artırılması amacıyla Biyolojik Mücadele metodlarıyla  tercih edilerek herhangi bir kimyasalı çevreye uygulamadan  ve gerek görülmesi halinde  ise çevre dostu bitki koruma ürünlerinden İnsan ve Çevreye en az zararlı ve doğal düşman popülasyonuna zarar vermeyecek arıları öldürmeyen ilaçlar seçilerek uygulanmalıdır.

İkinci nesil zararına karşı İl Özel İdaresi destekli olarak alınan ilaçlar ile zararlının yoğun olduğu merkez, ilçeler ve  köy ortak alanlarında İl Müdürlüğümüz tarafından ilaçlamalar yapılacak olup İl ve İlçe Müdürlüklerimizde de ilaç dağıtımı yapılacaktır.