T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 Yılı Temmuz Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 21.08.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında numuneler alındı.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında hıyar ve biberde 2 şer adet numune alınarak analize gönderildi. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

Gübre numuneleri alındı.

Gübrelerin piyasa gözetimi ve denetimi yönetmeliği kapsamında ilimizde bulunan gübre bayilerinden alınan 10 adet numune analize gönderildi.

Örtüaltı entegre mücadele kapsamında seralar incelendi.

 

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edilmiştir.

 

İyi Tarım Uygulamaları Proje eğitimleri verildi.

İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında Kaynaşlı İlçemizde devam etmekte olan  35  çiftçimize İlk Yardım Bilgilendirme Eğitimi, İş Güvenliği Eğitimi ve DİTAP hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.         

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 156 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.

 

Bitki Koruma Ürünleri Satışı yapan bayiler denetlendi.

İlimizde merkez ve ilçelerde faaliyet gösteren Bitki Koruma Ürünü satış yapan bayiler teknik personel tarafından denetlenmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Temmuz ayı içerisinde, 12 Köy 5 Mahallede 325 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı 68 köy 17 mahallede 675 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 1 Mahallede 8 adet büyükbaş hayvana Sığırların Nodüler Ekzantemi, 8 köyde 192 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 6 mahallede 9 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 49 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 543 adet büyükbaş ve 139 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 309 adet büyükbaş hayvan, 139 adet küçükbaş hayvan, 3.734.563 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 3.413 kg karkas et, 5.100 kg sakatat, 500 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.                  

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 273 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 79.992 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Temmuz ayı içinde; 59 perakende ve iç su denetimi, 7 işletme denetimi ve 6 ruhsat tezkeresi düzenlenmesi yapılmıştır.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

798 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

   

Temmuz ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 739, yem satışı yapan işyerlerinde 59 olmak üzere toplam 798 adet denetim yapılmıştır.

 

Temmuz ayı içerisinde 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 8.343 TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 18 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

76 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

 

Gıda İhracatı için 27, izleme vb. programlar için 28, yem izleme programları için ise 21 adet olmak üzere toplam 76 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 38 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 65 adet kayıt belgesi verilmiştir.

 

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 65'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

İhracat İşlemleri

 

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; temmuz ayı içerisinde ihraç edilen 405.620 kg fındık ve ürünleri için 104 adet, 1500lt. ve 1.113.987 kg diğer gıda maddeleri için 29 adet, 1.741.580 kg orman ürünleri için 68 adet olmak üzere toplam; 3.261.187 kg, ve 1500 lt. ürün için 201 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

 

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi kapsamında hibe sözleşmesi imzalanmış olan 1 yatırımcı mal alımını gerçekleştirmiş olup, ödeme süreci devam etmektedir.  Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi uygulayan 1 yatırımcı ise inşaat ihalesini gerçekleştirdi. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi:

                

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi kapsamında 100 bin TL'ye kadar hibe almaya hak kazanan 25 yatırımcının 24'ü ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır. Projesini tamamlayan 6 (altı) hak sahibine 592.296 TL hibe desteği ödemesi yapılmıştır. Diğer hak sahibi olan yatırımcılar ile ilgili işlemler devam etmektedir.

                

Genç Çiftçi Hibe Desteği

 

2018 yılında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

 

2020 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 220 adet parselin satışı, 12 adet intikal ve 3 vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

2090 Sayılı Tabi Afetler Kanunu - Tarsim

İlimizde 18 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen sel ve su baskını afeti ve 23 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen yıldırım düşmesi ve heyelan afeti sebebiyle zarara uğrayan 162  üreticimizin  tarımsal  zararlarına  ilişkin  Cumhurbaşkanlığı Güvenlik   İşleri   Genel   Müdürlüğü'nden  acil destek ödeneği talep edilmiştir.

 

 

Tarımsal Ürünler Dijital Tarım Pazarında (DİTAP) İlan Verilmeye Başladı

İlimizde ve ülkemiz genelinde çiftçilerimizin ürettikleri tarımsal ürünler Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) online platformunda yer alarak daha kolay pazarlama imkanı bulabilmektedir.

Dijital Tarım Pazarının (DİTAP)  Bakanlığımız tarafından hayata geçirilmesi üreticiler ve alıcılar bu platform üzerinden ilan vererek bitkisel, hayvancılık ve işlenmiş ürünlerini pazarlamaya başladılar. Platforma katılan üretici, alıcı sayısı ile ürünlerin miktar ve çeşitliliği artarak devam etmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından çiftçilerimize, sektör ile ilgili kurum kuruluş ve firmalara Dijital Tarım Pazarının tanıtılması konusunda yayım çalışmaları yapılmaktadır.

Bu platformda tarımsal ürünlerin ilanını vermek veya ürünleri talep etmek için ditap.gov.tr adresinden e-devlet şifresi ile giriş yapabilmektedir.  

 

 

Demonstrasyon Bahçeleri Kontrol Edildi

 

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yenilikler İle Buluşuyor Programı kapsamında yürütülen Yerli Patlıcan Çeşidi Kadın Çiftçilerimiz ile Yaygınlaşıyor Projesinde tesis edilen bahçelerin teknik takipleri yapılarak gerekli sulama, gübreleme, hastalık ve zararlı mücadelesi konularında bilgiler verildi.

 

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Temmuz ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.