T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 Yılı Ağustos Ayı Faaliyetlerimiz

Yayın Tarihi : 15.09.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Ağustos ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;


Bitkisel Faaliyetler


Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. Döl mücadelesi yapıldı

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. Döl çıkışları ile mücadele kapsamında 7 ilçe ve Merkez'e bağlı Muhtarlıklara ilaç dağıtımı yapılmıştır.

Ayrıca İlimiz Merkez ve İlçelerde Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının popülasyonunun yoğun olduğu ortak alanlarda ilaçlama yapılmıştır.


Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında numuneler alındı.

Hasat öncesi pestisit denetimi programı kapsamında domatesten 2 adet numune alınarak analize gönderilmiştir. Analiz sonucunda pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.

 

İyi Tarım Uygulamaları denetimi yapıldı.

İlimiz Kaynaşlı İlçesi Çakırsayvan ve Çatalcam Köylerinde İyi Tarım Uygulamaları kapsamında bireysel sertifikasyona sahip olan 38 çiftçimizin denetimleri yapılmıştır.


Mısır Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edilmiştir.

Bitki Sağlık Sertifikaları düzenlendi.

           

İlimizden yurt dışına ihraç edilen üç farklı ürün için 87 adet Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri


Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.


Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.


Hayvancılık Faaliyetleri 


Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Ağustos ayı içerisinde, 7 Mahallede 62 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı 56 köy 11 mahallede 519 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu,3 köy 1 Mahallede 42 adet büyükbaş hayvana Lumpy Skin Disease, 11 köyde 146 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 6 mahallede 8 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 44 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.


Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 466 adet büyükbaş ve 171 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.


Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 1467 adet büyükbaş hayvan, 617 adet küçükbaş hayvan, 5.024.772 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 1.290 kg karkas et, 6944 kg sakatat, 500 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.                   

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 116 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 34.522 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Ağustos ayı içinde; 115 perakende ve iç su denetimi, 26 adet amatör balıkçılık belgesi ve 40 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri


757 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Ağustos ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 745, yem satışı yapan işyerlerinde 12 olmak üzere toplam 757 adet denetim yapılmıştır.

 

Ağustos ayı içerisinde 5 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 44.578 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 19 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

 44 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 19, izleme vb. programlar için 25 olmak üzere toplam 44 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin 17 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 61 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 61'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; ağustos ayı içerisinde ihraç edilen 254.900 kg fındık ve ürünleri için 34 adet, 770.905 kg diğer gıda maddeleri için 28 adet, 1.491.165 kg orman ürünleri için 56 adet olmak üzere toplam; 2.516.970 kg, ürün için 122 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri


Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında projesini tamamlayan 1 yatırımcının 52.500 TL'lik hibe ödeme icmali Bakanlığımıza gönderilmiştir. Ayrıca, geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi:

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi kapsamında 100 bin TL'ye kadar hibe almaya hak kazanan 25 yatırımcının 24'ü ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır.

Ağustos ayı içerisinde projesini tamamlayan 6 (altı) hak sahibinin 600.00 TL'lik hibe ödeme icmali Bakanlığımıza gönderilmiş olup, 3 (üç) hak sahibine 300.000 TL'lik ödeme yapılmıştır. Diğer hak sahibi olan yatırımcılar ile ilgili işlemler devam etmektedir.

                

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2018 yılında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2020 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 221 adet parselin satışı, 13 adet intikal ve 3 vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

2090 Sayılı Tabi Afetler Kanunu - Tarsim

İlimizde 18 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen sel ve su baskını afeti ve 23 Haziran 2020 tarihinde meydana gelen yıldırım düşmesi ve heyelan afeti sebebiyle zarara uğrayan 167  üreticimizin  tarımsal  zararlarına  ilişkin  Cumhurbaşkanlığı Güvenlik   İşleri   Genel   Müdürlüğü'nden gelen acil destek ödeneği T.C. Ziraat Bankasındaki hesaplarına yatırılmıştır.


Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin 11. maddesi (e) fıkrası gereğince komite üye tam sayısının 2/3 çoğunluğunun sağlanmasıyla ve Valilik Makamının 16.01.2020 tarihli ve 43 Sayılı Olur'ları ile oluşturulan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İl Teknik Komitesi, olağan gündemle 26/08/2020 Çarşamba günü saat 10:00'de Müdürlüğümüz Toplantı Salonu'nda toplanmıştır. Toplantıya Komite Başkanı İl Müdürü Necdet ÇİÇEK'in başkanlığında 14 İl Teknik Komitesi üyesi ve  katılımcıları ile Düzce İlinde yürütülen tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ (Tebliğ No:2019/49) kapsamında yapılan denetim sonuçları, kuruluşlarda hizmet sunan danışmanların faaliyetleri ve Tebliğ hükümlerine uygun olarak yapılan denetimler ile ilgili olarak üyelere bilgi verildi ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.

 

Tarımsal Ürünler Dijital Tarım Pazarında (DİTAP) İlan Verilmeye Başladı

Bakanlığımız tarafından Dijital Tarım Pazarı ile tarımın tüm paydaşlarının tek bir platformda buluşması sağlanarak tarımsal arz ve talebin "Dijital Pazaryeri" yaklaşımı ve sözleşmeli tarım uygulaması ile buluşmasını sağlayacak olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) hizmeti uygulamaya konulmuştur.

Bu kapsamda Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) online platformu için İlimiz genelinde alıcı ve üreticilerimize sistem hakkında bilgiler verilmesi, nasıl kayıt olacaklarının gösterilmesi ile ilgili yayım çalışmaları yapılmıştır.

 

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi

İlimizde 2020 yılında uygulanan "Yerli Patlıcan Çeşidi Kadın Çiftçilerimiz İle Yaygınlaşıyor" projesi kapsamında,  demonstrasyon bahçeleri kontrol edilerek önder çiftçilerimize bakım işleri ile ilgili bilgiler verilmiştir.

 

Yerel Tohum İle İlgili Proje Toplantısı Yapıldı

İlimizde biyolojik çeşitliliğin korunması ve devamı açısından giderek yok olmaya yüz tutmuş yerli tohumlarımızın araştırılması, tasnif edilerek kayıt altına alınması ve yerli tohum konusunda bilinç düzeyi ve farkındalığının arttırılması amacı ile yürütülen "Düzce'nin Umudu Filizlenecek" projesi kapsamında Düzce ili, Merkez ilçesi, Konaklı köyünde düzenlenen toplantıda İl Müdürlüğümüz tarafından katılımcılara bilgiler verildi.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Ağustos ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.