T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA GIDA GÜNÜN BU YILKİ KONUSU: BÜYÜTELİM, BESLEYELİM; HEP BİRLİKTE SÜRDÜRELİM

Yayın Tarihi : 16.10.2020

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'un 16 Ekim 1945 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da kurulması nedeni ile; 1979 yılından itibaren BM üyesi 150 ülkede 16 Ekim tarihi "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. Gıda gününün amacı; kamuoyunun ve yetkililerin gıda ile ilgili üretim, beslenme, gıda güvenliği, açlık ve yoksulluk gibi konulara dikkatlerini çekmektir.

 

Açlığın ve dengesiz beslenmenin olmadığı bir dünya için; tarımsal üretimin, güvenli, sağlıklı ve besleyici gıda   seçimlerinin, gıda israfının ve kayıplarını önlemenin     sürdürülebilir olması, gıda sistemlerini daha dayanıklı hale getirerek ve büyüterek çeşitliliğini arttırılması gerekmektedir. Bunun sonucu; geçim kaynaklarımıza, çevremize ve ekonomiye olumlu etkisi de sağlanmış olur.

 

Şu anda dünya nüfusuna yeterli gıda var. Ancak; 2 milyardan fazla insan yeterince güvenilir ve besleyici gıdaya düzenli erişemiyor.   Tarımın %80'i; internet, ulaşım, finans ve teknolojik yenilikleri yetersiz kırsalda yaşayan 3 milyardan fazla yoksul insanın yaşadığı aile çiftliklerinde yarıdan fazlası toprakların %15'ine sahip kadınlar tarafından üretiliyor.

 

İklim değişikliği; sıcaklıkların artmasına (kuraklık) ve düzensiz yağışlar ile sel ve fırtınaya neden olur.  Bunun sonucu; bitki hastalıklarını artar, hasat düşük ve ürün kalitesiz olur.  İnternet, ulaşım ve teknolojik yenilikler; daha fazla ve kaliteli ürünün uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlar.

 

Bugün dünya nüfusu yaklaşık 7,2 milyar olup, 2050 yılında 9,6 milyar olacağı ve gıda ihtiyacının %60 artacağı tahmin edilmektedir. Dünya nüfusunun 2,1 milyarı (%29) YOKSUL (kendi imkanları ile yeterli ve dengeli beslenemeyen) ve 860 milyonu (%12) yatağa girmekte olup, her yıl açlık, yetersiz beslenme, savaş vb. nedenler ile 5 yaşın altındaki 11 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Bu yoksul insanların %80'ni (1,680 milyar insan);  gıdanın hammaddesi tarım ve doğal kaynaklardan (hayvancılık, balıkçılık, ormancılık vb.)geçinen kırsal alanlarda yaşamakta iken;  açlık ve yoksulluk, zayıf hükümetlerin önleyemediği çatışma ve sağlayamadığı can güvenliği, iklim değişikliği ve doğal afetler (sel ile toprak ve  kuraklık ile ürün kaybı)   sonucu;  763 milyonu ülkeleri içinde iş ve can güvenliği kaygısı ile şehir varoşlarına; 244 milyonu diğer ülkelere olmak üzere  toplam 1 milyarı aşkın insan en iyi bildikleri gıdanın kaynağı  çiftçilik faaliyetini bırakarak  göç  etmekte mülteci veya sığınmacı olarak yardıma muhtaç halde yaşamaya çalışmaktadır.

 

Aslında dünyanın gıda üretim potansiyeli tüm insanlara yetebilecek kadar olmasına rağmen, gıda israfı (%33) ile adil olmayan dağıtım ve tüketim sistemi, sorunun en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Dünyada aşırı beslenen 2 milyar kişide obeziteden dolayı kalp, şeker vb. sağlık problemleriyle yaşamaktadır. Gıda israfı %25 azaltılabildiği takdirde; gıda fiyatlarındaki aşırı artış azalacak ve herkese yetecek kadar gıda temini mümkün olabilecektir.

 

Bu doğrultuda FAO; yaklaşık 193 ülke hükümetleri, ilgili kuruluş, şirket ve bireyler ile işbirliği yaparak; açlık ve yoksulluğun azaltılması için; özellikle doğal dengenin ve kaynakların korunması, iklim değişikliği nedenlerinin belirlenmesi ve önlemlerin alınması, çevrenin, hava ve suyun kirletilmemesi ve korunması, sürdürülebilir tarımsal üretim için sektörün modern araç ve gereçler ile  donatılması, hastalıklara dayanıklı yüksek kalite ve verimli bitkisel tohum ve  hayvan ırklarının geliştirilmesi  ve kullanımı, özellikle kırsalda yaşayan ve çiftçilik mesleğini  en iyi bilen kadın ve gençlerin eğitimi ve kredi imkanlarının arttırılması, gıda işleme ve muhafaza ile  pazara ulaşım imkanlarının sağlanması neticesinde iş, gelir ve gelecek kaygısının ve göçün önlemesi konularında politikalar geliştirilmekte  uygulama yolları aranmaktadır.

Gıda güvencesini sağlamak ve sürdürebilmek; ancak ulusal ve uluslararası iş birliği ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının ve ulusal yöneticilerin açlığın önlenmesinde daha samimi ve tutarlı olmaları ile Dünyadaki gıda israfının azaltılması ve dağılımının adil gerçekleştirilmesi için gerekmektedir.

Dünya Gıda Günü kutlu olsun.