T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2020 YILI EKİM AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 13.11.2020

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2020 yılı Ekim ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

Bitkisel Faaliyetler

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

İlimiz Merkez İlçe Yeniaynalı ve Akçakoca Dadalı Köylerinde toplam 24 çiftçimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme konularında uygulamalı eğitim verilmiştir.

 

Mısır Entegre Mücadele çalışmaları yapıldı.

Dane mısır ve ikinci ürün silajlık mısır hasatlarıyla ilgili tarla kontrolleri yapıldı. Hasat ve hasat sonrası doğru uygulamaların önemi konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir.

 

Örtüaltı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edilmiştir.

 

Bağımlılık konusunda eğitim verildi.       

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Düzce Orman İşletme Müdürlüğü memurlarından 52 kişiye bağımlılık eğitimi verilmiştir.

 

Şekerpancarı hasat edildi.

Sözleşmeli olarak üretimi yapılan şeker pancarı 2019 yılında 115 da iken 2020 yılında 370 da alana ulaşmıştır.

Hasadı devam eden şekerpancarının süresinde fabrikaya ulaşmasının önemi konusunda üreticiler bilgilendirildi ve analiz sonuçları yerinde kontrol edilerek 2020 şeker oranlarının %12-15 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

 

Biçerdöver Hasat Kontrolleri yapıldı.

Çeltikte 2, mısırda da 4 olmak üzere toplam 6 adet biçerdöver hasat kontrolleri sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlanmıştır.

 

Çeltik Tohumluk Tarla Kontrolleri yapıldı.

İlimiz Merkez İlçe de Çeltik tohumu yetiştiriciliği yapılan arazilerin tarla kontrolleri yapılmıştır.

 

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerde bulunan Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Islah Çalışmaları yapıldı.

Düzce İli Merkez İlçesi Ağa Mahallesinde, Gölyaka İlçesi Esen Mahallesinde ve Çilimli İlçesi Esenli Köyünde mera ıslah projeleri kapsamında ihaleyi kazanan yüklenici firma Müdürlüğümüz personeli kontrolünde diri örtü temizliği ve ihata çalışmalarını tamamlamıştır.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2020 yılı Ekim ayı içerisinde, 22 Mahallede 39 köyde 24.318 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı 33 köy 17 mahallede 992 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu,3 köy 1 Mahallede 42 adet büyükbaş hayvana Sığırların Nodüler Ekzantemi, 13 köyde 1.000 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 7 mahallede 12 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 32 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1265 adet büyükbaş ve 80 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 31 adet büyükbaş hayvan ve 5.817.573 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 8.927 kg karkas et ve 500 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.                    

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 179 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 49.450 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2020 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran dönemleri süt desteklemesi kapsamında 89 üreticiye 1.815 ton süt için toplan 236.800 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

2020 yılı Ekim dönemi hayvan hastalık tazminat desteği kapsamında 2 yetiştiriciye 2 hayvan için toplam 5.700 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Ekim ayı içinde; 269 perakende ve iç su denetimi,11 adet amatör balıkçılık belgesi ve 6 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

1.186 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Ekim ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 1.147, yem satışı yapan işyerlerinde 39 olmak üzere toplam 1.186 adet denetim yapılmıştır.

 

Ekim ayı içerisinde 4 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 41.790 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 18 şikâyet incelenmiş olup, 17 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

 

54 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır.

Gıda İhracatı için 25, izleme vb. programlar için 21, yem izleme programları için ise 8 adet olmak üzere toplam 54 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerden sonuçları gelen  15 adeti  uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 74 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 74'üne işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; ekim ayı içerisinde ihraç edilen 559.415 kg fındık ve ürünleri için 55 adet, 748.139 kg diğer gıda maddeleri için 33 adet, 1.663.960 kg orman ürünleri için 58 adet olmak üzere toplam; 2.971.514 kg, ürün için 146 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri 13. Etap kapsamında projesini tamamlayan 1 yatırımcıya 52.500,00 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Ayrıca, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Uzman Eller Projesi

Kırsal Kalkınma Destekleri Uzman Eller Projesi kapsamında ekim ayı içerisinde projesini tamamlayan 2 (iki) hak sahibine toplam 190.270,00 TL hibe ödemesi yapılmıştır. Ayrıca Uzman Eller projesi kapsamında geçmiş aylarda tamamlanan projelerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

                

Genç Çiftçiler Hibe Desteği

2018 yılında Genç Çiftçi Projesi Kapsamında proje uygulayan genç çiftçilerin rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Eğitim Çalışmaları

Yığılca İlçesi Yoğunpelit Köyü ile Kaynaşlı İlçesi Bıçkıyanı Köyünde "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi" Protokolü çerçevesinde eğitim çalışması yapılmıştır.

 

 

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2020 yılı Ekim ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 202 adet parselin satışı, 12 adet intikal, 2 adet yapı izinlendirilmesi ve 2 vasıf değişikliği işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ile Sözleşmeli Üretim Yapıldı

İlimizde çiftçilerimiz ürettikleri ürünleri kolay pazarlayabilmeleri ve alıcı firmaların da talep ettikleri ürünlere fiyat dalgalanmasından korunarak ulaşabileceği sözleşmeli üretim Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) aracılığı ile yapılmaya başlandı. DİTAP sayesinde yapılan sözleşmeli üretim ile hem çiftçilerimiz ürünlerin pazarını ve satış fiyatını belirlemiş olacak hem de alıcı firmaların istedikleri ürünleri istedikleri fiyata bulma imkânı ve tedarik zincirini daha efektif olarak planlayabilme olanağı sağlayacaktır.

 

 

Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) ve Küçükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesi amacıyla yürütülen "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi konularında İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda İlçe ve Şube Müdürlerimizin katılımıyla Değerlendirme Toplantısı yapılmıştır.

 

 

Çiftçi Kursları

"Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında 2020 yılı Ekim ayı içerisinde İlimizde Merkez Beyköy Beldesi'nde "Bitki Zararalıları İle Mücadele", Çilimli Merkez'de "Süt Sığırı Yetiştiricisi", Gölyaka Merkez'de "Fındıkta Budama", Yığılca Yoğunpelit Köyü'nde "Fındıkta Budama" , Yığılca Merkez'de Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları" ve Yığılca Merkez' de "Fındık Budama"  konularında çiftçi kursları düzenlenmiştir.

 

Süt Hijyeni Eğitimleri

Onuncu Kalkınma Planı Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında Bakanlığımız ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği arasında imzalanan protokol gereği, sütün üretimi, toplanması, depolanması ve nakliyesinde çalışan kişilere yönelik olarak Cumayeri ve Yığılca İlçelerinde "Süt Hijyeni Eğitimi" düzenlenmiştir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Ekim ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.