T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2021 YILI ŞUBAT AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 18.03.2021

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2021 yılı Şubat ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

2020 Yılı Hububat ve Dane Mısır Fark Ödemesi Destekleri Ödendi.      

İlimizde 208 çiftçiye 5.373,86 dekar destekleme alanı için 239.650,80 TL Hububat ve Dane Mısır Fark Destekleri ödenmiştir.

 

Fındık, Mısır ve Örtüaltı Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde çiftçilerimize entegre mücadele yöntemleri konusunda bilgilendirme yapılmıştır.

 

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Tohum, İlaç ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

 

ISPM-15 Toplantısı Düzenlendi.

10 kişinin katılımıyla Ahşap Ambalaj Malzemesi İşaretleme ISPM-15 toplantısı düzenlenmiş olup Isıl işlem kayıt defterleri dağıtılarak Yönetmelik hakkında bilgi verilmiştir.

 

İyi Tarım Uygulamaları Hizmet içi Eğitim Düzenlendi.   

İyi Tarım Uygulamaları konularında yapılacak denetim ve kontrollerde görev alabilmesi için 5 personele hizmet içi eğitim yapılmıştır.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Yem Bitkileri Desteklemesi ödemeleri yapıldı.

İlimizde 2020 yılı Yem Bitkileri Desteklemesi kapsamında 523 çiftçiye 19.073 da alanda 1.712.502,09 TL destekleme ödemesi Bakanlıkça yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2021 yılı Şubat ayı içerisinde, 8 köyde 2351 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında ŞAP aşısı 17 köy 3 mahallede 551 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu ,4 köyde 910 adet büyükbaş hayvana Lumpy Skin Disease, 1 köyde 74 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 8 mahallede 8 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 58 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 1.354 adet büyükbaş ve 261 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 39 adet büyükbaş hayvan, 33 adet küçükbaş hayvan, 895.650 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 128.675 kg karkas et, 1.000 kg sakatat, 2.000 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.               

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 620 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 194.716 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2020 yılı Ekim-Kasım dönemi süt desteklemesi kapsamında 78 üreticiye 975 ton süt için toplam 242.160 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

Hayvan hastalık tazminat desteği kapsamında 2 yetiştiriciye 2 hayvan için toplam 6.798 TL destekleme işlemi yapılmıştır.

Hastalıktan ari işletme desteklemesi ek hakediş işlemi kapsamında 2 işletmeye 49 büyükbaş hayvan için toplam 22.050 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Şubat ayı içinde; 76 perakende ve iç su denetimi, 2 adet amatör balıkçılık belgesi ve 40 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.

 

Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

597 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Şubat ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 574, yem satışı yapan işyerlerinde 23 olmak üzere toplam 597 adet denetim yapılmıştır.

 

Şubat ayı içerisinde 4 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 15.179 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

132 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 108, izleme vb. programlar için 18 ve yem izleme programları için ise 6 adet olmak üzere toplam 132 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerden gelen 13 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 48 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 48'ine işletme kayıt belgesi verilmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Şubat ayı içerisinde ihraç edilen 2.374.602 kg fındık ve ürünleri için 214 adet, 946.448 kg diğer gıda maddeleri için 32 adet, 1.788.166 kg orman ürünleri için 69 adet olmak üzere toplam; 5.109.216 kg, ürün için 315 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

 Ekonomik Yatırım Projeleri

%50 Hibeli Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında İl genelinde bilgilendirme/tanıtım toplantılarımız devam etmektedir. Ayrıca, Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

 Uzman Eller Projesi

Uzman Eller Projesi kapsamında proje uygulayan 25 yatırımcının proje yerleri ziyaret edilmiştir.

 

Üretici Örgütleri

İlimiz Kaynaşlı İlçesi Dipsizgöl Köyünde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2021 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 213 adet parselin satışı, 10 adet intikal, 2 vasıf değişikliği ve 2 adet yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Yem Bezelyesi Demonstrasyon Alanlarında Gelişim Durumları İncelendi

Bakanlığımızın Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi Kapsamında desteklenen "Hayvanlarımız Doysun Yem Bezelyemiz Kurtbey Olsun" yayım projesi kapsamında İlimiz Merkez ilçesi, Konaklı köyü ve Gölyaka İlçesi, İmamlar Mahallesinde 10'ar dekarlık 2 adet demonstrasyon tarlalarında bitkilerin gelişim durumları takip edilmiştir.

 

Yerli Buğday Projesinde Bitki Gelişim Kontrolleri Yapıldı

Yerli ve milli tohumlarımızın demonstrasyon çalışmaları kapsamında Yığılca İlçesinde Tekfen 2064 Buğday çeşidi, Gümüşova ilçesinde Tekfen 1013 Buğday çeşidine ait yerli ekmeklik buğday tohumları ile 5'er dekarlık tesis edilen 2 adet demonstrasyon tarlalarında bitki gelişim kontrolleri yapılmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Şubat ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.