Birleşmiş Milletler “Uluslararası Sütçülük Federasyonu” 1956 yılından
itibaren; 1 Haziranı kapsayan haftayı
"Süt haftası" olarak ilan
etmiş ve tüm üye ülkelerde kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda; 1991
yılından beri Ülkemizde de “Süt Haftası” kutlanmaktadır.
Süt Haftasının temel amacı; süt ve süt
mamullerinin her yaştaki insan beslenmesindeki önemini topluma anlatmak ve bu
ürünlerin tüketimini arttırarak daha sağlıklı bir toplum oluşturma şeklinde
özetlenebilir.
Bir gıdanın
besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için
gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt, bileşiminde 85
dolayında farklı besin öğesi bulunan çok önemli bir gıdadır.
Süt ve süt
ürünlerinin insanın tüm hayatı boyunca yeterli ve dengeli beslenmesinde çok önemli yeri
olan ve zihinsel gelişimde de önemli rol oynayan hayvansal
kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineralleri(başta kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyum ve
fosfor elementleri ile B2 ve B12 vitaminleri) bünyesinde
bulundurması nedeni ile; Vücut fonksiyonlarını
düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan
temel bir gıda maddesidir.
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için; çocuk, anne ve yaşlıların günde 3-4;
yetişkinlerin ise 2 su bardağı süt tüketmeleri gerektiği halde, Ülkemizde yıllık
kişi başı süt tüketimi yaklaşık 40 litreyi geçmemektedir. Oysaki gelişmiş
ülkelerde süt tüketimi 139 litreye ulaşmaktadır.
İlimizde 8 adet
süt işleme tesisi bulunmaktadır. Çiğ süt
üretim miktarı ise yıllık yaklaşık 51 bin
ton olup, ürettiği sütü onaylı işleme tesislerine satan çiftçilerimize 5.318 ton süt için 703.500 TL
teşvik primi ödenmiştir.
Sütün çok önemli ve
değerli besin öğeleri içermesi sonucu mikroplar hızla çoğalarak ürünlerin bozulmasına
sebep olmaktadır. Mikrobik bozulmayı en aza indirebilmek için süt hayvanlarının
sağlıklı olması, havadar ahırlarda ve temiz zeminde bakılması, memelerin hastalıklı
olmaması, sağım öncesi memelerin yıkanması, sağımın öncelikle makine veya elle
temiz kaplara yapılması, en kısa sürede 4 C’ye soğutulması veya 72 derecede 15 saniye
kaynatılıp 4-6 saat içinde ürün mayalanma ılıklığında işlenerek 4-7 C soğuk
ortamda saklanması sağlıklı ve güvenilir süt ürünleri için önemlidir.
Tüketicilerin; güvenilirliği
şüpheli sokak sütlerini almaması, birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket
ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve
gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları, ürünlerin
son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş
olmasına dikkatle kontrol edilmesi ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini
174 ALO GIDA hattına bildirmeleri gerekmektedir. “Sağlığınız için, her gün süt
içmeyi ihmal etmeyiniz!"