T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÜNYA SÜT GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Yayın Tarihi : 1.06.2021

Birleşmiş Milletler “Uluslararası Sütçülük Federasyonu” 1956 yılından itibaren;   1 Haziranı kapsayan haftayı "Süt haftası"  olarak ilan etmiş ve tüm üye ülkelerde kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu doğrultuda; 1991 yılından beri Ülkemizde de “Süt Haftası” kutlanmaktadır.

Süt Haftasının temel amacı; süt ve süt mamullerinin her yaştaki insan beslenmesindeki önemini topluma anlatmak ve bu ürünlerin tüketimini arttırarak daha sağlıklı bir toplum oluşturma şeklinde özetlenebilir.

Bir gıdanın besin değeri, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereksinim duyduğu besin öğeleri içeriği ile ölçülür. Süt, bileşiminde 85 dolayında farklı besin öğesi bulunan çok önemli bir gıdadır.

Süt ve süt ürünlerinin insanın tüm hayatı boyunca yeterli ve dengeli beslenmesinde çok önemli yeri olan ve zihinsel gelişimde de önemli rol oynayan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineralleri(başta kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyum ve fosfor elementleri ile B2 ve B12 vitaminleri) bünyesinde bulundurması nedeni ile; Vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir.

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için; çocuk, anne ve yaşlıların günde 3-4; yetişkinlerin ise 2 su bardağı süt tüketmeleri gerektiği halde, Ülkemizde yıllık kişi başı süt tüketimi yaklaşık 40 litreyi geçmemektedir. Oysaki gelişmiş ülkelerde süt tüketimi 139 litreye ulaşmaktadır.

İlimizde 8 adet süt işleme tesisi bulunmaktadır.  Çiğ süt üretim miktarı ise yıllık yaklaşık 51 bin ton olup, ürettiği sütü onaylı işleme tesislerine satan  çiftçilerimize 5.318 ton süt için 703.500 TL teşvik primi ödenmiştir.

Sütün çok önemli ve değerli besin öğeleri içermesi sonucu mikroplar hızla çoğalarak ürünlerin bozulmasına sebep olmaktadır. Mikrobik bozulmayı en aza indirebilmek için süt hayvanlarının sağlıklı olması, havadar ahırlarda ve temiz zeminde bakılması, memelerin hastalıklı olmaması, sağım öncesi memelerin yıkanması, sağımın öncelikle makine veya elle temiz kaplara yapılması, en kısa sürede 4 C’ye soğutulması veya 72 derecede 15 saniye kaynatılıp 4-6 saat içinde ürün mayalanma ılıklığında işlenerek 4-7 C soğuk ortamda saklanması sağlıklı ve güvenilir süt ürünleri için önemlidir.

Tüketicilerin; güvenilirliği şüpheli sokak sütlerini almaması, birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek; ambalajsız, sokakta açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan firmalara ait ürünleri satın almamaları, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması ile ambalajlarının sağlam ve şişmemiş olmasına dikkatle kontrol edilmesi ve gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini 174 ALO GIDA hattına bildirmeleri gerekmektedir. “Sağlığınız için, her gün süt içmeyi ihmal etmeyiniz!"