T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOPRAK HAFTASI

Yayın Tarihi : 15.06.2021

Toprak insan ilişkileri insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüzde az gelişmiş ülkelerden, gelişmiş ülkelere kadar önemini ve güncelliğini sürdürmektedir. Bu durumun en temel nedeni toprağın çoğaltma olanağı olmayan tek üretim aracı olması, buna karşılık toprağı kullanan ve ondan beslenen dünya nüfusunun hızla artmasıdır. Yaşamın temel öğelerinden olan toprak, kırsal ekonomisi ve istihdamı büyük ölçüde tarımsal üretime bağlı ülkemizde, önemli bir üretim faktörü olup, toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl Toprak Bayramı  ve Çölleşme İle Mücadele etkinlikleri düzenlenmektedir.

Toprak; kayaların ve organik maddelerin çeşitli derecedeki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar topluluğu barındıran, bitkilere durak yeri ve besin kaynağı olan ve katı yer kabuğunun, uzun zaman içerisinde belirli özellikler kazanan en üst kısmını saran doğal, dinamik bir yapıdır. Binlerce hatta milyonlarca yılda oluşmakta olan toprak insan ömrüyle kıyaslandığında muazzam bir süreci işaret etmektedir. Buna karşılık erozyon, heyelan, tuzluluk, çoraklaşma, amaç dışı kullanım vb. etkiler çerçevesinde gün geçtikçe miktarı azalmaktadır. Bu sorun doğal olarak ülke ve yetiştirici ekonomisine zarar vermektedir.

İlk kez 1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu'na göre her yıl 11 Haziranı takip eden ilk Pazar günü "Toprak Bayramı" olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle "Toprak Haftası" olarak kutlanmaktadır.

 

Bu konuda açıklamalarda bulunan İl Müdürü Necdet ÇİÇEK, "Tarım ve Orman Bakanlığımızca her yıl 11- 17 Haziran tarihleri arasında Toprak Haftası olarak kutlanmakta olup bu kapsamda toprağın önemi ve kaybedilmesi halinde yaşanacak olumsuzluklar hakkında insanlarımız üzerinde farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını, bu vesileyle herkesin toprak bayramını kutluyorum." dedi.