T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KURBAN BAYRAMI’NA YÖNELİK GIDA DENETİMLERİ YOĞUNLAŞTIRILDI

Yayın Tarihi : 16.07.2021

Kurban Bayramının yaklaşması nedeni ile; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz rutin gıda denetimlerine ilaveten Kurban Bayramı öncesi özellikle Bayramda yoğun olarak tüketilen ürünlere yönelik tatlı ve pastacılık ürünleri üretimini yapan iş yerleri başta olmak üzere, çikolata ve bayram şekerlemelerinin satışa sunulduğu işyerleri ile et işleme yeterliliğine sahip kasap vb. işyerlerine yönelik il genelinde denetimleri yoğunlaştırdı.

Konu ile ilgili açıklama yapan  İl Tarım ve Orman  Müdürü Necdet ÇİÇEK; Kurban etlerinin 12 saatten önce tüketilmemesinin daha sağlıklı olduğunu,  etlerin gölgede ön  soğumasının beklenmesi, ardından  hemen -2; +2 dereceye ayarlı buzdolabında ortalama 1 gün  hızlı ve tam soğutulduktan sonra;  soğuk zincire dikkat edilerek; asgari teknik ve hijyenik şartları uygun  ruhsatlı et işleme yeterliliğe sahip  kasap vb. iş yerlerine götürerek  kıyma kuşbaşı, parça et  vb. yaptırdıktan sonra, tek seferde tüketilebilecek miktarlarda alüminyum folyoya sarıp, -18 derecedeki derin dondurucuya konarak 8 ay tazeliğini koruyabileceğini, tek seferde tüketilebilecek paket birimin   1 gün önceden derin dondurucudan buzdolabına alınıp, çözünmeye başlayınca pişirilip tüketilmesini  ve artan miktar olursa  soğuduktan sonra hemen buzdolabına konmasını ama  asla tekrar dondurulmamasını tavsiye etti.

Ayrıca; tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlamak amacıyla  İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli Gıda Kontrol Görevlisi personellerimizin kurban  bayramına yönelik denetimlerini yoğunlaştırarak sürdürdüklerini; yılbaşından beri yaklaşık; 3.731 gıda işyeri denetimi yaptıklarını,  tüketicilerimizin de  birer gönüllü gıda denetçisi gibi hareket ederek, ambalajsız, açıkta satılan, etiketsiz; üreticisi, markası ve gıda kayıt belgesi olmayan ürünleri satın almamalarını, ürünlerin son tüketim tarihlerinin geçmemiş olması  ile ambalajlarının sağlam  ve şişmemiş olmasını dikkatle  kontrol edilmesi gerektiğini ve gıda temininde; halk sağlığı ve gıda güvenliği yönünden şüphe duyulan bir konu olduğunda tüketicilerin; telefonla ALO 174 Gıda İhbar Hattını arayabileceğini veya 0501 174 0 174 Whatsapp Gıda İhbar Hattı üzerinden şikayette bulunabileceğini belirtti.

Bu vesileyle Kurban Bayramı'nın ülkemize ve tüm dünyaya öncelikle barış, huzur ve istikrar getirmesi temennisiyle tüm tarım sektörü çalışanlarının ve çiftçilerimizin sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir Bayram geçirmelerini dileyerek, Kurban Bayramı'nı tebrik etti, selam ve saygılarını sundu.