T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2021 YILI TEMMUZ AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 11.08.2021

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2021 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;


Bitkisel Faaliyetler

Çeltikte Bahçelerinin Kontrolü Yapıldı.

Çeltik Entegre Mücadele Kapsamında yabancı ot kontrolü çalışmaları kontrol edildi, doğru uygulamalar konusunda üreticiler yerinde bilgilendirilmiştir.

 

Mısır Entegre Mücadele Kapsamında Damlama Sulama İle Mısır Yetiştiriciliği İle İlgili Oluşturulan Örnek Tarlalar Kontrol Edildi.

Sulama ve beslemenin damlama sulama sistemi ile ekonomik ve sürdürebilir üretime katkısı konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir.

 

Şeker Pancarı Ekim Alanlarının Kontrolleri Yapıldı.

Şeker pancarı ekim alanlarında bahçeler kontrol edildi. Çiftçiler yabancı ot kontrolü konusunda bilgilendirilmiştir.

 

İlimiz İçin Bakanlığımız Tarafından Desteklenen Bamya, Yerli Patlıcan Ve Sarmalık Lahana Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projeleri İle İlgili Çalışmalar Yürütüldü.

Projelerimiz kapsamında kurulan 48 bamya ve 35 patlıcan bahçesinin hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesi için kontrolleri yapıldı. Sarmalık Lahana bahçelerinin kurulumuna başlanmıştır.

 

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Bitki Koruma Ürünleri, Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

 

Fidan Pazar Satış Kontrolleri Yapıldı.

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.

 

Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelenmiştir.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2021 yılı temmuz ayı içerisinde, 14 köy 6 mahallede 420 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı 64  köy 15 mahallede 571 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu ,1 köyde küçükbaş hayvana proje kapsamında 92 koyun keçi vebası aşısı koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 11 mahallede 15 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 47 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 448 adet büyükbaş ve 117 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 205 adet büyükbaş hayvan, 89 adet küçükbaş hayvan, 3.648.566 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 2.625 kg karkas et, 750 kg sakatat, 550 kg hayvansal yağ sevki yapılmıştır.                     

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 386 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 94.570 kg büyükbaş karkas sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

             

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde temmuz ayı içinde;57 perakende ve iç su denetimi, 16 adet amatör balıkçılık belgesi ve 13 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

619 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.  

Temmuz ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 579, yem satışı yapan işyerlerinde 40 olmak üzere toplam 619 adet denetim yapılmıştır.

 

Temmuz ayı içerisinde 1 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 30.416 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Alo Gıda 174 hattına gelen 17 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

58 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 27, izleme vb. programlar için 10 adet, yem izleme programları için ise 21 adet olmak üzere toplam 58 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 23 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 42 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran 41 gıda iş yeri ile Yem Hijyeni Yönetmeliği gereği başvuran 1 yem işletmesine  işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Temmuz ayı içerisinde ihraç edilen 357 ton 930 kg fındık ve ürünleri için 51 adet, 1.721 ton 254 kg diğer gıda maddeleri için 50 adet, 1.603 ton 103 kg orman ürünleri için 62 adet olmak üzere toplam; 3.682 ton 287 kg, ürün için 163 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arıcılık Yatırımlarının Desteklenmesi

Arıcılık desteklemeleri kapsamında 6 çiftçiye ait 44.225,47 TL lik hibe ödeme icmali Bakanlığa gönderilmiştir. Hibe almaya hak kazanan diğer çiftçilerin iş ve işlemlerine devam edilmiştir.

 

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlar:

Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık İşletmelerine Yönelik Yatırımlar kapsamında yapılacak hibe desteklemeleri ile ilgili iş ve işlemlere devam edilmiştir.

 

Üretici Örgütleri

Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin olağan genel kurul toplantılarına devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2021 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 120 adet parselin satışı, 12 adet intikal, 1 vasıf değişikliği ve 2 adet yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere yapılacak Yardımlar

İlimizde 06.07.2021 tarihinde meydana gelen sel-su baskını ve heyelan afeti sebebiyle zarara uğrayan çiftçilerimizin tarımsal zararlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'nden acil destek ödeneği talep edilmiştir.

 

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında kurulan demonstrasyon bahçeleri kontrol edildi.

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Programı kapsamında Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan "Şeker Mısır Adapare'nin Kadın Çiftçiler Eli İle Tarladan Bardağa Yolculuğu Projesinin bahçe kontrolleri yapılmıştır.

 

İstatistik Veri Ağı (İVA)

Hayvancılık istatistikleri kapsamında İlimiz Merkez ve İlçelerinde 2021 yılı 1. Dönem büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayıları bakanlığımız istatistik veri ağı sistemine girişleri tamamlanmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Temmuz ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından günlük olarak market, hal, pazar, aracı ve üreticiden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.