T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2021 YILI KASIM AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 16.12.2021

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet ÇİÇEK, 2021 yılı Kasım ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Budama Ekipmanı Dağıtım Töreni Yapıldı.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen Düzce İlinde Fındık Üretiminde Budama Elemanı Yetiştirilmesi ve Üretimin Artırılması Projesi budama ekipmanı dağıtım töreni Müdürlüğümüz bahçesinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında belirlenen 150 üreticimize 150 adet motorlu testere, 150 adet el testeresi ve 150 adet el makasının dağıtımı yapılmıştır.

 

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

İlimiz Merkez İlçe Kurtsuyu köylerinde toplam 10 çiftçimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme konularında uygulamalı eğitim verilmiştir.

 

İlimiz Merkez İlçesinde Fındıkta Budama Kursu Açıldı.

31 çiftçimizin katılımıyla Düzce Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Fındıkta Budama Kursu açılarak çiftçilerimiz budama konusunda bilgilendirilmiştir.

 

Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelenerek tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edilmiştir.

 

Mısır Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun ekim, mısır hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimler ile yerinde kontrollere devam edilmiştir.

 

İlimiz İçin Bakanlığımız Tarafından Desteklenen Sarmalık Lahana Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi İle İlgili Çalışmalar Yürütüldü.

Projelerimiz kapsamında kurulan 35 sarmalık lahana bahçesinin kontrolleri yapılmıştır.

 

İyi Tarım Uygulamaları Projesi Kapsamında Proje çiftçileri için sertifika dağıtım töreni düzenlendi.

İlimiz Kaynaşlı İlçesinde sertifika töreni düzenlenerek Projenin uygulandığı 36 çiftçimizin İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarının dağıtımı yapılmıştır.

 

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Bitki Koruma Ürünleri, Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edilmiştir.

 

Fidan Pazar Satış Kontrolleri Yapıldı.

Pazar yerlerindeki fidan satışları, teknik personeller tarafından kontrol edilmiştir.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Islah Çalışmaları yapıldı.

Düzce İli Merkez İlçesi Gölormanı Köyünde, Gölyaka İlçesi Esen Mahallesinde, Çilimli İlçesi Esenli Köyünde ve Yığılca İlçesi Hoşafoğlu Köyünde mera ıslah projeleri kapsamında ihaleyi kazanan yüklenici firma, Müdürlüğümüz personeli kontrolünde, diri örtü temizliği ve ihata çalışmalarını tamamlamıştır.

 

Yem bitkileri kontrollerine devam edildi.

İlimizde ekilişi yapılan yem bitkilerinin hasat kontrolleri yapılmıştır.

 

Mera ıslah ve amenajman projeleri Bakanlığın onayına sunuldu.

İlimiz Merkez Beyköy Beldesi, Gündolaması Köyü ve Kaynaşlı İlçesi Darıyeri Bakacak Köyü meralarında planlanan Mera ıslah ve amenajman projeleri Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

2021 yılı kasım ayı içerisinde, 49 köyde 14.979 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı 54 köy 8 mahallede 1.290 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 2 köyde 126 adet küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı ve 215 adet koyun keçi brusellozu koruyucu olarak uygulanmıştır. Koruyucu olarak 3 mahallede 14 köpeğe kuduz aşısı uygulanmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu Perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış olup herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki İl dışı hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 23 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizdeki 4.178 adet büyükbaş ve 744 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 38 adet büyükbaş hayvan, 55 adet küçükbaş hayvan, 191 kanatlı sevki ile 3.511.100 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 17.890 kg karkas et sevki yapılmıştır.                        

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 281 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 207.971 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır.

 

Hayvancılık Desteklemeleri;

2020 yılı 2.dönem buzağı desteklemesi kapsamında 2.961 yetiştiriciye 5.117 buzağı için toplam 1.956.772 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.

2020 yılı düve alım desteklemesi kapsamında 1 yetiştiriciye 15 büyükbaş hayvan için toplam 84.000 TL destekleme işlemi gerçekleştirilmiştir.


Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde kasım ayı içinde; 159 perakende ve iç su denetimi, 1 adet amatör balıkçılık belgesi ve 7 adet gerçek kişilerin ruhsat tezkeresi düzenlenmiştir.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

645 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Kasım ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 619, yem satışı yapan işyerlerinde 26 olmak üzere toplam 645 adet denetim yapılmıştır.

 

Alo Gıda 174 hattına gelen 16 şikâyet incelenmiş olup, 15 tanesi olumlu sonuçlanmıştır.

 

65 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır.           

Gıda İhracatı için 43,  izleme vb. programlar için 16 adet. yem izleme programları için ise 6 adet olmak üzere toplam 65 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 14 tanesinin sonuçları uygun çıkmıştır.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 60 adet kayıt belgesi verilmiştir.   

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran 59 gıda iş yeri ile 1 adet yem işletmesine işletme kayıt belgesi düzenlenmiştir.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Kasım ayı içerisinde ihraç edilen 3.411 ton 020 kg fındık ve ürünleri için 196 adet, 1.271 ton 213 kg diğer gıda maddeleri için 44 adet, 1.902 ton 113 kg orman ürünleri için 76 adet  olmak üzere toplam; 6.584 ton 346 kg  ürün  için 316 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.

 

Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Ekonomik Yatırım Projeleri

14. Etap kapsamında hibe sözleşmesi imzalayan Define Tarım ve Orman Ürünleri Limited Şirketi inşaata işlemleri kapsamında kontroller devam ediyor.

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında yedi ilçemizde çiftçilerimizi bilgilendirme amaçlı toplantılar yapılmıştır.

 

Uzman Eller Projesi

Uzman eller kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edilmiştir.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2021 yılı Kasım ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 50 adet parselin satışı, 2 adet ifraz ve 1 yapı izinlendirmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılamasına Dair 2020 Yılı Tebliğ No: 2020/35 kapsamında Tarımsal Yayım ve Danışmanlık İkinci Dilim Destekleme Ödemesi için İl İcmali Bakanlığa gönderilmiştir. Bu kapsamda ilimizde faaliyet gösteren 8 Tarım Danışmanı 460 tarımsal işletmeye danışmanlık hizmeti için 368.000 TL ödeme yapılacaktır.

 

Çiftçi Kursları

"Tarımsal Nüfus Gençleşiyor" projesi kapsamında 2021 yılı Kasım ayı içerisinde İlimizde Akçakoca İlçesi Döngelli Köyünde, Gümüşova Kıyıköy'de "Fındık Budama" konusunda çiftçi kursları düzenlenmiştir.

 

Tarımsal Maliyet Sistemine (TAMSİS) Veri girişi tamamlandı.

İlimizde 2021 yılı tek yıllık, çok yıllık ve örtü altı maliyet verilerinin Tarımsal Maliyet Sistemine (TAMSİS) Veri girişi tamamlanmıştır.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Kasım ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi ( TÜFİS ) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumlularımız tarafından haftada iki gün olarak verilerin sisteme girişleri yapılmıştır.