T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2023 YILI OCAK AYI FAALİYETLERİMİZ

Yayın Tarihi : 28.02.2023

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Hüseyin DİKMEN, 2023 yılı Ocak ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı. Yapılan faaliyetler özet olarak;

 

Bitkisel Faaliyetler

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri Kapsamında Kasım Ayı İçerisinde Uygulanmaya Başlanan Projelerimizin Arazi Kontrolleri Yapıldı.

Melen Havzasında Bereketli Buğday Yetişiyor Projesi, Düzce İlinde Fındık Üretiminde Budama Elemanı Yetiştirilmesi ve Üretimin Artırılması Projesi, Düzce Tarımsız, Salata Marulsuz Olmaz Projesi, Düzce'de Coğrafi İşaretli Kestane Balına Lezzet Katacak Kestane Bahçelerinin Tesis Edilmesi Projesi ve Ihlamur Kapama Bahçelere Dönüşüyor, Çiftçilerimiz Ekonomik Gelire Kavuşuyor Projesi kapsamında projelerde yer alan üreticilerimiz ziyaret edilerek arazi kontrolleri yapıldı.

 

Fındık Entegre Mücadele çalışmalarına devam edildi.

Üreticimize uygun çeşit seçimi, tekniğine uygun dikim, fındık hastalık ve zararlıları ve hasat konularında eğitimlere ve yerinde kontrollere devam edildi.

 

Batı Karadeniz Bölgesi Asit Topraklarındaki Fındık Bahçelerinde Granül Kalsiyum Oksit Formülündeki Tarım Kireci Uygulaması ile Verim Artışı Sağlanması Projesi kapsamında İlimiz Merkez ve İlçelerinden toplam 20 bahçeden Toprak Örnekleri Alındı ve Aynı Bahçelere Analiz Sonuçlarına göre Granül Oksit Formülündeki Tarım Kireci Uygulaması Yapıldı.

 

Örtü altı Entegre Mücadele kapsamında seralar incelendi.

Seralarda yetiştirilen ürünler incelendi, tespit edilen hastalık ve zararlılara bitki koruma ürünleri tavsiye edildi.

           

İlimiz Genelinde Seraların Kimliklendirilmesi Çalışmaları Tamamlandı.

Bayilerimiz denetlendi.

İlimiz Merkez ve İlçelerinde bulunan Bitki Koruma Ürünleri, Tarım Alet ve Makineleri, Tohum ve Gübre Bayilerinin denetimine devam edildi.

 

2023 Yılının Birinci Organik Tarım Tim Toplantısı Yapıldı.

Toplantıda organik tarım 2022 yılı faaliyetleri değerlendirildi ve 2023 yılı organik tarım faaliyetlerinin planlaması yapıldı.

 

İlimiz Merkez İlçesinde İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Denetimleri Yapıldı.

İyi tarım uygulamaları ve organik tarım denetimleri kapsamında satış yerleri ve müteşebbis denetimleri yapıldı.

 

İlimizdeki Fidan ve Süs Bitkisi Üreticisi İşletmelerin Denetimleri Yapıldı.

İlimiz Genelinde Bağımlılıkla Mücadele Toplantıları Düzenlendi.


Çayır Mera ve Yem Bitkileri

Meralarda otlatma planı takip edildi.

İlimizdeki meraların otlatma planına uygun olarak otlatılıp otlatılmadığının belirlenmesi amacıyla meralar incelendi.

Yem Bitkileri Desteklemesi ile ilgili askı işlemleri tamamlandı.

İlimizde 2022 yılı Yem Bitkileri Desteklemesi ile ilgili askı işlemleri tamamlanmış olup, kesin icmal Bakanlığa gönderilmiştir.

 

Hayvancılık Faaliyetleri 

Hayvan hastalıkları ile mücadele;

İlimiz genelinde 2023 yılı Ocak ayı içerisinde, 75 adet büyükbaş hayvana proje kapsamında Şap aşısı, 142 adet büyükbaş hayvana sığır brusellozu, 596 kedi-köpeğe kuduz aşısı uygulandı.

Hayvan Pazarının açık olduğu perşembe günlerinde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapıldı. Denetimlerde herhangi bir bulaşıcı hastalığa rastlanmadı ayrıca hayvan pazarındaki il dışı hayvan nakil işlemleri de yapıldı.

İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 46 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alındı müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmedi.

 

Hayvanların tanımlanması çalışmaları;

İlimizde 534 adet büyükbaş ve 53 adet küçükbaş hayvana kulak küpesi takıldı.

 

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri

İlimizden diğer illere; Veteriner Sağlık Raporları ile 7 adet büyükbaş hayvan ve 17 adet küçükbaş hayvan sevki, 22.193 kg karkas et sevki ve 195 adet Kanatlı Veteriner Sağlık  Raporu ile 2.758.622  adet kanatlı sevki yapıldı.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 118 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve sonrası muayeneleri yapılarak 38.463 kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlandı.

 

Su Ürünleri Faaliyetleri

İlimiz genelinde Ocak ayı içinde; 59 perakende ve iç su denetimi yapıldı. 2 adet Amatör Balıkçılık Belgesi ve 3 adet Gerçek Kişi Ruhsat Tezkeresi düzenlendi. Alo 174 hattından gelen ihbar üzerine 1 denetim gerçekleştirildi.


Gıda ve Yem Kontrol Faaliyetleri

524 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir.

Ocak ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 514, yem satışı yapan işyerlerinde 10 olmak üzere toplam 524 adet denetim yapıldı.

Alo Gıda 174 hattına gelen 11 şikâyet incelenmiş olup, olumlu sonuçlanmıştır.

 

48 adet gıda ve yem numunesi alınmıştır. 

Gıda İhracatı için 35, izleme vb. programlar için 13 adet olmak üzere toplam 48 adet numune alınmıştır.  Alınan ihracat numunelerinin tamamının analiz sonuçları ile izleme vb. nedenlerle alınan numunelerin gelen 6 tanesinin sonuçları uygun çıktı.

 

Gıda ve Yem İşletmelerine 40 adet kayıt belgesi verilmiştir.

Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 40'ına işletme kayıt belgesi verildi.

 

İhracat İşlemleri

İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Ocak ayı içerisinde ihraç edilen 489 ton fındık ve ürünleri için 68 adet, 522 ton diğer gıda maddeleri için 35 adet, 841 ton 483 kg kereste için 65 adet, 578.000 m2 ağaç kaplama ürünleri için 11 adet ve 11.448 adet sandık için 13 adet olmak üzere toplam; 192 adet ihracat sertifikası düzenlenmiştir.


Kırsal Kalkınma ve Tarımsal Altyapı Faaliyetleri

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi:

Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında geçmiş etaplarda tamamlanan projelerin 6 aylık rutin kontrollerine devam edildi.

14.2 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında sözleşme imzalayan yatırımcıların proje takiplerine devam edildi.

14.2 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar kapsamında sözleşme imzalayıp yatırımını tamamlayan iki yatırımcı projesi tamamladı, bir yatırımcı ise ara ödeme talebinde bulundu. Toplam üç proje için 1.467.837,46 TL'lik ödeme yapıldı.

14.3 Etap Kırsal Kalkınma Destekleri Kırsal Ekonomik Altyapı yatırımları kapsamında 1091 başvuru yapılmış olup, değerlendirme işlemine geçildi.

 

Arıcılık, İpekböcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği Yatırımları

Arıcılık Yatırımlarının desteklenmesi kapsamında verilen makine ekipmanlarının kontrolleri yapıldı.

 

Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri

Küçükbaş, Büyükbaş Hayvancılık Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında verilen makine ekipman kontrolleri yapıldı.

 

Arazi satışları ile ilgili işlemler gerçekleştirilmiştir

2023 yılı Ocak ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 42 adet parselin satışı, 53 intikal, 19 vasıf değişikliği, 2 adet ifraz ve 1 yapı izinlendirme işlemi sonuçlandırılmıştır.

Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğin önlenmesi projesi kapsamında yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında belirlenen istasyonlardan 17 adet numune alınmıştır.

 

Tarım Sigortaları Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla 18-24 Ocak 2023 tarihleri arasında İlimiz Merkez ve 7 ilçesinde "Devlet Destekli Tarım Sigortalarının İşleyişi ve TARSİM 2023 Yılı Uygulamaları" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Kurum Müdürleri İstişare Toplantısı Düzenlendi

Bakanlığımız kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanarak işbirliğinin artırılması amacıyla, Bakanlığımıza bağlı/İlgili/İlişkili kurumların illerdeki yöneticilerinin katıldığı ocak ayına ait İstişare Toplantısı düzenlenmiştir.

 

Zarar Ziyan Tespitleri

Zarar ziyan, şikâyet vs. ile ilgili çiftçilerimizin talep ettikleri durumlar yerinde incelenerek tutanak ve rapor haline getirilerek kendilerine bilgi verilmiştir.

 

Bilgi Belge İsteme

Mahkeme ve diğer kurumlardan Ocak ayı içerisinde talep edilen bilgi ve belgeler düzenlenerek gönderilmiştir.

 

Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS)

Bakanlığımız tarafından tarım politikasının planlanması ile maliyet ve satış fiyatlarının sağlıklı tespitinin yapılabilmesi için oluşturulan Tarımsal Ürün Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) kapsamında İl ve ilçe sistem sorumluları tarafından haftada iki gün olarak zincir/yerel market, komisyoncu ve üreticilerden alınan verilerin sisteme girişleri yapılmaktadır.

Bu amaçla market fiyat izleme kapsamında 98 ürün, üretici fiyat izleme kapsamında 5 ürün, komisyoncu fiyat izleme kapsamında 55 ürüne ait verilerin girişi yapılmıştır.